Σάλο έχει προκαλέσει στην Τσεχία η «πρωτοβουλία» των αστυνομικών αρχών να μαρκάρουν με έναν αριθμό στα χέρια τους μετανάστες που συνελήφθησαν μέσα σε τρένα, μολονότι η αστυνομία υποστηρίζει ότι αυτό θα βοηθούσε να εντοπίζονται τα μέλη της ίδιας οικογένειας.
«Κανένας νόμος δεν επιτρέπει να σημαδεύονται οι άνθρωποι μ’ αυτόν τον τρόπο» τόνισε η Ζουζάνα Καντιγκλιότα, που είναι δικηγόρος στην Τσεχική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Στην ανατολική Ευρώπη η διαδικασία αυτή παραπέμπει αναπόφευκτα στο σημάδεμα των κρατουμένων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Την Τρίτη, αστυνομικοί χρησιμοποίησαν μαρκαδόρους για να γράψουν αριθμούς στα χέρια 214 προσφύγων, στην πλειονότητά τους Σύρων, που συνελήφθησαν στα σύνορα μέσα σε τρένα που προέρχονταν από την Αυστρία και την Ουγγαρία. Δεν επρόκειτο όμως για ένα μεμονωμένο επεισόδιο. Μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών της Τσεχίας, η Λούσι Νοβάκοβα, είπε ότι το “μαρκάρισμα” αποφασίστηκε λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών μεταξύ των προσφύγων. “Ο στόχος μας είναι να μην χαθούν τα παιδιά”, υποστήριξε.
Η εκπρόσωπος της αστυνομίας αλλοδαπών Κατερίνα Ρεντλόβα είπε επίσης ότι το μέτρο αυτό στοχεύει στην ταυτοποίηση των οικογενειών των προσφύγων. “Γράφουμε επίσης τον κωδικό αριθμό των τρένων με τα οποία ταξιδεύουν για να ξέρουμε προς ποια χώρα θα πρέπει να τους στείλουμε στην περίπτωση που επιστρέψουν”.
Σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Τσεχία υποστηρίζει ότι οι παράνομοι μετανάστες θα πρέπει να στέλνονται πίσω στις χώρες πρώτης εισόδου τους στην ΕΕ, με βάση τον κανονισμό Δουβλίνο 2. Μια δημοσκόπηση που διενεργήθηκε τον Αύγουστο σε δείγμα 1040 Τσέχων έδειξε ότι το 93% πιστεύει ότι οιπρόσφυγες πρέπει να επαναπατρίζονται στις χώρες προέλευσής τους.
Η Ρεντλόβα υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες “συνήθως λαμβάνουν ένα νούμερο σε ένα φύλλο χαρτιού, όμως πολλοί βιάζονται να τα πετάξουν”. “Δέχτηκαν το μαρκάρισμα, δεν έχουν πρόβλημα μ’ αυτό, ξέρουν πως είναι για το συμφέρον τους”, πρόσθεσε.
Οι νομικοί πάντως δεν είναι της ίδιας άποψης. “Πιστεύω ότι το δέχτηκαν γιατί νομίζουν ότι οι αστυνομικοί έχουν το δικαίωμα να το κάνουν” είπε η Καντιγκλιότα. “Ξέρω ότι η κατάσταση είναι δύσκολη γιατί οι πρόσφυγες δεν έχουν ταυτότητες. Όμως από νομική άποψη αυτό δεν είναι σωστό”, συμπλήρωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος Μάρεκ Ντούφεκ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις