ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έλληνας Πρέσβης: Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι τη δικαίωση του αγώνα της Κύπρου

Έλληνας Πρέσβης: Δεν θα ησυχάσουμε μέχρι τη δικαίωση του αγώνα της Κύπρου

«Δεν πρόκειται να ησυχάσουμε μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής και για την επανένωση της Κύπρου», ανέφερε ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Ιωάννης Παπαμελετίου, εκφωνώντας τον πανηγυρικό λόγο για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου κατά την Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και άλλων επισήμων.

Ο Πρέσβης υπογράμμισε τον ηρωισμό των Ελλήνων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία και επεσήμανε τη συνεισφορά των Κυπρίων εθελοντών στον αγώνα αυτό.

«Ο πυρήνας της ελληνικής ψυχής είναι μία βαθύτατη αίσθηση αξιοπρέπειας, που εκδηλώνεται με τον πιο ηρωικό τρόπο στις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας μας και χαρακτηρίζει αυτό το ξεχωριστό και μοναδικό έθνος», είπε ο Πρέσβης, σημειώνοντας ότι τη στάση των ο Ελλήνων διέκρινε η πεποίθηση ότι το σημαντικότερο αγαθό τους είναι η ελευθερία.

«Εχθροί και σύμμαχοι θαύμασαν το ελληνικό σθένος και η αντίστασή τους αναπτέρωσε το ηθικό των συμμάχων», ανέφερε, ανατρέχοντας σε κρίσιμες στιγμές της προσπάθειας των συμμαχικών δυνάμεων να αντικρούσουν τις δυνάμεις του άξονα και υπογράμμισε ότι «το τέλος του πολέμου βρήκε τους Έλληνες στην πλευρά των νικητών» και «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις εθελοντικές δυνάμεις των Κυπρίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σημειώνοντας ότι «συγκίνηση προκάλεσε η ανταπόκριση των Κυπρίων, για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Έθνους» και υπογραμμίζοντας την ενότητα του ελληνισμού και την προσφορά της Κύπρου στους αγώνες του Έθνους.

Ο κ. Παπαμελετίου είπε ότι περίπου 20.000 Κύπριοι εθελοντές κατατάχθηκαν και στελέχωσαν το κυπριακό σύνταγμα και την κυπριακή εθελοντική δύναμη. Από αυτούς, όπως είπε, πολέμησαν περίπου 4.000, ενώ 300 Κύπριοι έδωσαν τη ζωή τους και 35 αιχμάλωτοι βασανίστηκαν και κρατήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

«Οι Κύπριοι εθελοντές του ελληνικού στρατού θα ήταν πολύ περισσότεροι, ωστόσο οι δισταγμοί της αποικιοκρατικής διοίκησης απέτρεψαν χιλιάδες Έλληνες της Κύπρου, που διακαώς επιθυμούσαν να φτάσουν να πολεμήσουν στην Ελλάδα», ανέφερε ο Πρέσβης της Ελλάδας.

Είπε, ακόμα, ότι καταλυτικός ήταν και ο ρόλος της Εκκλησίας της Κύπρου, και ότι οι έρανοι που διεξήχθησαν απέδωσαν στην Ελλάδα οικονομική στήριξη ύψους 350.000 λιρών Αγγλίας, ποσό δυσθεώρητο για την εποχή, όπως ανέφερε ο ίδιος.

«Ελάχιστο χρέος δικό μας απέναντί τους είναι να υπερασπιστούμε το σημερινό έδαφος που κράτησαν και κέρδισαν», συνέχισε. «Αυτό οφείλουμε να πράξουμε και να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις του σήμερα, ειδικά εδώ στην Κύπρο, όπου δεν πρόκειται να ησυχάσουμε μέχρι να δικαιωθεί ο αγώνας για τερματισμό της κατοχής και για την επανένωση της Κύπρου», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top