ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς δομές και εξειδικευμένο προσωπικό για ασθενείς με ηπατοπάθεια η Κύπρος - Ζητά συνάντηση για το θέμα ο Σταύρος Κυπριανού

Χωρίς δομές και εξειδικευμένο προσωπικό για ασθενείς με ηπατοπάθεια η Κύπρος - Ζητά συνάντηση για το θέμα ο Σταύρος Κυπριανού

Την έλλειψη εξιδεικευμένου προσωπικού καθώς και υποδομών για νοσηλεία ασθενών με ηπατοπάθειες στην Κύπρο ανέδειξε σε επιστολή του στο Υπουργείο Υγείας ο δημοσιογράφος και ασθενής, Σταύρος Κυπριανού.

Μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα Μεσημέρι», ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι εδώ και αρκετό καιρό διαπιστώθηκε ότι η Κύπρος υστερεί στον τομέα της εξειδίκευσης, όσο αφορά την αντιμετώπιση ασθενών οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

«Δεν υπάρχει εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό ούτε εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό και δεν μιλούμε για εκπαίδευση μόνο, μιλούμε για υποειδίκευση. Είναι μια αναγνωρισμένη υποειδίκευση στον τομέα της ιατρικής η οποία αναλαμβάνει τους μεταμοσχευμένους ασθενείς ήπατος από μια συγκεκριμένη επιστημονική οδό για να αναλάβουν στην συνέχεια τους ασθενείς. Στη Κύπρο δυστυχώς δεν υπάρχει αυτό και δεν υπάρχουν ούτε δομές νοσηλείας, ούτε πρωτόκολλα», σημείωσε.

Με σκοπό να αντιμετωπιστούν αυτές οι ελλείψεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι από τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησε μια διαδικασία επαφών και συναντήσεων με Υπουργείο Υγείας και ΟΚΥΠΥ, οι οποίες αν και ολοκληρώθηκαν τον Απρίλη του 2023, δεν έγινε ακόμα τίποτα ουσιαστικό.

«Μέσω της συγκεκριμένη επιστολής μου που έστειλε ο δικηγόρος Χρίστος Τριανταφυλλίδης, αυτό που ζητάμε είναι μια νέα συνάντηση για να μπουν επιτελούς χρονοδιαγράμματα όσο αφορά την τήρηση των συμφωνηθέντων, κάτι που δεν έγινε ακόμη», πρόσθεσε.

Καταληκτικά, ο κ. Κυπριανού μίλησε και για την δική του εμπειρία ως ασθενής με ηπατοπάθεια.

«Εγώ είμαι ένας μεταμοσχευμένος ασθενής, δεν έχω ιδιαίτερη ανάγκη φροντίδας, η πορεία της υγείας μου είναι καλή ενώ είμαι σε κάποια επαφή, σε προσωπικό επίπεδο πάντα, με γιατρούς στην Αγγλία. Αλλά αυτό δεν πρέπει να εναπόκειται στον κάθε ασθενή και στις σχέσεις που έχει στο κέντρο μεταμόσχευσης. Πρέπει η χώρα του να φροντίσει, κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες, να τους παρέχει σταθερή παρακολούθηση και αξιολόγησης», επεσήμανε.

Δείτε όσα ανέφερε:

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top