Οι Τούρκοι πολίτες στο θέμα της διακίνησης και της εγκατάστασης θα έχουν τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι Έλληνες πολίτες που πάνε στην Κύπρο, σύμφωνα με την εφημερίδα Μιλλιέτ, η οποία επικαλείται ανώτατο αξιωματούχο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί και η διαπραγματευτική ομάδα της τ/κ πλευράς έθεσαν στο τραπέζι την άποψη αυτή. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι έπειτα από τη λύση ένα άτομο που θέλει να πάει στην Κύπρο θα έχει τα δικαιώματα που έχουν και οι πολίτες της ΕΕ στο θέμα της διακίνησης και της εγκατάστασης.
Ωστόσο, σημειώνει ότι στο θέμα της εγκατάστασης θα τεθεί ο περιορισμός του 4 προς 1 με στόχο να μην χαλάσει η «δομή του πληθυσμού». Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο ίδιος αξιωματούχος προέβη και σε δηλώσεις για τα άλλα ζητήματα που είναι υπό συζήτηση και για τα οποία έγιναν αναφορές στον ε/κ Τύπο. Υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά θέλει το όνομα Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά μέχρι σήμερα δεν τέθηκε όνομα στο τραπέζι. Τα ονόματα στον Τύπο, είπε, είναι ανεπίσημες σκέψεις της ε/κ πλευράς.
Για τον πληθυσμό, η τ/κ πλευρά επιμένει ότι όλοι οι «πολίτες» του ψευδοκράτους πρέπει να γίνουν πολίτες του νέου κράτους. Στο τραπέζι των συνομιλιών κατέθεσε αριθμό 220 χιλιάδες. Για την εκτελεστική εξουσία, σύμφωνα με τον ε/κ Τύπο, υποστηρίζει η εφημερίδα, υπάρχουν κοντά στα 24 κριτήρια, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα επιστροφής των Ε/κ και Τ/κ στο σπίτι που έζησαν πριν από το 1974 αλλά με τον όρο της εγκατάστασης σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Διαφορετικά μπορεί να ζητήσει ανταλλαγή ή αποζημίωση της περιουσίας. Ωσταόσο, σύμφωνα με την τ/κ πλευρά, κανένα κριτήριο δεν τέθηκε ακόμη στο τραπέζι, γράφει η εφημερίδα. Για το εδαφικό, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ε/κ πλευρά ζητά επιστροφής της Μόρφου και κάποιων άλλων περιοχών και κάνει λόγο για μεταβατική περίοδο δύο ή τριών μηνών ενώ η τ/κ πλευρά κάνει αναφορά στο πλαίσιο που υπάρχει στο σχέδιο Ανάν όσον αφορά το εδαφικό και λέει ότι η μεταβατική περίοδος πρέπει να είναι τουλάχιστον έξι μήνες.
Για τις εγγυήσεις, η ε/κ πλευρά – όπως αναφέρεται - θέτει ως όρο τον τερματισμό των συμφωνιών των εγγυήσεων. Επικαλείται την εφημερίδα «Πολίτης» που έγραψε ότι υπάρχει το επιχείρημα για δημιουργία ενός ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης στο οποίο θα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία, η Βρετανία και η Ιταλία και αυτό το σύστημα σε συνεργασία με την ΕΕ και τον ΟΗΕ να εγγυηθούν την τάξη και την ασφάλεια της περιοχής. Αντίθετα ο αξιωματούχος λέει ότι η τ/κ πλευρά λέει ότι αυτό το ζήτημα θα συζητηθεί τελευταίο. Το σύστημα που έγραψε ο «Πολίτης» δεν είναι στο τραπέζι, υποστηρίζει η Μιλιέτ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις