ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διεθνολόγος στο «Τ»: Η αδυναμία της Μοσάντ, η αβεβαιότητα των επιπτώσεων και η Κύπρος «στο μάτι του κυκλώνα»

Διεθνολόγος στο «Τ»: Η αδυναμία της Μοσάντ, η αβεβαιότητα των επιπτώσεων και η Κύπρος «στο μάτι του κυκλώνα»

«Καζάνι που βράζει» μοιάζει αυτή τη στιγμή η Ανατολική Μεσόγειος, μετά και τα τελευταία γεγονότα που διαδραματίστηκαν στο Ισραήλ. Σημειώνεται ότι, σήμερα Τρίτη, 10 Οκτωβρίου, είναι η τέταρτη συνεχόμενη ημέρα συγκρούσεων, με τον αριθμό των νεκρών να ξεπερνούν τους 1100, εκ των οποίων οι περισσότεροι αθώοι, ανυποψίαστοι πολίτες.

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Διεθνολόγος, Αντώνης Στυλιανού, εξηγεί τις επικείμενες επιπτώσεις που θα υπάρξουν, τόσο στην Κύπρο όσο και στη διεθνή κοινότητα, καθώς και τα διάφορα σενάρια που επικρατούν για τη διάρκεια του πολέμου και την αντίδραση του Ισραήλ.

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανού, «είναι η πρώτη φορά από το 1973, που η Χαμάς κατάφερε να εισχωρήσει στην επικράτεια του Ισραήλ. Συνήθως οι επιθέσεις ήταν πολύ μικρότερης εμβέλειας στη Λωρίδα της Γάζας και σε άλλες γειτονικές περιοχές. Πλέον όμως, από το Σάββατο και μετά έχουμε δει κάτι πολύ διαφορετικό, αφού πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση που έχει δεχθεί το Ισραήλ τα τελευταία 50 χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί ότι, ορθά η επίθεση αυτή, έχει χαρακτηριστεί και παρομοιαστεί με το 9/11 της Αμερικής (επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στις 9 Σεπτεμβρίου 2001)».

Η αδυναμία της Μοσάντ και η «πολύ καλή» οργάνωση της Χαμάς

Ερωτηθείς για το πώς η Μοσάντ δεν αντιλήφθηκε και δεν προετοιμάστηκε για να αποτρέψει αυτή την επίθεση, ο κ. Στυλιανού απάντησε πως, «είναι απορίας άξιον το πώς οι μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ και ο στρατός, δεν αντιλήφθηκαν, δεν ενημερώθηκαν και δεν προετοιμάστηκαν για να αποτρέψουν τις κινήσεις της Χαμάς. Μια τέτοιου εύρους επίθεση, δεν γίνεται ξαφνικά ένα πρωί. Προετοιμάζονταν πολύ καιρό πριν, για να οργανώσουν και να πραγματοποιήσουν αυτή την επίθεση».

Η όλη κατάσταση, πρόσθεσε, «δείχνει ότι η Μοσάντ, που είναι ίσως η καλύτερη ομάδα μυστικών υπηρεσιών στον κόσμο, ‘πιάστηκε στον ύπνο’. Έχουν πληροφοριοδότες εντός των τρομοκρατικών οργανώσεων γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, για να αποτρέπουν τέτοιες καταστάσεις. Μετά από αυτό, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα πάνω τους», τόνισε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Στυλιανού δεν παρέλειψε να αναφέρει πως, «η περίοδος που πραγματοποιήθηκε η εν λόγω επίθεση δεν ήταν καθόλου τυχαία αφού, ήταν μια μέρα μετά την επέτειο του 'Γιομ Κιπούρ' και ήταν και μέρα Σάββατο που θεωρείται αργία, αντικατοπτρίζοντας την αδυναμία των μυστικών υπηρεσιών να αντιδράσουν έγκαιρα, αλλά και το πόσο καλά οργανωμένη ήταν η επίθεση από πλευράς της Χαμάς».

«Άγνωστη» μέχρι στιγμής η αντίδραση του Ισραήλ

Παράλληλα, άγνωστη παραμένει η αντίδραση του Ισραήλ στην όλη κατάσταση, με τους αναλυτές να παρακολουθούν με «κομμένη την ανάσα», φοβούμενοι για τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού, «το γεγονός ότι το Ισραήλ έχει κηρύξει πόλεμο εναντίον της Χαμάς, μας θυμίζει την αντίδραση της Αμερικής και του Τζορτζ Μπους, ενάντια στην Αλ Κάιντα. Όπως όλα δείχνουν, για άλλη μια φορά μπαίνουμε σε ‘αχαρτογράφητα νερά’, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, αλλά η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη».

Ερωτηθείς για τις χώρες που θα στηρίξουν την Χαμάς στον πόλεμο με το Ισραήλ, ο κ. Στυλιανού επισήμανε πως, «προφανώς, η κατάσταση είναι άκρως εκρηκτική στη Μέση Ανατολή. Ενώ βλέπουμε το Ιράν να παίζει σημαντικό ρόλο, να στηρίζει την Χαμάς, όπως και η Τουρκία. Από την άλλη οι Αραβικές χώρες που υποστηρίζουν τον σκοπό και την απελευθέρωση των Παλαιστινίων, δεν εκτιμώ ότι θα εμπλακούν στον πόλεμο, για να προστατεύσουν τα δικά τους συμφέροντα. Μπορεί να συνεισφέρουν με κάποιον τρόπο αλλά, ως εκεί. Ενδεχομένως αυτό, να έχει ως αποτέλεσμα και τη λήξη του Παλαιστινιακού ζητήματος».

Ποιες οι επιπτώσεις του πολέμου στην Κύπρο

Όπως ανέφερε ο κ. Στυλιανού, «δεν μπορούμε να αντιληφθούμε επακριβώς, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτού του πολέμου για τον λόγο ότι, μπορεί να υπάρξουν αντίμετρα τα οποία να έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Ξέρουμε ότι μαίνεται ένας πόλεμος στη Βόρεια Συρία, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν εχθροπραξίες στο Βόρειο Ιράκ, ξέρουμε ότι ο Λίβανος είναι μια ασταθής χώρα από τη άποψη ότι εκεί υπάρχει η Χεζμπολάχ. Ταυτόχρονα το Ιράν και η Σαουδική Αραβία, ενδεχομένως και άλλα αραβικά κράτη, βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση με τη Χαμάς και την υποστηρίζουν, άρα υπάρχει μια αβεβαιότητα στα αποτελέσματα που θα δούμε από την όλη κατάσταση».

Ως Κύπρος, συνέχισε, «είμαστε η πλησιέστερη χώρα εκτός της φλεγόμενης περιοχής. Επίσης, η Κύπρος είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα σταθερότητας και ασφάλειας, αποδεδειγμένα, στην περιοχή. Αυτό μπορεί να είναι καλό και κακό για την Κύπρο».

«Το ενδεχόμενο να βομβαρδιστούμε κι εμείς ‘κατά λάθος’ είναι ένα πιθανό σενάριο, που μην ξεχνάμε ότι συνέβη ξανά στο παρελθόν όταν ένας πύραυλος προσγειώθηκε στον Πενταδάχτυλο. Η Κύπρος απέχει 80 ναυτικά μίλια και καθημερινά εκτοξεύονται 7000 πύραυλοι, δεν μπορεί να μας εγγυηθεί κανένας ότι είμαστε 100% ασφαλείς. Η Κύπρος βρίσκεται στο ‘μάτι του κυκλώνα’ και πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή», τόνισε.

Εξίσου σημαντικό, πρόσθεσε, «είναι και το γεγονός ότι στην Κύπρο ζουν πολλοί Ισραηλινοί πολίτες, υπάρχουν ιδιαίτερα συμφέροντα Ισραηλινών στην χώρα μας και ακριβώς επειδή η Κύπρος είναι η πιο κοντινή και ασφαλής χώρα στο Ισραήλ, είναι επόμενο να αναμένουμε ένα νέο κύμα προσφύγων, που θα αναζητήσουν καταφύγιο σε εμάς. Η Κύπρος θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει και θα ζήσουμε ως χώρα, τις επιπτώσεις αυτού του πολέμου», ανέφερε.

Ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα κινδυνέψει από το γεγονός ότι στηρίζει το Ισραήλ, απάντησε πως, «αυτό είναι θέμα εθνικής ασφάλειας και η Κύπρος βρίσκεται ήδη στο πλευρό τους Ισραήλ, άρα εάν με ρωτάτε αν είμαστε στόχος, πάντα ήμασταν», τόνισε ο κ. Στυλιανού.

Πόσο προβλέπεται να διαρκέσει ο πόλεμος στο Ισραήλ

Κληθείς να σχολιάσει τη διάρκεια που ενδέχεται να έχει ο πόλεμος στο Ισραήλ, ο κ. Στυλιανού ανέφερε πως, «με τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής το τι μπορούμε να πούμε είναι ότι, από πλευράς τους οι Ισραηλινοί, έχουν ανακαλέσει 100,000 εφέδρους και μπορούν μέσα σε πέντε λεπτά να περπατήσουν και να καταλάβουν 40 τετραγωνικά χιλιόμετρα της Λωρίδας της Γάζας, είναι μια πολύ μικρή γεωγραφικά περιοχή», ανέφερε, προσθέτοντας ότι, «το πρόβλημα είναι ότι η περιοχή είναι από τις πυκνοκατοικημένες στον κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι, δεν μπορεί το Ισραήλ απλά να βομβαρδίσει την περιοχή. Η διάρκεια του πολέμου θα κριθεί επί του πρακτέου», εξήγησε.

«Μιλώντας με στρατιωτικούς όρους, θα είναι ένας ανορθόδοξος πόλεμος», κατέληξε ο κ. Στυλιανού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top