ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται συνεχώς οι διαδικτυακές κρατήσεις σε ΕΕ και Κύπρο

Αυξάνονται συνεχώς οι διαδικτυακές κρατήσεις σε ΕΕ και Κύπρο

Συνεχή αύξηση καταγράφει η χρήση διαδικτυακών εφαρμογών για κρατήσεις (Airbnb, Booking, Expedia, TripAdvisor) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς το δεύτερο τρίμηνο του 2023 καταγράφηκαν σχεδόν 153 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, με τον αριθμό των κρατήσεων να είναι αυξημένος κατά 15,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν πως οι τουριστικές κρατήσεις μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών συνεχίζουν να κινούνται πάνω από τα επίπεδα, που είχαν καταγραφεί πριν την πανδημία, και συνεχίζουν να σημειώνουν νέες τιμές ρεκόρ.

Ειδικότερα, τον Απρίλιο φέτος έγιναν κρατήσεις για 46,7 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, αριθμός που αποτελεί αύξηση 19,5% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2022. Τον Μάιο καταγράφηκαν 47,6 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις (+22,6% σε σύγκριση με τον Μάιο 2022) και τον Ιούνιο οι διανυκτερεύσεις έφτασαν 58,7 εκατομμύρια (+8,4% σε σύγκριση με τον Ιούνιο 2022).

Αύξηση καταγράφηκε και στην Κύπρο τους μήνες του δεύτερου τριμήνου του 2023. Τον Απρίλιο έγιναν 331 χιλιάδες κρατήσεις σε σύγκριση με 289 χιλιάδες τον Απρίλιο του 2022, τον Μάιο έγιναν 369 χιλιάδες κρατήσεις (σε σχέση με 313 χιλιάδες τον ίδιο μήνα πέρσι) και τον Ιούνιο έγιναν 455 χιλιάδες κρατήσεις (σε σχέση με 387 χιλιάδες τον ίδιο μήνα πέρσι).

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 στην ΕΕ καταγράφηκαν περίπου 237 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για τα οποία οι κρατήσεις έγιναν διαδικτυακά. Πρόκειται για σημαντική αύξηση 18,8% σε σύγκριση σε σχέση με το 2022 (199 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις), ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων ήταν κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία (+22,6 % σε σχέση με 193 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις την ίδια περίοδο το 2019).

Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνονται στα μηνιαία στοιχεία για τις διαδικτυακές κρατήσεις βραχείας διαμονής μέσω διαδικτύου για το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε επίπεδο κρατών μελών.

Η Eurostat δημοσιεύει επίσης στοιχεία σε περιφερειακό επίπεδο που αφορούν το πρώτο τρίμηνο του 2023. Τα στοιχεία συλλέγονται από τέσσερις ιδιωτικές πλατφόρμες στο πλαίσιο συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Βάσει της συμφωνίας τα δεδομένα σε περιφερειακό επίπεδο δημοσιεύονται ένα τρίμηνο μετά από τα δεδομένα σε εθνικό επίπεδο.

Σε περιφερειακό επίπεδο, οι χειμερινοί προορισμοί στις Άλπεις ήταν οι πιο δημοφιλείς κατά το πρώτο τρίμηνο, αν και οι παραδοσιακά παραθαλάσσιοι προορισμοί παραμένουν δημοφιλείς ολόκληρο το έτος, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία.

Οι πιο δημοφιλείς περιοχές όσον αφορά τις διαδικτυακές κρατήσεις για σύντομη διαμονή το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν οι Ροδανές Άλπεις στη Γαλλία (5,2 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις) και οι Κανάριες Νήσοι (5,0 εκατομμύρια) και η Ανδαλουσία (4,3 εκατομμύρια) στην Ισπανία.

Ψηλά στην κατάταξη βρέθηκαν περιφέρειες που εξαρτώνται από τον χειμερινό τουρισμό, όπως το Τιρόλο στην Αυστρία (1,9 εκατομμύρια).

Από τις 20 περιφέρειες με τις περισσότερες κρατήσεις, πέντε βρίσκονταν στη Γαλλία, πέντε στην Ισπανία, τρεις στην Ιταλία, τρεις στην Πορτογαλία, δύο στην Αυστρία και από μια στην Πολωνία και την Ουγγαρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top