Σε 11.000 υπολογίζονται οι μετανάστες -Συνεχίζονται τα δρομολόγια προς Πειραιά -Μέρκελ: Να ελαφρύνουμε το βάρος του μεταναστευτικού για Ελλάδα και Ιταλία
Η κατάσταση στην Μυτιλήνη ημέρα με την ημέρα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη τόσο για τους μετανάστες, όσο και για τους κατοίκους. Η ροή είναι συνεχόμενη και η διαχείρισή τους μοιάζει αδύνατη. Την ίδια ώρα οι εντάσεις και τα επεισόδια αποτελούν καθημερινότητα στο νησί.
Νέες αιματηρές συμπλοκές σημειώθηκαν το πρωί της Κυριακής μεταξύ μεταναστών στο λιμάνι του νησιού.
Κατά τη διάρκεια της καταγραφής τους έξω από το γραφείο του Λιμενικού Σώματος, ομάδες μεταναστών συνεπλάκησαν μεταξύ τους.
Οι μετανάστες ξήλωσαν τα προστατευτικά σιδερένια κιγκλιδώματα του Λιμεναρχείου και με αυτά άρχισαν τα κονταροχτυπήματα και τα κυνηγητά ανάμεσα σε ομοεθνείς τους, γυναίκες, παιδιά και υπερήλικες που έτρεχαν να απομακρυνθούν από το σημείο των συμπλοκών.
Αποτέλεσμα ήταν να τραυματισθούν δύο από αυτούς στο κεφάλι, ενώ τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν ελαφρότερα.
Την ίδια ώρα στους περίπου 11.000 υπολογίζουν οι αρχές, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί, περιμένοντας οι 8.000 από αυτούς να καταγραφούν από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και περίπου 3.000 να αποπλεύσουν από το λιμάνι της Μυτιλήνης με κάποιο από τα πλοία της γραμμής ή τα έκτακτα δρομολόγια πλοίων που πραγματοποιούνται.
Το μεσημέρι της Κυριακής, με 1.740 μετανάστες και πρόσφυγες απέπλευσε από τη το πλοίο «Tera Jet». Μία ώρα αργότερα το πλοίο επέστρεψε στο λιμάνι της Μυτιλήνης για να αποβιβάσει δύο παιδιά με υψηλό πυρετό και συνέχισε κανονικά το ταξίδι του. Το «Tera Jet» θα εκτελεί ένα δρομολόγιο κάθε δύο ημέρες για τις επόμενες δύο εβδομάδες, μεταφέροντας μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη στον Πειραιά.
Περί τις 6 το απόγευμα το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» απέπλευσε από τη Μυτιλήνη μεταφέροντας στον Πειραιά περίπου 1.680 άτομα. Άλλα 800 άτομα είχε επιβιβάσει από τη Σάμο.
Εν τω μεταξύ, σε 8.000 υπολογίζεται ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων που είτε μένουν στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής στη Μόρια, περιμένοντας την έκδοση των απαραίτητων δικαιολογητικών, είτε στον περιβάλλοντα χώρο, είτε τέλος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ.
Μόνο το Σαββάτο, πιστοποιήθηκε η άφιξη περίπου 2.600 νέων μεταναστών και προσφύγων ενώ άλλοι 2.000 περίπου δεν έγινε δυνατό να πιστοποιηθούν λόγω έλλειψης μέσων και προσωπικού.
Την Κυριακή, υπολογίζεται ότι στο νησί έφθασαν περίπου 2.000 νέοι μετανάστες και πρόσφυγες οι οποίοι στην πλειοψηφία τους μένουν στους χώρους αποβίβασής τους στο Μόλυβο ή τη Συκαμνιά. Κάποιοι από αυτούς πεζοπορώντας κινούνται στην πόλη της Μυτιλήνης. Διανύοντας με τα πόδια αποστάσεις 70 χιλιομέτρων.
Μέρκελ: Να ελαφρύνουμε το βάρος του μεταναστευτικού για Ελλάδα και Ιταλία
Υπέρ της ένταξης των αναγνωρισμένων προσφύγων στη Γερμανία και της απέλασης όσων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τάχθηκε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας παράλληλα την άποψη πως στην Ευρώπη θα πρέπει οι πρόσφυγες να διαμοιραστούν δικαιότερα.
«Για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτούς που είναι σε ανάγκη, πρέπει να πούμε και σε αυτούς που δεν είναι σε κατάσταση ανάγκης, ότι δεν μπορούν να μείνουν σε εμάς», δήλωσε η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.
Όπως είπε, «αυτοί που χρειάζονται προστασία, πρέπει να ενσωματωθούν το γρηγορότερο «στη ζωή μας» και πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά αυτούς που δεν έχουν το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν στη Γερμανία, θα πρέπει να ενημερωθούν ότι θα πρέπει να φύγουν.
«Όλα πρέπει να γίνουν πιο γρήγορα», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.
«Εάν τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο και οι πρόσφυγες βρίσκονται στις πόλεις και τις κοινότητες τότε είναι πολύ δυσκολότερο να επιστρέψουν στις πατρίδες τους», ανέφερε, σημειώνοντας πως το επόμενο βήμα είναι η δημιουργία επαρκών εγκαταστάσεων για την υποδοχή των προσφύγων.
Κατά την κυρία Μέρκελ, το επείγον πρόβλημα είναι ότι ο καθένας πρέπει να έχει μια κανονική στέγη πάνω από το κεφάλι του ή τουλάχιστον μια ζεστή σκηνή, όταν πρόκειται για τους χειμερινούς μήνες.
Δικαιότερη κατανομή των προσφύγων
Η Μέρκελ ζήτησε, παράλληλα, περισσότερη αλληλεγγύη στην Ευρώπη καθώς, όπως είπε, το να υποδέχονται μόνο τρία ή τέσσερα κράτη τους πρόσφυγες, δεν είναι δίκαιο.
Τα κράτη που βρίσκονται στα νότια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, αλλά και τα κράτη που κυρίως υποδέχονται τους πρόσφυγες όπως η Γερμανία, πρέπει κατά τημ καγκελάριο να ελαφρυνθούν.
Αλλά και ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πήρε θέση στη συζήτηση για την προσφυγική κρίση, υποστηρίζοντας μια «Ατζέντα 2020» για μία σύγχρονη μεταναστευτική πολιτική. Όπως, έγραψε στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας Welt: «Εάν θέλουμε να έχουμε στο μέλλον ένα κοινωνικά και οικονομικά ισχυρό κράτος, τότε χρειαζόμαστε τη μετανάστευση».
Πηγή protothema.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις