Την άποψη πως δεν μπορεί να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος ενόσω ισχύουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ εξέφρασε ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχουρμαν, επαναλαμβάνοντας ότι η ορθή βάση είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση στην βάση της πολιτικής ισότητας που συμπεριλαμβάνεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ.
Ο κ. Έρχουρμαν μιλούσε σε εκπομπή της διαδικτυακής "Kıbrıs Postası TV".
Σύμφωωνα με το ΓΤΠ, η ιστοσελίδα αναφέρει ότι σχολιάζοντας τις ομιλίες του Τούρκου Προέδρου και του Προέδρου Χριστοδουλίδη στην ΓΣ του ΟΗΕ, ο κ. Έρχουρμαν σημείωσε ότι ο κ. Ερντογάν προέβη σε έκκληση αναγνώρισης του ψευδοκράτους και ο ΠτΔ απευθύνθηκε απευθείας προς τον Έρντογαν στην ομιλία του.
«Με αυτή του την ενέργεια, ο Χριστοδουλίδης έδωσε το μήνυμα ‘εσείς δεν υπάρχετε, συνομιλητής μου είναι η Τουρκία’. Ως τουρκοκυπριακή πλευρά εμείς είπαμε ναι στο Σχέδιο Ανάν το 2004 και κάναμε τα ανοίγματα που έπρεπε και στο Κραν Μοντάνα. Η βούλησή μας για λύση είναι εκεί», εκτίμησε ο κ. Έρχουρμαν.
Σημειώνοντας ότι ενόσω ισχύουν τα ψηφίσματα 541 και 550 του ΣΑ του ΟΗΕ δεν θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, πρόσθεσε: «Αυτό είναι μια αλήθεια που είναι γνωστή. Παρά το γεγονός ότι το είπαμε πολλές φορές αυτό, ακόμα επιδεικνύεται η ίδια στάση».
«Μήπως θα συμπεριφερόμαστε σαν να μην ξέρουμε τις φαινομενικές πραγματικότητες επειδή ο Έρντογαν έκανε την έκκληση 'αναγνωρίστε την τδβκ' στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», διερωτήθηκε ο Έρχουρμαν σημειώνοντας ότι οι «διοικούντες την χώρα» δεν άλλαξαν την στάση τους παρά το γεγονός ότι υφίσταται αυτή η αλήθεια.
Αναφέροντας ότι δεν πιστεύει ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θέλει λύση στο Κυπριακό, ο κ. Έρχουρμαν είπε: «Δεν εμπιστεύομαι τον Χριστοδουλίδη, διότι στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα αυτός ήταν που καθόταν στο πλευρό του τέως Ελληνοκύπριου ηγέτη Αναστασιάδη».
Επαναλαμβάνοντας την θέση ότι η ορθή βάση είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδιακή λύση στην βάση της πολιτικής ισότητας που συμπεριλαμβάνεται στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, ανέφερε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά και όχι η ελληνοκυπριακή είναι αυτή που επέδειξε βούληση πάνω σε αυτό το θέμα».
Ο πρόεδρος του ΡΤΚ εξέφρασε την άποψη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έλκυε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας όποτε καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο Έρχουρμαν κατέληξε λέγοντας: «Δεν θεωρώ σωστή την αντίληψη να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ό,τι και να γίνει. Υπάρχουν θέματα που συμφωνήθηκαν προηγουμένως. Δεν πρέπει να ξαναρχίσουμε από το μηδέν».
Εκ διαμέτρου αντίθετη θέση από Χασίπογλου
Ο γγ του ΚΕΕ, Ογουζχάν Χασίπογλου κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι έχει απορρίψει όλες τις προτάσεις σχεδίου του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με εμάς», υποστήριξε, ισχυριζόμενος ότι ο ΟΗΕ πρέπει τώρα να εγκαταλείψει «την άδικη και ξεπερασμένη δομή του».
Σχολιάζοντας τις ομιλίες στην ΓΣ του ΟΗΕ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να έχουν μια αντίληψη που να λαμβάνει υπόψη τις «πραγματικότητες» στο νησί.
«Ναι, υπάρχει ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ελήφθη σε μια δεδομένη στιγμή. Που λέει ότι σε αυτό το νησί θα συζητηθεί η ομοσπονδία. Θα γίνουν διαπραγματεύσεις για μια διακοινοτική ομοσπονδία βασισμένη στην πολιτική ισότητα. Επειδή ο ΟΗΕ πήρε αυτή την απόφαση γιατί και οι δύο πλευρές ήθελαν να συζητήσουν για ομοσπονδία εκείνη την περίοδο και αναλόγως χαράχθηκε ένα πλαίσιο».
Πρόσθεσε ότι «ο ΟΗΕ έγινε μεσολαβητής και οι παράμετροι του ΟΗΕ καθιερώθηκαν εκείνη την εποχή, αλλά ο ΟΗΕ δεν είχε επιτυχία. Ο λόγος για αυτό ήταν η αδιάλλακτη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς».
Ισχυρίστηκε επίσης πως «τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μετατραπεί σε μια δομή που δημιουργεί προβλήματα, αντί να τα λύνει».
«Ο ΟΗΕ δεν πρέπει πλέον να ενεργεί σύμφωνα με τις παλιές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας. Θα πρέπει να σεβαστεί τη νέα βούληση της τουρκικής πλευράς. Αυτή δεν είναι στρατηγική διαπραγμάτευσης, αυτή είναι η ειλικρινής μας πρόταση λύσης».
Ο κ. Χασίπογλου δήλωσε ότι η τουρκική πλευρά θέλει να γίνει αποδεκτή «η ύπαρξη δύο κυρίαρχων και ισότιμων κρατών» και σημείωσε ότι «θα καθίσουμε στο τραπέζι εάν γίνει αποδεκτό το διεθνές ισότιμο καθεστώς».
Υποστήριξε επίσης ότι η ομιλία του Τούρκου Προέδρου, που κάλεσε σε αναγνώριση του ψευδοκράτους έβαλε τέλος σε όλες αυτές τις συζητήσεις.«Αυτή δεν είναι μια στρατηγική διαπραγμάτευσης, αυτό είναι στην πραγματικότητα ένα μοντέλο βιώσιμης λύσης που θα μας φέρει μια πραγματικά μόνιμη λύση στο νησί. Η Τουρκία υποστηρίζει επίσης αυτό το μοντέλο», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις