Στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξής της στην ΕΕ η Τουρκία υποχρεούται από το Πρωτόκολλο της Άγκυρας να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά σκάφη – κάτι που ακόμα δεν έχει κάνει, αναφέρουν σε επιστολές τους ο Υπουργός Εξωτερικών της βρετανικής κυβέρνησης Φίλιπ Χάμοντ και ο Υπουργός Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο προτρέπει την Τουρκία να τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις για την ένταξή της και θα συνεχίσει να το κάνει, μεταξύ άλλων και σε αυτό το ζήτημα», προσθέτουν οι δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι.
Οι επιστολές έχουν συνταχθεί ως απάντηση σε προηγούμενες επιστολές των βουλευτών βορείου Λονδίνου των Συντηρητικών Τερέζα Βίλιερς και Μάθιου Όφορντ, αντίστοιχα, προς τον κ. Χάμοντ. Οι δύο βουλευτές επισήμαιναν τις ανησυχίες των κυπριακής καταγωγής ψηφοφόρων των περιφερειών τους, καθώς και του Προέδρου της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Γιώργου Μούσκα για τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια της για τα πλοία υπό κυπριακή σημαία ή πλοία με άλλη κυπριακή σύνδεση.
«Συμφωνώ ότι το άνοιγμα των λιμανιών στην Τουρκία στην κυπριακή ναυτιλία θα μπορούσε να φέρει οικονομικά οφέλη για αμφότερες τις χώρες. Αυτό είναι ένα σημείο που επισήμανε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 8 Ιουλίου, όταν αναφέρθηκε στα αυξημένα οικονομικά οφέλη που θα είχε μία λύση, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για την περιοχή», συνεχίζουν οι κ.κ. Χάμοντ και Λίντινγκτον.
«Εν τέλει, ο καλύτερος τρόπος να επιλυθεί αυτό το ζήτημα είναι να διασφαλιστεί μια επανενωμένη Κύπρος μέσω μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να στηρίζει ένθερμα την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία και τις προσπάθειες των δύο κοινοτήτων προς αυτόν τον σκοπό», καταλήγουν οι επιστολές.
Η αναφορά στον κ. Μούσκα γίνεται διότι είναι εκείνος που ανακίνησε το θέμα σε πρόσφατη συνάντησή του με τον επικεφαλής της Ομάδας Ανατολικής Μεσογείου του Φόρεϊν Όφις, κατόπιν πρωτοβουλίας του γνωστού κινηματογραφιστή του ΡΙΚ Δώρου Παρτασίδη. Ο κ. Μούσκας είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις βρετανικές θέσεις επί του ζητήματος, όπως αναφέρουν στις επιστολές τους οι κ.κ. Χάμοντ και Λίντινγκτον.
Των επιστολών των Βρετανών βουλευτών είχε προηγηθεί επιστολή του κ. Μούσκα υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, με την οποία εξέθετε στον κ. Χάμοντ την ανάγκη η Τουρκία να εκπληρώσει «συγκεκριμένες ελάχιστες υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης», μία εκ των οποίων είναι η άρση του εμπάργκο για τα κυπριακά πλοία και εν τέλει η αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κύπρου.
Ο κ. Μούσκας σημείωνε ότι η άποψη της Ένωσης Πλοιοκτητών είναι πως η τουρκική ένταξη στην ΕΕ θα ήταν μία γενικά καλή εξέλιξη, καθώς θα επέτρεπε σε μία μεγάλη οικονομία να συναλλάσσεται ως πλήρες μέλος. Κάτι τέτοιο θα συνέβαλε στην επέκταση του παγκοσμίου εμπορίου. «Ωστόσο, αν είναι να συμβεί αυτό, τότε η Τουρκία πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να άρει το εμπάργκο στα σκάφη με κυπριακή σημαία, ώστε να έχουμε πραγματικά ελεύθερο εμπόριο εντός της Ευρώπης, κάτι που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή», επισήμαινε ο κ. Μούσκας στην επιστολή του.
Ο Κύπριος εφοπλιστής καλούσε τον Φίλιπ Χάμοντ ως Υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας με ισχυρές φιλικές σχέσεις με την Τουρκία να ασκήσει την επιρροή του ώστε να πειστεί η Τουρκία να άρει το παράνομο εμπάργκο στα πλοία υπό κυπριακή σημαία, κάτι που θα αποτελούσε χειρονομία καλής θέλησης προς μία συνολική λύση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις