ΔΙΕΘΝΗ

Στην αντεπίθεση το Ισραήλ μετά την εισβολή της Χαμάς- Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες ρουκέτες

Στην αντεπίθεση το Ισραήλ μετά την εισβολή της Χαμάς- Δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες και χιλιάδες ρουκέτες

Σε πόλεμο έχει αναβαθμιστεί η σύγκρουση του Ισραήλ με την Χαμάς, κατά τα λεγόμενα του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Μετά την πρωινή εισβολή των Παλαιστινίων έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 22 νεκροί και 580 τραυματίες, ενώ το Ισραήλ ήδη έχει ξεκινήσει την μεγάλη αντεπίθεσή του με αεροπορικές επιδρομές.

Την ίδια ώρα, όπως μεταδίδει ο Guardian, ένας ανώνυμος ισραηλινός υπουργός δήλωσε στο Ynet ότι υπάρχει κίνδυνος οι επιθέσεις της Χαμάς να αποσκοπούν στην απόσπαση της προσοχής ενόψει μιας επίθεσης από το βορρά. Εν τω μεταξύ, η λιβανέζικη μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε ότι «βρίσκεται σε άμεση επαφή με την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αντίστασης και διεξάγει συνεχή αξιολόγηση των γεγονότων και της προόδου των επιχειρήσεων μαζί της».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε σε σύντομη ανακοίνωση ότι πολλές «δεκάδες από τα μαχητικά αεροσκάφη (του) πλήττουν αυτή στιγμή αριθμό στόχων» της Χαμάς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς μέχρι στιγμής από τις ισραηλινές επιθέσεις έχει σκοτωθεί ένα άτομο.

Μάλιστα δημοσιεύουν και βίντεο από τις επιχειρήσεις:

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου, όταν η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ εδώ και χρόνια, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξεύεται σε διάφορα σημεία (ακόμα και στο Τελ Αβίβ) από τη Λωρίδα της Γάζας.

Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι είναι σε κατάσταση πολέμου, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να συγκλαλεσε έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων ασφαλείας, ενώ ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ ενέκρινε την επιστράτευση εφέδρων.

«Είμαστε σε κατάσταση πολέμου, αυτή τη στιγμή στα νότια υπάρχουν 21 ενεργές επιχειρήσεις σε ακτίνα 80 χιλιομέτρων από τα σύνορα στη Γάζα» ανέφερε αστυνομικός διοικητής, ενώ σύμφωνα με αναφορές, ένοπλοι μαχητές εισβάλουν σε σπίτια και κρατούν ομήρους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την υπηρεσία Έκτακτης Ανάγκης του Ισραήλ (MDA), τουλάχιστον 20 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί από το πρωί σε διάφορα σημεία στα νότια της χώρας, από πυροβολισμούς μαχητών της Χαμάς, καθώς και από ρουκέτες. Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας ανέφερε ότι 545 τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία μέχρι στιγμής.

Είμαστε σε πόλεμο, λέει ο Νετανιάχου

Στην πρώτη του τοποθέτηση για τις εξελίξεις στο νότιο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου έκανε λόγο για «κατάσταση πολέμου» και τόνισε πως «ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει ξαναδεί».

«Η Χαμάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση στα εδάφη μας, βρισκόμαστε σε πόλεμο. Όχι σε μια επιχείρηση ή σε μια κλιμάκωση. Βρισκόμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε. Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ ξανά στο παρελθόν» ήταν η τοποθέτηση του Νετανιάχου σε ανάρτηση στο Twitter, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να ακολουθούν τους κανόνες ασφαλείας. Αργότερα σήμερα, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Νετανιάχου με αξιωματούχους της κυβέρνησης για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ είπε πως «η Χαμάς έκανε ένα σοβαρό λάθος σήμερα το πρωί, εξαπολύοντας πόλεμο κατά του κράτους του Ισραήλ, οι στρατιώτες «πολεμούν τον εχθρό σε όλα τα σημεία».

Παλαιστίνιοι μαχητές καταλαμβάνουν πόλεις στο έδαφος του Ισραήλ, κρατούν και ομήρους

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων (IDF) ανακοίνωσε ότι μέχρι στιγμής περίπου 2.500 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ και ότι οι τρομοκράτες διείσδυσαν στο Ισραήλ μέσω «ξηράς, θαλάσσης και αέρος» με αλεξίπτωτα πλαγιάς.

Τις τελευταίες ώρες γίνεται σαφές, πως πριν από την Ισραηλινή αντεπίθεση Παλαιστίνιοι είχαν ήδη εισβάλλει σε μικρές πόλεις καταλαμβάνοντας ολόκληρες κοινότητες ενώ έπαιρναν και ομήρους.

Ισραηλινοί τηλεφωνούν σε τοπικές ειδησεογραφικές εκπομπές με ανησυχίες ότι συγγενείς τους έχουν πέσει θύματα ομηρίας. Ώρες αφότου η Χαμάς άρχισε τη σημερινή της επίθεση, εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση μεταξύ των Ισραηλινών σχετικά με το τι συμβαίνει σε ορισμένες κοινότητες στο νότο και σχετικά με το πού βρίσκονται ορισμένοι πολίτες που φαίνεται να αγνοούνται.

Το κανάλι 13 του Ισραήλ αναφέρει ότι 7 κοινότητες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Χαμάς. Αυτές περιλαμβάνουν τις πόλεις Sderot, Nahal Oz, Kfar Haza, Magen, Sufa Beheri και τη γενική διοίκηση της Γάζας.

Αρκετά βίντεο έρχονται στην επιφάνεια που φαίνεται να δείχνουν μια ηλικιωμένη ισραηλινή γυναίκα μέσα στη Γάζα. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι δεκάδες Ισραηλινοί είναι όμηροι. Η γυναίκα που τραβάει το βίντεο λέει "καλώς ήρθατε αδελφή"- η γυναίκα στο καρότσι του γκολφ φαίνεται σοκαρισμένη/δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι συμβαίνει.

Την ίδια ώρα, πληθώρα βίντεο δημοσιεύονται στο Τwitter απεικονίζοντας Παλαιστίνιους μαχητές να αποθεώνονται από το πλήθος σε συνοριακές πόλεις του Ισραήλ που έχουν καταληφθεί, ή «απελευθερωθεί» όπως αναφέρεται.

Παλαιστίνιοι κατεδάφισαν «έξυπνο» φράχτη στα σύνορα Γάζας - Ισραήλ για την εισβολή

Φωτογραφία που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, παρουσιάζει μια μπουλντόζα Παλαιστινίων να κατεδαφίζει ένα συρμάτινο φράχτη smart τεχνολογίας στα σύνορα της Γάζας και από εκεί να ξεκινά μέρος της εισβολής. 

Ισραηλινός στρατός: Χερσαίες μάχες στο Ισραήλ σε πολλά «σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας»

Τα ισραηλινά στρατεύματα διεξάγουν χερσαίες μάχες «σε πολλά σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας» κατά των μαχητών που διείσδυσαν «χρησιμοποιώντας αλεξίπτωτα» διά θαλάσσης και ξηράς, ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού.

«Αυτή τη στιγμή, πολεμούμε», δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ρίχαρ Εχτ σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. «Μαχόμαστε σε συγκεκριμένα σημεία γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας… Οι δυνάμεις μας μάχονται αυτή τη στιγμή στο έδαφος», δήλωσε ενώ ανέφερε, χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες, ότι «υπάρχουν απώλειες, φυσικά».

Βίντεο: Ένοπλοι πυροβολούν πολίτη που οδηγεί το αυτοκίνητό του στο Ισραήλ

Σύμφωνα με πηγές από την αστυνομία του Ισραήλ, οι μάχες μαίνονται αυτή την ώρα σε 14 σημεία, ενώ στα εδάφη του Ισραήλ έχουν εισβάλει περίπου 60 «τρομοκράτες της Χαμάς».

Νωρίτερα, κάτοικοι πόλεων στο νότιο Ισραήλ έκαναν λόγο για ένοπλους μαχητές που κυκλοφορούσαν στους δρόμους των πόλεων και πυροβολούσαν προς πάσα κατεύθυνση, ακόμα και προς τους περαστικούς ή στους τοίχους των σπιτιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, ένα συγκλονιστικό βίντεο που κυκλοφόρησε, φέρεται να δείχνει έναν πολίτη να οδηγεί το αυτοκίνητό του και να δέχεται ξαφνικά πυρά από μαχητές της Χαμάς. Ακολούθως, το όχημα φαίνεται να εκτρέπεται της πορείας του, με τον οδηγό προφανώς βαριά τραυματισμένο και ανήμπορο να το ελέγξει και να καταλήγει πάνω σε άλλα, παρκαρισμένα αυτοκίνητα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top