ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται οι αναδιαρθρώσεις, αλλά και τα νέα δάνεια στην Κύπρο - Συνεχείς οι πιέσεις της Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες

Αυξάνονται οι αναδιαρθρώσεις, αλλά και τα νέα δάνεια στην Κύπρο - Συνεχείς οι πιέσεις της Κεντρικής Τράπεζας προς τις τράπεζες

Σημαντική αύξηση στις επαναδιαπραγματεύσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων, καθώς και στον εγχώριο δανεισμό, καταγράφεται στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις.

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου καταγράφηκε σημαντική αύξηση στις επαναδιαπραγματεύσεις και αναδιαρθρώσεις δανείων, αγγίζοντας τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με 1,4 δις ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, υπογραμμίζοντας ότι αυτή η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός ότι διπλασιάστηκαν οι επαναδιαπραγματεύσεις δανείων το πρώτο οκτάμηνο του έτους.

Επί τούτου, μάλιστα, απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να κινούνται κι οι ίδιοι προς την πλευρά της επαναδιαπραγμάτευσης των δανείων τους, ξεκαθαρίζοντας, όμως, πως εναπόκειται και στις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία.

Σε σχέση με το μείζον θέμα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και κατά πόσο καταγράφηκε οποιαδήποτε αύξηση το τελευταίο διάστημα, ο κ. Ηροδότου τόνισε ότι μέχρι τον Ιούλιο δεν καταγράφηκε οποιαδήποτε αύξηση, σημειώνοντας ότι υπήρξε μικρή μείωση με αποτέλεσμα να μειωθούν στο 6,9% το πρώτο εξάμηνο.

Αφού ξεκαθάρισε ότι όσα είπε δεν αποτελούν πρόβλεψη, υπέδειξε ότι από πλευράς Κεντρικής Τράπεζας συνεχίζονται οι πιέσεις προς τις τράπεζες για να συνεχίσουν και να αυξήσουν τις επαναδιαπραγματεύσεις δανείων.

Την ίδια ώρα, είπε ότι παρά τις προκλήσεις συνεχίζεται ο υγιής εγχώριος δανεισμός, αναφέροντας ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 ο νέος δανεισμός έφθασε τα 2 δις ευρώ και είναι ελαφρώς αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Επεσήμανε, δε, ότι σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνονται οι επαναδιαπραγματεύσεις δανείων, αλλά αφορούν καθαρά νέα δάνεια.

Σύμφωνα με τον κ. Ηροδότου, παρατηρείται αύξηση σε δάνεια προς επιχειρήσεις, την ώρα που στα στεγαστικά δάνεια παρατηρείται σημαντική μείωση, η οποία οφείλεται στην αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ειδικότερα για τα στεγαστικά δάνεια, επεσήμανε ότι μειώθηκαν σημαντικά, αναφέροντας πως το πρώτο εξάμηνο 2023 ανήλθαν στα 469 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με 700 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Όσον αφορά τα κέρδη των τραπεζών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας αφού ξεκαθάρισε ότι η Κεντρική δεν επιτρέπει τη διανομή μερισμάτων στους μετόχους, τόνισε ότι τα κέρδη των τραπεζών χρησιμοποιούνται για την ενδυνάμωση του ισολογισμού, προκειμένου οι τράπεζες να είναι έτοιμες για τυχόν μελλοντικές κρίσεις.

Στην εισαγωγική παρέμβασή του ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε ότι «όπως όλοι γνωρίζουμε με τις γεωπολιτικές αναταράξεις υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα, η οποία επηρεάζει και τις δικές μας προβλέψεις, αλλά και τις προβλέψεις της ΕΚΤ».

Αφού αναφέρθηκε σε βασικούς δείκτες για να καταδείξει την καλή πορεία της οικονομίας, ο κ. Ηροδότου τόνισε ότι ελλοχεύουν τρεις βασικοί κίνδυνοι για την οικονομία. Αυτοί οι κίνδυνοι, πρόσθεσε, είναι η αύξηση στις δημόσιες δαπάνες, οι δαπάνες που σχετίζονται με το ΓεΣΥ και οι αυξημένες πληρωμές τόκων.

Σε σχέση με τις προβλέψεις της Κεντρικής Τράπεζας, ανέφερε ότι υπήρξε μικρή αναπροσαρμογή πριν ξεκινήσει η κατάσταση στο Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί γύρω στο 2,4% το 2023, στο 2,7% το 2024 και στο 3,1% το 2025, ενώ το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω με αποτέλεσμα μέχρι το 2025 να φθάσουμε σε συνθήκες πλήρως απασχόλησης, δηλαδή κοντά στο 5%.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας εκτίμησε ότι οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φέρνουν αποτελέσματα, παρότι εκτιμάται ότι για φέτος ο πληθωρισμός αναμένεται να κλείσει κοντά στο 3,9%.

Επί του ίδιου θέματος και σχολιάζοντας αναφορές Βουλευτών είπε ότι η νομισματική πολιτική δουλεύει, εξηγώντας ότι «διαχρονικά τα επιτόκια είναι το κυριότερο εργαλείο κατά του πληθωρισμού», καθώς και πως «χρειάζονται 18 μήνες για να φανούν αποτελέσματα από τις αποφάσεις».

Στρατηγικοί κακοπληρωτές

Απαντώντας στη συνέχεια στις ερωτήσεις Βουλευτών, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας τόνισε σε σχέση με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές «είναι εύκολο να λέμε κάποια πράγματα, αλλά η εφαρμογή είναι δύσκολη», υποδεικνύοντας πως «πρέπει να βρεθεί τρόπος εξακρίβωσης όλων των περιουσιακών στοιχείων ανά άτομο ή/και σε επίπεδο νοικοκυριού».

«Αν λυθεί αυτό το πρόβλημα, λύεται και το θέμα με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές», διεμήνυσε ξεκαθαρίζοντας την ίδια ώρα πως «ο ρόλος της Κεντρικής είναι να έχουμε γερές τράπεζες για τις καταθέσεις του κόσμου».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top