ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανησυχία για σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν εξέφρασαν Κύπριοι βουλευτές στην Αρμενία

Ανησυχία για σχέσεις Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν εξέφρασαν Κύπριοι βουλευτές στην Αρμενία

Ανησυχία για την απροκάλυπτη στήριξη της Τουρκίας στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, εξέφρασαν σήμερα κατά τη συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, Κύπριοι Βουλευτές που βρίσκονται στη χώρα, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Αρμενίας-Κύπρου στην Εθνοσυνέλευση της Αρμενίας, Hayk Konjoryan.

Η αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων/ Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνεργασίας (ΔΕΣ) Κύπρου-Αρμενίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Χάρη Γεωργιάδη, και τη συμμετοχή των Βουλευτών Μάριου Μαυρίδη, Γιώργου Λουκαΐδη, Μαρίνας Νικολάου, Χρύση Παντελίδη, Μάριου Καρογιάν και του Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή, Βαρτκές Μαχτεσιάν, έγινε σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Αρμενίας, Alen Simonyan. Επίσης, είχε χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Ararat Mirzoyan και τον Πρόεδρο και μέλη της ΔΕΣ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατά τις συναντήσεις επαναβεβαιώθηκαν οι άριστες σχέσεις Κύπρου και Αρμενίας και οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο λαών. Εκφράστηκε εκατέρωθεν ανησυχία για την απροκάλυπτη στήριξη της Τουρκίας στην επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και για την εμπλοκή της στους σχεδιασμούς του Αζερμπαϊτζάν εις βάρος της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Αρμενίας, η οποία, όπως επισημάνθηκε, είναι ενδεικτική της διαχρονικά παραβατικής και επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας.

Υπογραμμίστηκε, επίσης, ότι η Κύπρος και η Αρμενία, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και εκφράστηκε η κοινή βούληση για συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Τονίστηκε η επείγουσα ανάγκη ενεργοποίησης και άσκησης της επιρροής της διεθνούς κοινότητας προς αποτροπή υλοποίησης τέτοιων στρατηγικών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και δημιουργούν νέα τετελεσμένα.

Τα μέλη της αντιπροσωπείας μετέφεραν εγκάρδιο μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στην πολιτική ηγεσία και στον πολύπαθο λαό της Αρμενίας. Επισήμαναν ότι οι Κύπριοι είναι σε θέση να κατανοήσουν πολύ καλά τον πόνο που προκαλούν ο πόλεμος και η προσφυγιά και υπογράμμισαν την ετοιμότητα της Κύπρου να προσφέρει ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια στην Αρμενία για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

«Η Κύπρος καταδικάζει απερίφραστα την απρόκλητη επίθεση του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του αρμενικού πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η οποία συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τις στρατηγικές εθνοκάθαρσης που εφαρμόζει το Αζερμπαϊτζάν», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Τέλος, συζητήθηκαν τρόποι περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και των Κοινοβουλίων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των διεθνών κοινοβουλευτικών οργανισμών και άλλων σωμάτων.

Στο πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνεται και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας Nikol Pashinyan και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Vahagn Khachaturyan.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top