Η τουρκική πλευρά προτιμά ενσυνείδητα τη συνέχιση του στάτους κβο στην Κύπρο, δήλωσε ο πρώην διαπραγματευτής και πρώην «υπουργός εξωτερικών», Οζντίλ Ναμί, ο οποίος σε αποκλειστική συνέντευξη στη Γενί Ντουζέν χθες ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ δεν επιθυμούν να τερματίσουν το στάτους κβο, ούτε να συστήσουν ομοσπονδία στην Κύπρο.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ναμί είπε πως αν ο ουσιαστικός στόχος ήταν να τερματιστεί το στάτους κβο, υπάρχει ο δρόμος γι’ αυτό. Όμως, η τουρκική πλευρά απορρίπτει έντονα το να εισέλθει σε αυτό τον δρόμο, ανέφερε. «Η ενσυνείδητη επιλογή είναι η συνέχιση της υφιστάμενης κατάσταση. Δηλαδή, να συνεχίσει στον βορρά μια δομή εκτός του διεθνούς δικαίου, να συνεχίσει την ύπαρξή της. Άρα στην τδβκ υπάρχει μια πολύ ισχυρή και βαθιά δομή που επωφελείται, αποκομίζει οφέλη από αυτό. Επιθυμία είναι να κρατείται το κράτος εκτός του διεθνούς δικαίου και να αποδυναμώνεται το δικό μας εσωτερικό δίκαιο».
Ανέφερε περαιτέρω ότι ο τρόπος να τερματιστεί το στάτους κβο είναι να πουν «να συνεχίσουμε από το σημείο που μείναμε, να τελειώσουμε και να πούμε στον ελληνοκυπριακό λαό ότι το σχέδιο περιεκτικής λύσης που παρήγαγαν οι Κύπριοι ηγέτες είναι αυτό. Το δέχεστε ή δεν το δέχεστε; Αν το δέχεστε είναι ομοσπονδία, αν δεν το δέχεστε βελούδινο διαζύγιο. Διαλέξτε».
Με αυτό τον τρόπο, υποστήριε, θα τελειώσει το στάτους κβο. «Το γεγονός ότι δεν γίνεται αυτό δείχνει πως η έγνοια εκείνων που μας κυβερνούν δεν είναι να τελειώσουν το στάτους κβο».
Ο Οζντίλ Ναμί ανέφερε ότι ο Ραούφ Ντενκτάς ήταν πάντοτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι περίοδοι που σηκωνόταν από το τραπέζι δεν ήταν ποτέ μακρές, ακόμα και όταν υπέβαλε την πρόταση για συνομοσπονδία, συνέχισε, βρισκόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από έναν χρόνο. «Τέτοια θέματα απαιτούν μακρές διαπραγματεύσεις και πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκεστε στο τραπέζι για να πάρετε αυτό που θέλετε».
Ο πρώην διαπραγματευτής υπενθύμισε τη δήλωση του πρώην Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζακ Στρόου ο οποίος είπε ότι έκαναν λάθος που δέχτηκαν τους Ελληνοκύπριους στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφού έχασαν τη δυνατότητα να τούς ασκούν πιέσεις και πρόσθεσε ότι για να ανακτήσουν αυτή τη δυνατότητα πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, όμως να λεχθεί εκ των προτέρων στους Ελληνοκύπριους ότι αν πουν ξανά όχι, θα αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.
Διερωτώμενος γιατί η τουρκική πλευρά δεν υπέβαλε στα Ηνωμένα Έθνη την πρόταση του κ. Στρόου, ο κ. Ναμί υποστήριξε ότι με αυτή την πρόταση θα τερματιζόταν το στάτους κβο. «Ισχυριζόμαστε ότι η αναγνώριση, η λύση δύο κρατών είναι προς το συμφέρον τόσο εμάς όσο και των Ελληνοκυπρίων. Μήπως δεν πρέπει να μιλήσουμε γύρω από το τραπέζι σαν πολιτισμένοι άνθρωποι για να τους πείσουμε; Οι άνθρωποι λύνουν τα προβλήματά τους είτε μέσω διαλόγου είτε με τη βία. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Αφού δεν θα χρησιμοποιήσουμε τον δρόμο της βίας, γιατί δεν χρησιμοποιούμε τον δρόμο του διαλόγου και περιμένουμε; Αν δεν θα πείσουμε εμείς τη ελληνοκυπριακή πλευρά, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα την πείσουν άλλοι, μιλώντας της», είπε.
Απαντώντας σε ερώτηση για τον διορισμό ενός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο Οζντίλ Ναμί είπε: «Αν θέλετε να συνεχιστεί το στάτους κβο, ούτε ειδικό απεσταλμένο θέλετε, ούτε οτιδήποτε που θα σας οδηγήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν έχει βάση ο ισχυρισμός της τουρκικής πλευράς». Η ιστορία των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε, «δεν ξανάδε μια τόσο παράλογη προσέγγιση όπως το αν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ διορίσει δικό του σύμβουλο, γίνεται. Αν διορίσει έναν σύμβουλο που περνά από το Συμβούλιο Ασφαλείας, θα δεσμεύεται πολύ από τα ψηφίσματα, θα αναγκαστούμε να συζητήσουμε ομοσπονδία». Στο παρελθόν, πρόσθεσε, «δεν υπήρξε ποτέ μια τέτοια συζήτηση. Δεν υπήρξε ούτε όταν υποβάλαμε την πρόταση για συνομοσπονδία. Ουδέποτε υπήρξε. Όλοι όσοι διορίζονται από τα Ηνωμένα Έθνη δεσμεύονται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απευθύνθηκε προς την Τουρκία και όχι προς τους Τουρκοκύπριους στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο κ. Ναμί ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ανέκαθεν προσπαθεί να παρακάμψει τους Τουρκοκύπριους και να συνομιλήσει απευθείας με την Τουρκία κι αυτό συνάδει με την θέση των Ελληνοκυπρίων ότι «το πρόβλημά μας είναι με την Τουρκία, όχι με τους Τουρκοκύπριους».
Ανέφερε ότι η στάση τόσο της υφιστάμενης «προεδρίας» όσο και της «κυβέρνησης» στα κατεχόμενα υποδαυλίζει αυτή την προσέγγιση. «Ποιος θα πάρει ως συνομιλητή του μια κυβέρνηση, η οποία υλοποιεί ακόμα και τα πιο μικρά θέματα παίρνοντας οδηγίες από την Τουρκία και βγάζει σε πρώτο πλάνο την προσήλωσή της; Εσείς λέτε πέντε φορές τη ημέρα σαν να κάνετε ναμάζι ότι είστε δεσμευμένοι για το κάθε τι με την Τουρκία, ότι είστε σε πλήρη αρμονία με την Τουρκία και ότι θα κάνετε τα πάντα μαζί με την Τουρκία», είπε.
«Αποκαλείτε ως ‘πρόεδρο της δημοκρατίας μου’ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Στους Υπουργούς που έρχονται ή στον πρέσβη συμπεριφέρεστε ως κυβερνήτες. Μειώνετε οι ίδιοι τους εαυτούς σας, τους σέρνετε σε αυτή τη διάσταση. Αφού το κάνετε αυτό, ποιος και γιατί θα σας πάρει σοβαρά ως συνομιλητή;» κατέληξε ο κ. Ναμί.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις