Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην ίδια γραμμή ΠτΔ-ΓΓ ΟΗΕ για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό - Άρνηση Τατάρ για πραγματοποίηση τριμερούς

Στην ίδια γραμμή ΠτΔ-ΓΓ ΟΗΕ για διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό - Άρνηση Τατάρ για πραγματοποίηση τριμερούς

Ο ΓΓ των ΗΕ βρίσκεται στην ίδια γραμμή με την πλευρά μας σε σχέση με τον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος είχε συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, σήμερα, 22 Σεπτεμβρίου, το μεσημέρι (ώρα Νέας Υόρκης) στο Γραφείο του ΓΓ.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ, στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι «εκφράζω τη χαρά μου γιατί είμαστε ακριβώς στην ίδια γραμμή με τον ΓΓ των ΗΕ, και στο θέμα του διορισμού μιας προσωπικότητας, αλλά και για την ανάγκη να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση. Και χαίρομαι που με ενημέρωσε ο ΓΓ όσον αφορά τις δικές του προθέσεις. Να πω, δυστυχώς, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει αποτέλεσμα, δεν υπάρχει ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Υπάρχει και η αυριανή μέρα».

Όπως γνωρίζετε, πρόσθεσε, «(ο ΓΓ) θα δει τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας – δεν έγινε συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο – θα δει και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετά που θα ολοκληρωθούν όλες οι επαφές μέσα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, και εγώ εξέφρασα για ακόμη μια φορά την ετοιμότητα ότι είμαστε εδώ, ακόμη και αύριο, να πραγματοποιηθεί μια τέτοια συνάντηση που θα οδηγήσει και στην ανακοίνωση του διορισμού μιας προσωπικότητας, η οποία θα διερευνήσει τις προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών».

«Θέλω να σημειώσω και κάτι άλλο που μου μετέφερε ο ΓΓ, ιδιαίτερης σημασίας για τις προσπάθειες που κάνουμε, το γεγονός ότι κράτη μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με τον ΓΓ των ΗΕ, ισχυρά κράτη μέλη της ΕΕ, έθεσαν το Κυπριακό, την ανάγκη να υπάρξει επανέναρξη των συνομιλιών, κάτι που είναι άμεσα συνυφασμένο και με ενδεχόμενες θετικές εξελίξεις όσον αφορά τα ευρωτουρκικά. Άρα, εδώ είμαστε μέχρι αυτή τη στιγμή και αναμένουμε να δούμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ των ΗΕ θα απευθύνει πρόσκληση για τριμερή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ήδη, έχει απευθύνει μια τέτοια πρόσκληση και η απάντηση ήταν αρνητική, και αύριο θα υπάρξει και η συνάντηση που σας είπα, θα προηγηθεί και η συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών, δεν έγινε δυστυχώς η συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο, και εγώ ανέφερα ότι και αύριο, είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή, όταν ο ίδιος ο ΓΓ κρίνει, να παραστούμε σε μια τέτοια συνάντηση».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ανέφερε πως για το θέμα του διορισμού απεσταλμένου είναι στην ίδια κατεύθυνση με τον ΓΓ των ΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «ναι διότι και ο ΓΓ βλέπει την ανάγκη διορισμού μιας τέτοιας προσωπικότητας, εξάλλου αυτό καλεί και το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Και ο ίδιος, όμως, όπως μου ανέφερε, βλέπει την ανάγκη για διορισμό μιας τέτοιας προσωπικότητας».

Ερωτηθείς αν ο ΓΓ των ΗΕ θα κάνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «έχει αύριο τις συναντήσεις που σας ανέφερα. Οι προσπάθειες και του ιδίου συνεχίζονται και θεωρώ σημαντικό ότι δεν είναι μόνο η δική μας θέση, είναι και η θέση του ΓΓ των ΗΕ τόσο όσον αφορά μια κοινή τριμερή συνάντηση, όσον αφορά τον διορισμό προσωπικότητας, αλλά το ίδιο και από ισχυρά κράτη μέλη της ΕΕ που έθεσαν το Κυπριακό, όπως ο ίδιος μου ανέφερε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν αυτή τη βδομάδα. Άρα, να αναμένουμε να δούμε και αύριο και θα είμαστε εδώ».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Επίσκεψη του ΠτΔ στην περιοχή «Οικία της Μαρίας» στον Αγιο Δομέτιο - Συζήτησε με κατοίκους και έλαβε ενημέρωση

Φυσικά χριστουγεννιάτικα δέντρα: Οι τιμές και τα είδη που προτιμούν οι Κύπριοι - Γιατί αξίζει να το προτιμήσεις από το τεχνητό - Δείτε εικόνες

Τμ.Μετεωρολογίας: Χαμηλές θερμοκρασίες - Τι περιλαμβάνει το καιρικό «μενού»

ΠαραTHEMA: Η έκπληξη απο τον Χατζηζαχαρία και το… ανακάτωμα του ππαλουζέ απο την Ευαγγέλου

Μας «απειλούν» τα κουνούπια και τον χειμώνα - Η θερμοκρασία «σταθμός», οι εστίες μόλυνσης και οι τρόποι προστασίας

Σάντος: Ανθρωπιστικό θέμα οι αγνοούμενοι, υπέρ Επιτροπής Αλήθειας - Όσα ανάφερε για το ΚυπριακόΠτΔ: Επισκέφθηκε το αμερικανικό πολεμικό «Mount Whitney» - «Οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως»

ΠτΔ: Επισκέφθηκε το αμερικανικό πολεμικό «Mount Whitney» - «Οι σχέσεις μας βρίσκονται όσο ψηλά όσο ποτέ προηγουμένως»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε σήμερα το απόγευμα, πλοίο του 6ου αμερικανικού στόλου που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Λάρνακα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top