ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μάκης Κεραυνός: Τέλος Οκτωβρίου τα μέτρα ανακούφισης - Αρχές 2024 η πράσινη φορολογία

Μάκης Κεραυνός: Τέλος Οκτωβρίου τα μέτρα ανακούφισης - Αρχές 2024 η πράσινη φορολογία

Τέλος Οκτωβρίου αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τα μέτρα που επεξεργάζεται για ανακούφιση από την ακρίβεια, ενώ αρχές του 2024 προβλέπεται να εφαρμοστεί η νέα πράσινη φορολογία στα καύσιμα, μαζί με αντισταθμιστικά μέτρα, ανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, κατά την παράδοση του προϋπολογισμού 2024 στην Πρόεδρο της Βουλής.

«Σας παραδίδω τον πρώτο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη. Είναι ένας προϋπολογισμός πλεονασματικός, που να μας βοηθήσει να κρατήσουμε την οικονομία μας σε μια βιώσιμη και αναπτυξιακή πορεία», ανέφερε ο Υπουργός στην Πρόεδρο της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου.

Όπως σημείωσε, ο προϋπολογισμός έχει μέσα αυξημένες κοινωνικές δαπάνες και αυξημένες αναπτυξιακές δαπάνες, «ούτως ώστε να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε έργα αναπτυξιακά, που να διασφαλίσουν τη βιώσιμη πορεία της οικονομίας μας αλλά και τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους κοινωνικούς μας εταίρους, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», όπως είπε.

Επίσης, ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός έγινε σταθμίζοντας την αβεβαιότητα που υπάρχει στην οικονομική συγκυρία στην ΕΕ σήμερα. «Είμαι βέβαιος ότι θα είναι ένας προϋπολογισμός που θα συμβάλει στην περαιτέρω αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων και κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν», πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι η υλοποίηση του Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι μια από τις προτεραιότητες του προϋπολογισμού, ενώ οι αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό «πρέπει να γίνουν για έναν εκσυγχρονισμό του κράτους, των δομών, των θεσμών».

Ερωτηθείς για την εφαρμογή της πράσινης φορολογίας στα πετρελαιοειδή, είπε ότι η πράσινη μετάβαση αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης και πολλά επί μέρους στοιχεία που αφορούν την πράσινη μετάβαση περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό και στο Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης.

Σημείωσε, ακόμα, ότι είναι ένα θέμα το οποίο μελετά το Πανεπιστήμιο Κύπρου, στο οποίο έχει ανατεθεί η φορολογική μεταρρύθμιση και αναμένεται ότι η πράσινη φορολογία θα είναι ένα από τα πρώτα παραδοτέα προς το τέλος του χρόνου, όπως και το ζήτημα των αντισταθμιστικών μέτρων, καθώς, όπως είπε, «θέλουμε το αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο». Ο κ. Κεραυνός ανέφερε ότι η φορολογία θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2024, όπως και τα αντισταθμιστικά μέτρα.

Ερωτηθείς στη συνέχεια για μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας που εξετάζει η κυβέρνηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι μέχρι τέλος Οκτωβρίου «ελπίζουμε ότι θα είμαστε έτοιμοι να τα ανακοινώσουμε», χωρίς να διευκρινίζει προς ποια κατεύθυνση θα κινούνται αυτά.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Βουλής, διαβεβαίωσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιτελέσει στο έπακρο τον ρόλο της. «Είναι η υπέρτατη νομοθετική πράξη η ψήφιση του προϋπολογισμού», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η Επιτροπή Οικονομικών, ήδη εργάζεται επισταμένα προς αυτή την κατεύθυνση.Σ

Σημείωσε ότι η συζήτηση και η ψήφιση του προϋπολογισμού θα ολοκληρωθεί περί τα μέσα Δεκεμβρίου.

«Το πρωτεύον είναι η διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η στοχευμένη οικονομική πολιτική. Να μπορέσουμε, εξ ου και η αναβάθμιση που είχαμε τις τελευταίες των ημερών, να κρατήσουμε αυτή τη σταθερή πορεία της οικονομίας που τόσο έχουμε ανάγκη, σε μια ομολογουμένως δύσκολη πολιτικά και οικονομικά περίοδο, όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη και για ολόκληρο τον κόσμο», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε μια συνετή δημοσιονομική πολιτική, με στοχευμένα μέτρα», αναφέροντας, επίσης ότι «σε καμία περίπτωση να μην επιστρέψουμε πίσω σε πολιτικές που κόστισαν στο κράτος, στον τόπο και στους πολίτες. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι είναι τόσο σημαντική η κατάθεση και ψήφιση του προϋπολογισμού, ασκώντας ακριβώς τον ρόλο τον οποίο υποχρεούμεθα ως Κοινοβούλιο».

Απαντώντας για το πότε αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση του προϋπολογισμού στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών, η κ. Δημητρίου ανέφερε ότι η συζήτηση ξεκινά άμεσα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών κατά την έγκριση του Προϋπολογισμού από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι αναπτυξιακές δαπάνες του προϋπολογισμού θα είναι αυξημένες κατά 12% σε σχέση με το 2023 και ανέρχονται σε €1,47 δισ.

Επιπλέον, είχε σημειώσει ότι οι κοινωνικές παροχές είναι αυξημένες κατά 15% και ανέρχονται σε περίπου €2 δισ. σε σχέση με €1,7 δισ. το 2023. Οι παροχές κοινωνικής πρόνοιας αυξάνονται κατά €56 εκατ., οι παροχές υγείας κατά €150 εκατ., οι παροχές παιδείας κατά €10 εκατ., και οι παροχές προς τις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης αυξάνονται κατά €22 εκατ.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι βασικός στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, εξ ου και περιλαμβάνονται μόνο 52 νέες θέσεις, σε σχέση με 485 το 2023.

Βάσει του Στρατηγικού Πλαισίου Δημοσιονομικής Πολιτικής 2024 -2026, το οποίο καθορίζει τα όρια δαπανών στη βάση της δήλωσης πολιτικής, το δημοσιονομικό ισοζύγιο προβλεπόταν να παρουσιάσει πλεόνασμα της τάξης των €714 εκατ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ το 2024, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο (εξαιρουμένων των εξόδων εξυπηρέτησης του χρέους) προβλεπόταν να ανέλθει στο €1,1 δισ ή 3,7% του ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 81,1% του ΑΕΠ στο τέλος του 2023 και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 73% το 2024. Το όριο των δαπανών για την Κεντρική Κυβέρνηση (πρωτογενής δαπάνες για Ανεξάρτητες Υπηρεσίες, Υπουργεία, Υφυπουργεία και Γενικό Λογιστήριο, περιλαμβανομένης και της Βουλής) είχε καθοριστεί στα €9,38 δισ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο - Νεκρή 49χρονη που απώλεσε τον έλεγχο της τετράτροχης μοτοσικλέτας και έπεσε σε χαράδρα

Παραλίες: Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της πετσέτας - Χρεώνουν κρεβατάκια μέχρι και… 10 ευρώ λόγω νερού και αναψυκτικού

Σοφία Χατζηπαντελή: Φωτογραφίζεται φορώντας μόνο τις μπότες της και «κολάζει» τα social media

Euro 2024 - Γερμανία: Αστυνομικοί πυροβόλησαν άγνωστο που τους απείλησε με τσεκούρι στο Αμβούργο

Ελένη Φουρέιρα: Δημοσίευσε φωτογραφίες από τη βάφτιση του γιου της

Έφυγε από τη ζωή ηλικιωμένη γυναίκα από θερμοπληξία - Άλλα τρία πρόσωπα νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάστασηΈτσι προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στον Φαρμακά - Τέθηκε υπό έλεγχο, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή

Έτσι προκλήθηκε η μεγάλη πυρκαγιά στον Φαρμακά - Τέθηκε υπό έλεγχο, πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή

Τα αίτια της μεγάλης πυρκαγιάς στον Φαρμακά, ανέλυσαν από νωρίς το πρωί οι αρμόδιες Αρχές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top