Αρχίζει σήμερα το «σκανάρισμα» λογαριασμών Κύπριων influencers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να φανεί εάν ακολουθούν τις σωστές πρακτικές στη διαφήμιση και στην προώθηση προϊόντων.
Σε δηλώσεις του στο ThemaOnline, ο Επιθεωρητής Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Μαυρογιάννης, ανέφερε ότι οι έλεγχοι ξεκινούν από σήμερα (1η Νοεμβρίου) μέχρι την 30η Νοεμβρίου, από την Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή, σε λογαριασμούς στο Instagram, στο Facebook, στο Tik-Tok και στο YouTube.
«Ένας influencer ο οποίος προωθεί κάποιο προϊόν επί πληρωμή θεωρείται εμπορευόμενος. Θεωρείται δηλαδή, ότι προωθεί ένα προϊόν από κοινού με την εταιρεία με την οποία συνεργάζεται και έτσι υπόκειται σε κάποιους κανόνες», είπε συγκεκριμένα.
«Όλα τα κράτη μέλη έχουν τις ίδιες οδηγίες για να ελέγξουν τους influencers οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη χώρα τους. Η κατεύθυνση είναι να ελεγχθούν 10-20 λογαριασμοί ανά κράτος μέλος, ανάλογα και με το μέγεθος του κάθε κράτους. Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, με βάση όσα ορίζει ο κανονισμός, γίνεται διαδικτυακή σάρωση της αγοράς από τις εθνικές Αρχές (στην Κύπρο αρμόδια είναι η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή), για ένα θέμα που επιλέγεται από κοινού από τα κράτη-μέλη. Για παράδειγμα, πέρσι η έρευνα επικεντρώθηκε στις ψεύτικες κριτικές (fake reviews), ενώ φέτος επιλέγηκαν οι influencers», συμπλήρωσε.
Επιλογή των influencers
«Η επιλογή των influencers που θα ελεγχτούν θα γίνει δειγματοληπτικά. Θα επικεντρωθούμε σε αυτούς που έχουν την πιο ψηλή δημοτικότητα, δηλαδή θα ελέγχονται λογαριασμοί που έχουν περισσότερους ακόλουθους από τον μέσο όρο για κάθε μέσο κοινωνικής δικτύωσης», εξήγησε ο Επιθεωρητής Εμπορίου και Βιομηχανίας.
Τι θα ελεγχθεί;
Σύμφωνα με τον κύριο Μαυρογιάννη, αυτό που θα ελέγχεται είναι, μεταξύ άλλων «εάν υπάρχει διαφάνεια ως προς τα προϊόντα τα οποία αναφέρονται σε μία δημοσίευση ή εμφανίζονται σε ένα βίντεο, δηλαδή να είναι ξεκάθαρο προς τον καταναλωτή ότι πρόκειται για διαφήμιση»
«Είναι διαφορετικό να ξέρεις πώς κάποιος αυτά που λέει, τα λέει επειδή πληρώθηκε για να τα πει, έχει διαφορετική απήχηση στον κόσμο, άρα το πρώτο πράγμα που θέλουμε να βλέπουμε είναι η διαφάνεια», ανέφερε.
«Το επόμενο που πρέπει να πληρείται είναι να μην υπάρχουν παραπλανητικές πρακτικές σε αυτές τις διαφημίσεις. Δηλαδή, ακόμη και να είναι προφανές ότι πρόκειται για διαφήμιση, οι πληροφορίες που παρέχονται για το προϊόν δεν πρέπει να είναι παραπλανητικές ή να λείπουν πληροφορίες που θα έπρεπε να υπάρχουν», πρόσθεσε.
Επιπτώσεις
Όσο αφορά τις επιπτώσεις που θα υποστούν όσοι influencers δεν τηρούν τους κανονισμούς, ο κύριος Μαυρογιάννης σημείωσε ότι «οι επιπτώσεις ξεκινούν από απλή προειδοποίηση»
«Αν κάποιος influencer δεν τηρεί τους κανονισμούς τότε υπόκειται στις επιπτώσεις που προνοεί ο νόμος, οι οποίες προβλέπονται και για τους εμπορευόμενους. Ξεκινούν από απλή προειδοποίηση και καταλήγουν σε πιο αυστηρά μέτρα», τόνισε.
Καταλήγοντας, επισήμανε ότι «αν ένας λογαριασμός είναι σχετικά εντάξει αλλά έχει μια δημοσίευση που έχει πρόβλημα τότε θα πάρει προειδοποίηση να «κατεβάσει» το post. Για άλλες περιπτώσεις υπάρχουν και πιο αυστηρά μέτρα τα οποία μπορεί να φτάσουν και σε κλείσιμο λογαριασμού αν δεν υπάρχει συμμόρφωση αλλά και σε διοικητικό πρόστιμο του οποίου το ύψος μπορεί να φτάσει και μέχρι 3 εκατομμύρια ευρώ»
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις