Την ανησυχία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος προκάλεσε η προκαταρκτική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαπιστώνει σοβαρές αδυναμίες στη διαχείριση των αποβλήτων στην Κύπρο και προειδοποιεί ότι δε θα επιτευχθούν οι στόχοι, ιδιαίτερα στα ποσοστά ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης, με τους ρυθμούς που προχωρούν οι σχεδιασμοί του κράτους για το θέμα αυτό.
Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ανέφερε ότι επιβάλλεται η πολιτεία να διαθέσει το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο χρειάζεται «τουλάχιστον για να μην είμαστε τόσο τραγικά έξω από τους στόχους μας και τις δουλειές που έχουν γίνουν», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Θεοπέμπτου υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την Κύπρο ήδη από το 2004 να δημιουργήσει στρατηγική για τη διαχείριση των αποβλήτων, επισημαίνοντας ότι έγινε «μία κάκιστη διαχείριση για 10-15 χρόνια, μετά εγκατέλειψε τους προγραμματισμούς το Υπουργείο Εσωτερικών και μετέφερε την ευθύνη το Τμήμα Περιβάλλοντος, το οποίο τα τελευταία 4-5 χρόνια προσπαθεί να βρει λύση σε όλα αυτά τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν». Σημείωσε ότι, ως συνέπεια, σήμερα δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2025 και θα πρέπει να μετατεθούν για κάποια χρόνια.
Όσον αφορά την ανακύκλωση, ο κ. Θεοπέμπτου απάντησε ότι υπάρχει μεγάλο κενό και ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι 1000 εταιρείες που θα έπρεπε να είναι εγγεγραμμένες στην GreenDot δεν έχουν εγγραφεί ακόμη. Προβλήματα υπάρχουν , όπως εξήγησε, και στο θέμα της επαναχρησιμοποίησης υλικών, λέγοντας ότι «όταν έχεις ένα καναπέ να τον πάρεις για επαναχρησιμοποίηση για να τον χρησιμοποιήσει κάποιος άλλος, ενώ εμείς αυτή τη στιγμή, αν πάρουμε τον καναπέ στα πράσινα σημεία, τον αλέθουν και τον πετάνε». Κατ’ επέκταση, ο στόχος για διοχέτευση 55% των αποβλήτων σε ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση, δεν επιτυγχάνεται μέχρι το 2025, όπως είπε ο κ. Θεοπέμπτου.
Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ανέφερε ότι πέρα από τον στόχο για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση πλαστικών αποβλήτων, δεν επιτυγχάνεται ούτε ο στόχος της μείωσης της υγειονομικής ταφής αποβλήτων το 2035.
«Ψηφίσαμε νομοθεσίες προηγούμενο διάστημα στη Βουλή, ψηφίσαμε τη νομοθεσία «πληρώνω όσο πετώ», αναμένουμε τους σχεδιασμούς του Τμήματος Περιβάλλοντος και της κυβέρνησης για την υλοποίηση των στόχων», σημείωσε.
Ανέφερε, ακόμα, ότι το προηγούμενο διάστημα η Επιτροπή είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις στις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων σε Πεντάκωμο και Κόσιη, σημειώνοντας ότι διαπιστώθηκαν «τα εγκλήματα που συντελούνται στους συγκεκριμένους χώρους». Πρόσθεσε ότι ο Υπουργός Περιβάλλοντος αναμένεται να ενημερώσει τη Βουλή για τα θέματα αυτά το επόμενο διάστημα.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο του χώρου στον Κοτσιάτη, ο Βουλευτής είπε ότι «κλείσαμε τον Κοτσιάτη και δημιουργήσαμε νέο Κοτσιάτη» προσθέτοντας ότι η Κόσιη λειτουργεί πέραν των δυνατοτήτων της. «Θάβουμε πάνω από 70.000 τόνους απευθείας, χωρίς να γίνει οποιαδήποτε διαλογή ή διαχείριση», επεσήμανε.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η Κύπρος έχει προχωρήσει σε δράσεις σε σχέση με τις συστάσεις της έκθεσης και ότι οι δράσεις αυτές έχουν αρχίσει να υλοποιούνται και αναμένεται σύντομα να έχουν αποτέλεσμα. Εξέφρασε, όμως, προβληματισμό για αρκετά ζητήματα που περιλαμβάνονται στην έκθεση.
Ανάμεσα στα ζητήματα αυτά, ανέφερε ότι είναι τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των δράσεων, το κόστος για τα νοικοκυριά, ειδικά εν μέσω μίας περιόδου με αυξημένη ακρίβεια, αλλά και η πρακτική εφαρμογή των δράσεων από τον πολίτη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις