ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στα 55 εκατ. ευρώ το κόστος αγοράς νερού το 2024 – Τα σημαντικότερα υδατικά έργα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό

Στα 55 εκατ. ευρώ το κόστος αγοράς νερού το 2024 – Τα σημαντικότερα υδατικά έργα που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό

Σειρά σημαντικών υδατικών έργων θα «τρέξουν» και το 2024, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα προβλήματα που προκύπτουν ή και θα προκύψουν στο μέλλον, την ώρα που το κράτος για άλλη μία χρονιά θα πληρώσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για αγορά πόσιμου και ανακυκλωμένου νερού.

Όπως αναφέρεται στο επεξηγηματικό σημείωμα που συνοδεύει τον προϋπολογισμό, για το 2024 περιλήφθηκαν πιστώσεις ύψους 55 εκατ. ευρώ για αγορά πόσιμου και ανακυκλωμένου νερού.

Τα 48 εκατ. ευρώ αφορούν την αγορά πόσιμου νερού και δη το κόστος λειτουργίας σε Επιφυλακή για τις Μονάδες Αφαλάτωσης Λεμεσού, Λάρνακας, Δεκέλειας, Βασιλικού και Πάφου, την αγορά αφαλατωμένου νερού 60,225 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων (ε.κ.μ.) από τις Μονάδες Αφαλάτωσης Λεμεσού, Λάρνακας, Δεκέλειας, Βασιλικού και Πάφου, παραχώρηση 0,13 ε.κ.μ. πόσιμου νερού στη Λουρουτζίνα και την αγορά πόσιμου νερού από ιδιωτικές γεωτρήσεις για έκτακτες ανάγκες Κοινοτήτων.

Την ίδια ώρα, 7 εκατ. ευρώ θα δαπανηθούν για αγορά ανακυκλωμένου νερού από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Βαθιάς Γωνιάς του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (Σ.Α.Λ), τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Ανθούπολης του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (Σ.Α.ΛΑ), τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Παραλιμνίου-Αγίας Νάπας της Κοινοπραξίας των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Παραλιμνίου Αγίας Νάπας (ΣΑΠΑΝ) και τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Λάρνακας του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (Σ.Α.Λ-Α), καθώς και από τους Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων Κάτω Μονής και Κάτω Πολεμιδίων του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λεμεσού – Αμαθούντας (Σ.Α.Λ-Α) και από τον Σταθμό Επεξεργασίας Λυμάτων Πάφου του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Πάφου (Σ.Α.ΠΑ).

Συντήρηση και επιδιόρθωση εγκαταστάσεων υδατοπρομήθειας

Πέραν των πιο πάνω, στον προϋπολογισμό περιλήφθηκαν πιστώσεις 2.250.000 ευρώ που προορίζονται να καλύψουν τη συντήρηση και επιδιόρθωση των εγκαταστάσεων των συστημάτων Υδατοπρομήθειας και των Διυλιστηρίων. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται έργα πολιτικής μηχανικής, αγορά και συντήρηση γεωτρήσεων και μικρών αντλιοστασίων, ηλεκτρολογικού και εργαστηριακού εξοπλισμού μεγάλων αντλιοστασίων και διυλιστηρίων, αγορά υλικών συντήρησης και διύλισης νερού και αντιδραστηρίων για τη λειτουργία των χημείων.

Συγκεκριμένα:
• εργασίες διύλισης (χημικά διυλιστηρίων, αναλύσεις, συντηρήσεις μονάδων παραγωγής Υποχλωριώδους Νατρίου, συντηρήσεις διυλιστηρίων κ.α.),
• εργασίες επιδιόρθωσης, συντήρησης εργαστηριακού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων άντλησης που εκτελούνται από την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία,
• εργασίες επιδιόρθωσης και συντήρησης ρουτίνας των κεντρικών παροχετευτικών αγωγών/αντλιοστασίων/διυλιστηρίων που εκτελούνται από τα συνεργεία συντήρησης της ύδρευσης,
• αγορά Υποχλωριώδους Νατρίου για χλωρίωση σε δεξαμενές και αγωγούς μεταφοράς πόσιμου νερού,
• αγορά υπηρεσιών συντήρησης στα συστήματα υδατοπρομήθειας Λεμεσού,
• επιδιορθώσεις στον αγωγό τροφοδοσίας των Τουρκοκυπρίων που διέρχεται από την Έγκωμη
• Ανακαίνιση Αντλιοστασίου στο Αλεθρικό & Ηλεκτρολογικού Πίνακα
• Ανακαίνιση Ηλεκτρολογικού Πίνακα στο Διυλιστηρίου Κόρνου
• Αγορά Αντλιών-Κινητήρων στα Αντλιοστάσια Κόρνου και Τόχνης
• Ενοικίαση εφεδρικής Ηλεκτρογεννήτριας για το Αντλιοστάσιο Φρενάρους κατά την καλοκαιρινή περίοδο
• Συντήρηση ταχυδιυλιστηρίων Κλήρου-Ταμασού
• Υπηρεσία Συντήρησης συστημάτων Λάρνακας/Αμμοχώστου και Λευκωσίας

Επίσης, περιλαμβάνονται πιστώσεις 1.400.000 ευρώ που προορίζονται να καλύψουν τη λειτουργία και συντήρηση του Σταθμού Επεξεργασίας Λυμάτων Βαθιάς Γωνιάς, καθώς και του Σταθμού Επεξεργασίας Οικιακών Βοθρολυμάτων, Βιομηχανικών Αποβλήτων, Περίσσειας Υγρής Λάσπης και Στραγγισμάτων στο Βατί που ανήκουν στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων.

Άλλα υδατικά έργα

Επιπρόσθετα, στον προϋπολογισμό περιλήφθηκαν και δαπάνες 1,6 εκατ. ευρώ που προορίζονται να καλύψουν τις πιο κάτω δαπάνες:
• Κατασκευή συναφών έργων για τη μεταφορά του αφαλατωμένου νερού του Βασιλικού στη Λεμεσό. Το έργο διαλαμβάνει τον αγωγό άντλησης από την μονάδα αφαλάτωσης του Βασιλικού μέχρι την προτεινόμενη κεντρική δεξαμενή χωρητικότητας 2.000 m3, τους αγωγούς μεταφοράς στις διάφορες κοινοτικές δεξαμενές. Οι πιστώσεις θα χρησιμοποιηθούν για τη συνέχιση των εργασιών. Ολική εκτίμηση Έργου: 4,6 εκατ. ευρώ.
• Κατασκευή νέου Αντλιοστασίου στην Τερσεφάνου για μεταφορά αφαλατωμένου νερού στη Λευκωσία. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή νέου αντλιοστασίου στο Διυλιστήριο Τερσεφάνου για τη μεταφορά νερού στη Λευκωσία μέσω του αγωγού Τερσεφάνου - Λευκωσίας. Ολική εκτίμηση Έργου: 3,2 εκατ. ευρώ.
• Ικανοποίηση υδρευτικών αναγκών στην ευρύτερη περιοχή Λευκωσίας και βελτίωση της αξιοπιστίας τους συστήματος παροχής πόσιμου νερού στη Λευκωσία. Αφορά την κάλυψη των αυξανόμενων υδρευτικών αναγκών της πόλης και κοινοτήτων της Λευκωσίας μέσω αξιοποίησης του αφαλατωμένου νερού που παράγεται στη Μονάδα Αφαλάτωσης Βασιλικού. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή αγωγών, αντλιοστασίων και άλλων υποστηρικτικών έργων υποδομής. Ολική εκτίμηση Έργου: 53,3 εκατ. ευρώ. Το έργο εντάχθηκε για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής ως έργο γέφυρα μεταξύ των περιόδων 2014 - 2020 και 2021-2027 και το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων θα περιλαμβάνονται πλέον στο συγκεντρωτικό κονδύλι της ΓΔ Ανάπτυξης. Οι πιστώσεις που θα παραμείνουν στο παρόν άρθρο αφορούν εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στις κατασκευαστικές εργασίες του τμήματος του Έργου που εγκρίθηκε για συγχρηματοδότηση, καθώς και άλλες δαπάνες που δεν είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση (π.χ. εργασίες που εκτελούν άλλα Τμήματα, προμήθεια υλικών, εργασίες διασύνδεσης κλπ.) με ολική εκτίμηση: 1 εκατ. ευρώ.
• Ικανοποίηση υδρευτικών αναγκών στην περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου και βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος παροχής πόσιμου νερού. Το έργο περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή αγωγών, αντλιοστασίων και δεξαμενών από τη Μονάδα Αφαλάτωσης Δεκέλειας προς το ύψωμα Κοκκινόκρεμμος καθώς και τη διασύνδεση με το υφιστάμενο σύστημα υδροδότησης. Ολική εκτίμηση Έργου: 22,2 εκατ. ευρώ. Το έργο εντάχθηκε για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής ως έργο γέφυρα μεταξύ των περιόδων 2014 - 2020 και 2021-2027 και το μεγαλύτερο μέρος των πιστώσεων θα περιλαμβάνεται πλέον στο συγκεντρωτικό κονδύλι της ΓΔ Ανάπτυξης. Οι πιστώσεις που θα παραμείνουν στο παρόν άρθρο αφορά εργασίες που δεν περιλαμβάνονται στις κατασκευαστικές εργασίες του τμήματος του Έργου που εγκρίθηκε για συγχρηματοδότηση καθώς και άλλες δαπάνες που δεν είναι επιλέξιμες για συγχρηματοδότηση (π.χ. εργασίες που εκτελούν άλλα Τμήματα, προμήθεια υλικών, εργασίες διασύνδεσης κλπ.) με Ολική εκτίμηση: 450.000 ευρώ.

Στον προϋπολογισμό για το 2024, ακόμη, περιλήφθηκαν και πιστώσεις 4.145.000 ευρώ που προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες που σχετίζονται με Υδατικά Έργα Χρήσης Ανακυκλωμένου Νερού που παράγεται στους Σταθμούς Επεξεργασίας Λυμάτων για σκοπούς άρδευσης:
1. Χρήση Ανακυκλωμένου Νερού Λευκωσίας: Το Σχέδιο Χρήσης Ανακυκλωμένου Νερού Λευκωσίας προνοεί την κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης ανακυκλωμένου νερού στη Βαθιά Γωνιά χωρητικότητας 500.000 m3, την κατασκευή δεξαμενής αποθήκευσης ανακυκλωμένου νερού στην Ανθούπολη χωρητικότητας 500.000 m3 και δεξαμενής χωρητικότητας 500.000 m3 στο Παλιομέτοχο, την κατασκευή δεξαμενής εξισορρόπησης 13.000 m3, αντλιοστασίου και συνδετικών αγωγών/συνοδών έργων, καθώς και νέας δεξαμενής αποθήκευσης 1,3 εκ. m3, στη Β. Γωνιά, και την αγορά και τοποθέτηση αγωγών μεταφοράς για τα αρδευτικά δίκτυα Ιδαλίου-Ποταμιάς-Άγιου Σωζόμενου και Γερίου και των χώρων πρασίνου των Δήμων. Επίσης προνοεί την κατασκευή αγωγού μεταφοράς ανακυκλωμένου νερού από το σταθμό Μιας Μηλιάς στις ελεύθερες περιοχές για άρδευση.
2. Χρήση Ανακυκλωμένου Νερού Λεμεσού: Το Σχέδιο Χρήσης ανακυκλωμένου Νερού Λεμεσού προνοεί την άμεση κατασκευή αγωγών σύνδεσης του υπό ανέγερση από τον ΣΑΛΑ σταθμού επεξεργασίας λυμάτων δυτικής Λεμεσού στα Πολεμίδια, με το υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης ανακυκλωμένου νερού, καθώς και έργα αξιοποίησης του ανακυκλωμένου νερού που παράγεται από τους σταθμούς επεξεργασίας λυμάτων Μονής και Πολεμιδιών.
3. Χρήση Ανακυκλωμένου Νερού Λάρνακας: Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες για την επιδιόρθωση χωμάτινης υδατοδεξαμενής αποθήκευσης του ανακυκλωμένου νερού Λάρνακας χωρητικότητας 500.000 κ. μ. Ολική Δαπάνη Έργου: 300.000 ευρώ.
4. Χρήση Ανακυκλωμένου Νερού Πάφου: i) Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες προκαταρκτικών εργασιών για τη δημιουργία συστήματος αξιοποίησης ανακυκλωμένου νερού Πόλης Χρυσοχούς. Ολική Δαπάνη Έργου: 15.000 ευρώii) Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες για έργα αναβάθμισης του έργου αξιοποίησης ανακυκλωμένου νερού από τον υδροφορέα της Έζουσας. Ολική Δαπάνη Έργου: 20.000 ευρώ.
5. Χρήση Ανακυκλωμένου Νερού Παραλιμνίου - Αγίας Νάπας: i) Η προτεινόμενη πρόνοια προορίζεται να καλύψει τις δαπάνες για την αναβάθμιση και επέκταση του υφιστάμενου δικτύου ανακυκλωμένου νερού Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας. Ολική Δαπάνη Έργου: 500.000 ευρώ.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top