Ολοένα και πιο κοντά βρισκόμαστε στη λειτουργία φυλακών ανηλίκων, οι οποίες προβλέπονται από τον νόμο περί παιδιών σε σύγκρουση με το νόμο που ψηφίστηκε το 2021.
Συγκεκριμένα ο πρωτοποριακός νόμος, ο οποίος εγκαθιδρύει νέες παιδοκεντρικές προσεγγίσεις και μεθόδους μεταχείρισης ανήλικων παραβατών, προβλέπει νέους θεσμούς και εξωδικαστικές κυρίως διαδικασίες, με την βασική του αρχή να είναι ότι η ποινική δίωξη και η κράτηση παιδιού συνιστούν το έσχατο μέτρο, ενώ προβλέπει εναλλακτικές της κράτησης ποινές, οι οποίες επιβάλλονται από ειδικό Δικαστήριο Παιδιών.
Σημειώνεται ότι την ευθύνη παρακολούθησης της εφαρμογής τους έχει το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως (ΥΔΔΤ).
Που βρίσκεται η υλοποίηση των φυλακών ανηλίκων
Όπως πληροφορούμαστε από αρμόδια πηγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, έχουν ήδη ετοιμαστεί οι προδιαγραφές του χώρου από Τεχνοκρατική Επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες.
Παράλληλα, σε συνεργασία του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, ετοιμάστηκε ένα πλήρες σύγχρονο Κανονιστικό Πλαίσιο για τη λειτουργία του χώρου κράτησης παιδιών, το οποίο είναι συμβατό με τις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συμβάσεις και Κατευθυντήριες Γραμμές για το χειρισμό ανήλικων με παραβατική συμπεριφορά.
Με βάση την αρμόδια πηγή, ήδη ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση, με το ΥΔΔΤ να έχει λάβει τις παρατηρήσεις και εισηγήσεις αρκετών Υπηρεσιών και Αρχών ενώ το θέμα έχει συζητηθεί και με την καθ' ύλην αρμόδια Επίτροπο για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Παιδιού.
Αυτή την στιγμή οι κανονισμοί έχουν σταλεί για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, με στόχο είναι να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για συζήτηση και ψήφιση εντός του τρέχοντος έτους. Σημειώνεται ότι, για το σκοπό αυτό, έχει γίνει σχετική πρόβλεψη τόσο στον Προϋπολογισμό του 2023, όσο και στον Προϋπολογισμό του 2024.
Πώς θα λειτουργούν και που θα ανεγερθούν - Ο ρόλος του επιμελητή
Με βάση την αρμόδια πηγή του ΥΔΔΤ, η λειτουργία ειδικού χώρου κράτησης παιδιών, εκτός φυλακών, θα έχει αναμορφωτικό, παιδαγωγικό, θεραπευτικό και προνοιακό χαρακτήρα.
Όπως πληροφορούμαστε, ο χώρος κράτησης παιδιών θα ανεγερθεί είτε στη Λευκωσία είτε στη Λάρνακα.
Σημειώνεται ότι τα παιδιά θα επιβλέπονται από επιμελητή, ο ρόλος του οποίου θα είναι να διασφαλίζει ότι τα παιδιά σε σύγκρουση με το νόμο απολαμβάνουν τα δικαιώματα που προβλέπει ο Νόμος σε όλες τις εξωδικαστικές διαδικασίες, από το στάδιο της σύλληψης μέχρι την εφαρμογή του Προγράμματος Αποδικαστικοποίησης, στο οποίο έχει ενεργό ρόλο.
Όσο αφορά το Πρόγραμμα Αποδικαστικοποίησης, αυτό περιλαμβάνει επίσημη ή ανεπίσημη προειδοποίηση στο παιδί από τον Αστυνομικό Διευθυντή, ο οποίος έχει την ευθύνη για την εφαρμογή του Προγράμματος, την εποπτεία του από κηδεμονευτικό λειτουργό και την σύγκληση Συμβουλίου Παιδιού, το οποίο συντάσσει Σχέδιο Δράσης για το παιδί και παρακολουθεί την εφαρμογή του.
Στόχος του προγράμματος είναι να βοηθήσει το παιδί με παραβατική συμπεριφορά να αντιληφθεί το αδίκημα που διέπραξε και τις συνέπειες του και να το αποτρέψει να το επαναλάβει, μέσω πολυθεματικών συναντήσεων, εξωδικαστικών διαδικασιών, θεραπευτικών ή/και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.
Όπως μας έχει αναφερθεί από την αρμόδια πηγή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, στο παρόν στάδιο το ΥΔΔΤ εργάζεται για την ετοιμασία των όρων και προδιαγραφών για την αγορά υπηρεσιών επιμελητών, με προκαθορισμένες εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία στο χειρισμό ανήλικων με παραβατική συμπεριφορά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις