ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: «Σε ετοιμότητα η Κύπρος να δεχθεί ξένους υπήκοους που θα επαναπατριστούν»

ΥΠΕΣ: «Σε ετοιμότητα η Κύπρος να δεχθεί ξένους υπήκοους που θα επαναπατριστούν»

Όλα τα Υπουργεία και όχι μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών βρίσκονται σε εγρήγορσή, αφύπνιση και ετοιμότητα, ώστε εάν και εφόσον χρειαστεί η Κύπρος να καταστούν κέντρο φιλοξενίας ξένων υπηκόων που θα θέλουν να επαναπατριστούν, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Δοξολογίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως «δεν είναι μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών είναι διάφορα Υπουργεία που εμπλέκονται, είμαστε σε εγρήγορση σε αφύπνιση υπάρχει ετοιμότητα εάν και εφόσον χρειαστεί η Κύπρος να είναι κέντρο φιλοξενίας υπηκόων τρίτων χωρών που θα θέλουν να επαναπατριστούν».

Ο κ. Ιωάννου που κλήθηκε να σχολιάσει τις αναφορές του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με τον ρόλο της Κύπρου ως ανθρωπιστικής διόδου προς την Γάζα, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, έχει εκφράσει την βούληση η Κύπρος να είναι ανθρωπιστική οδός, επαναλαμβάνοντας πως είναι σημαντικός ο ρόλος της Κύπρου .

Επεσήμανε επίσης πως υπάρχουν υποδομές, υπάρχει το προσωπικό και θα ανταποκριθούμε στον ρόλο που μας αρμόζει.

Ερωτηθείς για το ποιες είναι οι δυνατότητες της Κύπρου σε ότι αφορά τον αριθμό σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση, ο κ. Ιωάννου σημείωσε πως δεν έχουμε ενδείξεις για αριθμούς αλλά για ό,τι χρειαστεί ,όπως το αποδείξαμε και στο παρελθόν, υπάρχει ετοιμότητα.

Μιλούμε στην περίπτωση, εξήγησε, «που απλώς η Κύπρος θα είναι ο σταθμός διακίνησης υπηκόων τρίτων χωρών που θα χρειαστεί να εκκενώσουν και θα είναι λίγες ώρες διαμονής στην Κύπρο μέχρι να επιστρέψουν στην χώρα τους».

Πρόσθεσε πως υπάρχει οργάνωση, είμαστε σε εγρήγορση, και για ό,τι χρειαστεί σαν κράτος θα ανταποκριθούμε. Είπε, ακόμη, πως έχουμε ζητήσει την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε περίπτωση που οι αριθμοί δεν είναι διαχειρίσιμοι, οπότε αναλόγως των συνθηκών θα πράξουμε

Σε ερώτηση κατά πόσο έχει ζητήσει η Κύπρος βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αύξησης της ροής μεταναστών, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως υπάρχει το ενδεχόμενο αύξησης της ροής των μεταναστών, ειδικότερα εάν εμπλακούν στη σύρραξη ο Λίβανος και η Συρία, προσθέτοντας πως σε τέτοια περίπτωση όλη η Ευρώπη θα αναμένει αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Εμείς, συνέχισε, σαν κράτος οφείλουμε και πρέπει, και βάσει των διεθνών συμβάσεων να ανταποκριθούμε.

Από εκεί και πέρα, είπε ο κ. Ιωάννου, « οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες και εφόσον καλεστούμε να χειριστούμε τους ανάλογους αριθμούς αναμένουμε και βοήθεια, μόνο οικονομική βοήθεια και τεχνική βοήθεια,αλλά και βοήθεια σε θέματα επανεγκαταστάσεων από την ΕΕ», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Αναβλήθηκε η εξέταση της ένστασης του Γενικού Ελεγκτή - Πότε ορίστηκε

Για τις 29 Μαΐου ανέβαλε την Πέμπτη το Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου την εξέταση της προδικαστικής ένστασης του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα, Γιώργου Σαββίδη, με την οποία ζητεί την παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top