Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΥΓΕΙΑ

Κρυολόγημα ή κορωνοϊός; Ποιος θα σας το πει αμέσως, χωρίς self test - Ο ρόλος του σκύλου σας

Κρυολόγημα ή κορωνοϊός; Ποιος θα σας το πει αμέσως, χωρίς self test - Ο ρόλος του σκύλου σας

Η μύτη σας τρέχει, ο λαιμός σας πονάει… Μήπως κολλήσατε πάλι κορωνοϊό; Ή μήπως είναι κρυολόγημα; Αντί να κάνετε ένα self test ή ακόμη και ένα τεστ αντιγόνου το μόνο που έχετε να κάνετε για να δώσετε απάντηση στην ερώτησή σας είναι να αγκαλιάσετε το σκύλο σας.

Με λίγη εκπαίδευση ο σκύλος σας μπορεί να αποδειχθεί πιο ικανός και αξιόπιστος ως διαγνωστική μέθοδος από οποιοδήποτε τέστ επισημαίνουν οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Τα ευρήματα της ανασκόπησης δημοσιεύτηκαν στο Journal of Osteopathic Medicine

Εάν μάλιστα η ιδέα ενός σκύλου που κάνει διάγνωση κορωνοϊού δεν αντιμετωπιζόταν ως εκκεντρική, τότε σύμφωνα πάντα με την εν λόγω ιατρική επισκόπηση, οι σκύλοι θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν για καθαρά ιατρική χρήση, εκπονώντας διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού με τη βοήθεια της υπερπολύτιμης μύτης τους.

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου μπορεί να είναι πιο γρήγορος, πιο ακριβής και λιγότερο δαπανηρός στην ανίχνευση του κορωνοϊού συγκριτικά με τα τυπικά τεστ, σύμφωνα με την ανασκόπηση των 29 μελετών από περισσότερες από 30 χώρες και 31.000 δείγματα, όπως επισημαίνει ο συν-συγγραφέας Tommy Dickey, ομότιμος καθηγητής γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Ο δρ Dickey συνεργάστηκε με τη Heather Junqueira της BioScent, Inc. για να συγκεντρώσει τα ευρήματα. Πρόκειται για μια εταιρεία με έδρα τη Φλόριντα που αναπτύσσει τρόπους χρήσης της ανίχνευσης μυρωδιών σκύλων για ιατρικούς και διαγνωστικούς ελέγχους.

Για την ανίχνευση της COVID, οι μελέτες διαπίστωσαν ότι οι εκπαιδευμένοι σκύλοι είναι εξίσου αποτελεσματικοί με τα τεστ PCR, ίσως και περισσότερο.

Οι σκύλοι μπορούν ακόμη και να κάνουν διαφοροδιάγνωση, διακρίνοντας τον κορωνοϊό από τους ιούς του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Είναι σε θέση να το κάνουν αυτό χάρη στην εξαιρετικά εξελιγμένη όσφρησή τους. Έχουν εκατοντάδες εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, σε σύγκριση με τα 5 – 6 εκατομμύρια του ανθρώπου. Το ένα τρίτο του εγκεφάλου τους καταλαμβάνουν τα κέντρα όσφρησης εν συγκρίσει με μόλις το 5% του ανθρώπινου εγκεφάλου που εστιάζει σε αυτή την αίσθηση.

Μάλιστα σε ορισμένες μελέτες, οι σκύλοι μπόρεσαν να ανιχνεύσουν την COVID σε προσυμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς ασθενείς που είχαν πολύ χαμηλό ιικό φορτίο για να εμφανιστεί αποτέλεσμα σε διαγνωστικά τεστ. Είναι επίσης γρήγοροι, πρόσθεσε ο δρ Dickey: «Μπορούν να σου δώσουν θετική ή αρνητική απάντηση μέσα σε δευτερόλεπτα, αν σε μυρίζουν απευθείας».

Σε άλλες περιπτώσεις διάγνωσης μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος, όπως όταν ο σκύλος μυρίζει το δείγμα ιδρώτα ενός ατόμου.

Τα λαγωνικά και τα κυνηγόσκυλα είναι ιδανική επιλογή για αυτή τη δουλειά, σύμφωνα με τους συγγραφείς.

Ωστόσο και άλλα σκυλιά – ακόμη και κουτάβια – μπορούν επίσης να ανιχνεύσουν τον κορωνοϊό με μερικές εβδομάδες εκπαίδευσης.

«Υπάρχει αρκετή έρευνα, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται από πολλούς μια εκκεντρικότητα», είπε ο δρ Dickey, ο οποίος είναι επίσης πιστοποιημένος χειριστής σκύλων θεραπείας.

Συμπερασματικά υπάρχουν αρκετά στοιχεία για την ιατρική χρήση των σκύλων ως διαγνωστικών μέσων της Covid-19, κάτι που επιβεβαιώνει και η συγκεκριμένη ανασκόπηση.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα: Οι τιμές και τα είδη που προτιμούν οι Κύπριοι - Γιατί αξίζει να το προτιμήσεις από το τεχνητό - Δείτε εικόνες

Τμ.Μετεωρολογίας: Χαμηλές θερμοκρασίες - Τι περιλαμβάνει το καιρικό «μενού»

ΠαραTHEMA: Η έκπληξη απο τον Χατζηζαχαρία και το… ανακάτωμα του ππαλουζέ απο την Ευαγγέλου

Μας «απειλούν» τα κουνούπια και τον χειμώνα - Η θερμοκρασία «σταθμός», οι εστίες μόλυνσης και οι τρόποι προστασίας

Σάντος: Ανθρωπιστικό θέμα οι αγνοούμενοι, υπέρ Επιτροπής Αλήθειας - Όσα ανάφερε για το ΚυπριακόΠτΔ: Επισκέφθηκε το αμερικανικό πολεμικό «Mount Whitney» - «Οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως»

ΠτΔ: Επισκέφθηκε το αμερικανικό πολεμικό «Mount Whitney» - «Οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, πλοίο του 6ου αμερικανικού στόλου που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top