ΥΓΕΙΑ

Σεροτονίνη: Αυτές τις τροφές πρέπει να τρώμε για να αυξήσουμε την ορμόνη της ευτυχίας – Οι παράγοντες που την ενεργοποιούν

Σεροτονίνη: Αυτές τις τροφές πρέπει να τρώμε για να αυξήσουμε την ορμόνη της ευτυχίας – Οι παράγοντες που την ενεργοποιούν

Μέσα σε όλες τις περίπλοκες διεργασίες που πραγματοποιούνται στο σώμα μας, η πρόσληψη της τροφής μπορεί να παίξει βασικό ρόλο τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική υγεία. Ειδικότερα, η σεροτονίνη, γνωστή και ως ορμόνη της ευτυχίας, μπορεί να αλλάξει τη διάθεση μας.

Βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία παίζει η τρυπτοφάνη, το αμινοξύ υπεύθυνο για τη σύνθεση της σεροτονίνης.

Για την ορμόνη αυτή, μίλησε στο ThemaOnline ο Κλινικός Διαιτολόγος-διατροφολόγος με επιπλέον κατάρτιση στην ψυχοθεραπεία και άσκηση, Πάνος Πλατρίτης.

«Η Σεροτονίνη είναι μία πρωτεΐνη που έχει βασικό συστατικό το αμινοξύ Τρυπτοφάνη, άρα τροφές οι οποίες είναι πλούσιες στην Τρυπτοφάνη ανεβάζουν την ορμόνη της Σεροτονίνης», είπε χαρακτηριστικά.

Τροφές με τρυπτοφάνη:

-Μπανάνες

-Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα (δεν συμπεριλαμβάνονται το γάλα coconut και το γάλα χωρίς λακτόζη)

-Σκουμπρί

-Σολωμός

-Σαρδέλα

-Γαλοπούλα

-Καρύδια

-Δαμάσκηνα

-ζυμαρικά και ψωμί ολικής

-Μαύρη σοκολάτα

«Αυτές οι τροφές θα βοηθήσουν, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα όσο αφορά τη σεροτονίνη, γιατί άτομα με κατάθλιψη ή μελαγχολία θα επηρεαστούν αρνητικά», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κύριο Πλατρίτη, αυτό που κάνει η ορμόνη της ευτυχίας, είναι ότι λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής του εγκεφάλου για τον θυμό, για τη ρύθμιση των συναισθημάτων, της επιθετικότητας, της θερμοκρασίας του σώματος, της ψυχικής διάθεσης, του ύπνου, της σεξουαλικότητας αλλά και της όρεξης»

«Στην περίπτωση όπου υπάρχει χαμηλή σεροτονίνη στο σώμα, υπάρχει ευερεθισμός, επιθετικότητα, ανησυχία και ταχυκαρδία, ενώ όταν είναι αυξημένη έχουμε περισσότερη ηρεμία, γαλήνη και ισορροπία», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων ο Κλινικός Διαιτολόγος-διατροφολόγος, εξήγησε πώς λειτουργεί αυτό.

«Για παράδειγμα, αν ένα άτομο μείνει νηστικό για πάρα πολλή ώρα, μπορεί να έχει νεύρα λόγω του ότι έχει πεινάσει. Αυτό επηρεάζεται από τη σεροτονίνη, η οποία βάζει σε συναγερμό το σώμα να ψάξει να βρει τροφή και δημιουργεί το αίσθημα του κατεπείγοντος, τον εκνευρισμό. Από την άλλη πλευρά έχει συνδεθεί η χαμηλή σεροτονίνη με διπολική κατάθλιψη, φοβίες, διαταραχές του ύπνου, αδυναμία σε απόδοση ακόμη και ημικρανίες», τόνισε.

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο:

-Η άσκηση. Είναι ο καλύτερος τρόπος να αυξήσουμε τη σεροτονίνη αλλά και τις ενδορφίνες. Η άσκηση θα πρέπει να είναι μέτριας προς αυξημένης έντασης, για παράδειγμα γρήγορο βάδην, κολύμπι και τραμπολίνο.

- Το γέλιο

- Η θετική στάση

- Το μασάζ

- Ο διαλογισμός

- Η ύπνωση

- Ο βελονισμός

- Το παγωμένο ντους

- Η σάουνα

- Η έκθεση στο ηλιακό φως

Καταλήγοντας, ο κύριος Πλατρίτης, επισήμανε πώς «επηρεάζουν και τα βακτήρια του εντέρου»

«Πολλές φορές άτομα που έχουν πρόβλημα με τα βακτήρια του εντέρου πρέπει να τα τροφοδοτήσουν είτε με προ βιοτικά είτε πρεβιοτικά είτε και με τα δύο για να επανέλθει η βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου στα κανονικά επίπεδα», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top