ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ομήρου: «O Aναστασιάδης θα κριθεί εκ του αποτελέσματος για το Κυπριακό»

Ομήρου: «O Aναστασιάδης θα κριθεί εκ του αποτελέσματος για το Κυπριακό»

Έριξε τα καρφιά του για την πορεία των διαπραγματεύσεων ο Ομήρου

Δεν θα πρέπει να υπάρχουν υπερβολικές προσδοκίες γιατί αυτό μόνο δυσχέρειες μπορεί να προκαλέσει για την ελληνική κυπριακή πλευρά, τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης της επίσκεψής του στο Νέα Υόρκη.

Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε τους δημοσιογράφους τόσο για τις επαφές του στη Νέα Υόρκη όσο και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την κυπριακή οικονομία.

"Θα πρέπει να είμαστε προσγειωμένοι, θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, θα πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί στη διαπραγμάτευση, δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ποτέ ότι η Τουρκία είναι που έχει τον πρώτο και τον τελικό λόγο στη λύση του κυπριακού προβλήματος και αντί να επικρατεί κλίμα ευφορίας, θα πρέπει να επικρατεί μια εθνική κινητοποίηση και σε διεθνές και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να δώσουμε τα σωστά μηνύματα ότι είναι η ώρα να στραφούν προς την πλευρά της Τουρκίας", είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Πρόσθεσε ότι στη συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ, υπογράμμισε στον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών Γιαν Έλιασον, ο οποίος του είπε ότι είναι μια ευκαιρία τώρα να λυθεί το Κυπριακό, ότι “μας ενδιέφερε η λύση του Κυπριακού εμάς πολύ περισσότερο προφανώς από οποιοδήποτε τρίτο από την επομένη της τουρκικής εισβολής”.

"Η δική μου η θέση είναι πολύ απλή. Προσερχόμαστε στις συνομιλίες με το μόνιμο στόχο που πάντοτε είχαμε, να επιλυθεί το Κυπριακό, όχι με στόχο την οποιαδήποτε λύση. Λύση η οποία θα σέβεται τις βασικές αρχές όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί όλα αυτά τα χρόνια σαν ένα κεκτημένο γύρω από το Κυπριακό, δηλαδή ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, οι Συμφωνίες του Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, ο καταστατικός χάρτης, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και βεβαίως σε επίπεδο αποφάσεων της ηγεσίας μας, υπάρχει το ομόφωνο κοινό ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009 επί προεδρίας Χριστόφια, στο οποίο καταγράψαμε τη μορφή και το περιεχόμενο της λύσης".

Παράλληλα διευκρίνισε - απαντώντας σε ερώτημα σχετικό με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία - ότι αυτό που πρέπει να μας ενδιαφέρει είναι το περιεχόμενο της λύσης και όχι ονοματολογία.
"Αυτή ήταν μονίμως η δική μου η θέση την οποία διατηρώ αναλλοίωτη. Δεν έχει σημασία αν θα ονομάζεται διζωνική, δικοινοτική, διπεριφερειακή. Σημασία έχει, θα εφαρμόζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα εφαρμόζονται οι θεμελιώδεις ελευθερίες, θα υπάρχει ένα κράτος με μια διεθνή νομική προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια; Αυτά είναι τα ερωτήματα στα οποία θα πρέπει να απαντά η λύση, και αν απαντά θετικά, το τελευταίο που μας ενδιαφέρει είναι η ονομασία της λύσης. Πολύ περισσότερο γιατί ξέρετε, η διζωνικότητα ως νομικός ή συνταγματικός όρος δεν απαντάται πουθενά ούτε στο συνταγματικό δίκαιο, ούτε στην επιστήμη της πολιτειολογίας".

Ο κ. Ομήρου είπε ότι ως Πρόεδρος της Βουλής ανέλαβε την πρωτοβουλία και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε μια κλειστή συνεδρία, στις 15 Σεπτεμβρίου, για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

"Θεωρώ ανεπίτρεπτο το γεγονός ότι τουλάχιστον μετά το 1974 αυτό δεν έγινε ποτέ. Δηλαδή, η Βουλή των Αντιπροσώπων να τύχει ενημέρωσης για τη διαχείριση του κυπριακού προβλήματος. Θα υπάρξει ενημέρωση στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Ο κ. Ομήρου απέφυγε, σε σχετικό ερώτημα, να δηλώσει αν είναι ή όχι ικανοποιημένος από τη διαπραγμάτευση που κάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

"Δεν είμαι παρών στις διαπραγματεύσεις για να κρίνω τον κ. Αναστασιάδη. Απλώς ως Κύπριος πολίτης, Έλλην Κύπριος πολίτης αν θέλετε, λέω ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να διαπραγματεύεται με προσήλωση στις βασικές αρχές λύσης του κυπριακού προβλήματος όπως τις διαμορφώσουμε όλα αυτά τα χρόνια. Εκ των αποτελεσμάτων βεβαίως θα πρέπει να κρίνονται οι διαχειρίσεις οι διαπραγματευτικές του κ. Αναστασιάδη και από το τελικό αποτέλεσμα".

Ο Γιαννάκης Ομήρου είπε ότι η 4η Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων με θέμα «Θέτοντας τη Δημοκρατία στην Υπηρεσία της Ειρήνης και της Βιώσιμης Ανάπτυξης: Κτίζουμε τον κόσμο που θέλουν οι λαοί», στην οποία συμμετείχε, είχε πλήρη επιτυχία, με συμμετοχή 149 Προέδρων Κοινοβουλίων από όλο τον κόσμο και ότι είχε την ευκαιρία να προσφωνήσει τη Διάσκεψη και να αναφερθεί τόσο στα θέματα της ημερήσιας διάταξης που είχε καθορισθεί αλλά και να συνδέσει το Κυπριακό με το βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Υπέδειξε -είπε- στο λόγο του ότι το διεθνές πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει στην περίπτωση της Κύπρου να εφαρμόσει τις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι τελικά η Τουρκία η οποία είναι ένοχη σωρείας παραβιάσεων και κανόνων του διεθνούς δικαίου και συμβάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διεθνών και ευρωπαϊκών, να μην έχει λογοδοτήσει για όλα αυτά τα 41 χρόνια της συνεχιζόμενης στρατιωτικής κατοχής του 37% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατά συρροή και κατά εξακολούθηση μαζικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του κυπριακού λαού.

Ο κ. Ομήρου ενημέρωσε ακολούθως για τις επαφές του στη διάρκεια και στο περιθώριο της Διάσκεψης, όπως με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με τον οποίο είχε σύντομη συνομιλία, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Πρόεδρο της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, όπως επίσης και με την ηγεσία της κυπριακής παροικίας αλλά και με παράγοντες του εβραϊκού λόμπι της Αμερικής.

Συνάντησε, πρόσθεσε, πολλούς ομολόγους του Προέδρους Κοινοβουλίων, με τους οποίους συζήτησε τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της Συνόδου αλλά και τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού όπου υπέδειξε ότι αυτή είναι η ώρα που, όσοι έχουν δυνατότητα άσκησης πιέσεων και δυνατότητες επιρροών της Τουρκίας, πρέπει να το πράξουν.

Αναφορικά με την οικονομία, είπε ότι υπήρξαν κάποιες θετικές εξελίξεις, όπως η λεγόμενη επιστροφή στις αγορές, δηλαδή δυνατότητα μας να μπορούμε να δανειζόμαστε με χαμηλά ή υποφερτά επιτόκια και το γεγονός ότι 5 ή 6 πιστοληπτικοί οίκοι έχουν αξιολογήσει την κυπριακή οικονομία θετικά τους τελευταίους μήνες, δηλαδή ένα μήνυμα ότι βγαίνουμε από την κρίση.
Εντός του 2015 από τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στοιχεία, πρόσθεσε, υπάρχει ένας δειλός, αναιμικός ρυθμός ανάπτυξης με προοπτική εντός του 2016 να επιστρέψουμε σε πιο σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης.

" Όμως πρέπει να πω ότι εξακολουθούν να υπάρχουν τα προβλήματα με την ανεργία, με την έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος ιδιαίτερα από το εξωτερικό και αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για να έχουμε επενδύσεις από το εξωτερικό, οι οποίες θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας που είναι το ζητούμενο".

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Μαγδεμβούργο: Ο δράστης της επίθεσης είχε διατυπώσει απειλές κάτω από ανάρτηση της Γερμανίδας υπουργού Εσωτερικών

• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους

• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά

• Χριστούγεννα: Τα 10 μέρη του πλανήτη που «μυρίζουν» καλοκαίρι - Άγιος Βασίλης με…σορτς και beach-bars με λαμπιόνια

• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top