ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ενημερώνει τη Φον ντερ Λάιεν για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ενημερώνει τη Φον ντερ Λάιεν για δημιουργία θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου

Τηλεφωνική επικοινωνία θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου με τελικό προορισμό τη Γάζα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Στην σημερινή τακτική του ενημέρωση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει επίσης την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από εκεί που διακόπηκαν.

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρωτοβουλίας της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, «θα συζητηθεί η κατάσταση στην περιοχή μας όπως εξελίσσεται και η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου με τελικό προορισμό τη Γάζα, για απρόσκοπτη, ασφαλή και διαρκή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Υπενθύμισε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε στοιχεία της πρωτοβουλίας τόσο σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και σε ηγέτες άμεσα ενδιαφερόμενων χωρών της περιοχής. Σε σχετικές επαφές προβαίνει και ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά την επίσκεψή του σε Ιορδανία και Παλαιστίνη στις αρχές της εβδομάδας αλλά και χθες στη Γερμανία.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναπτύξει πτυχές και παραμέτρους της πρωτοβουλίας όπως διαμορφώνεται, επισημαίνοντας ταυτόχρονα τη σημασία των συνεργειών μεταξύ κρατών και διεθνών οργανισμών και της συλλογικής ανάληψης αρμοδιοτήτων, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Θα ενημερώσει επίσης για τις επαφές που πραγματοποιεί η Κυπριακή Δημοκρατία αλλά και τις επόμενες ενέργειες που πρόκειται να αναληφθούν προς περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας, η οποία μπορεί να συμβάλει καταλυτικά στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τυγχάνει καταρχήν θετικής αποδοχής, καθώς αναγνωρίζεται από τους εταίρους μας η γεωγραφική θέση της χώρας μας αλλά και το βαθύ επίπεδο των σχέσεών μας με τις χώρες της περιοχής. "Η αξιοπιστία και η συνέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ, αποτελούν εχέγγυα στην υλοποίηση αυτής της προσπάθειας", επεσήμανε.

Ως κράτος που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της περιοχής, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, η πρωτοβουλία συνιστά έκφανση ενεργούς διπλωματίας που αποδεικνύει και αναδεικνύει τον ουσιαστικό ρόλο και την ενεργή εμπλοκή που η χώρα μας μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή αλλά και στην παρούσα κρίση.

Μεταναστευτικό

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα θέσει στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και την πτυχή του μεταναστευτικού, αφού μια πιθανή περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης ενδεχομένως να οδηγήσει σε αυξημένες μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας. Η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικό τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας, με τη μείωση 50% στις αφίξεις και την αύξηση κατά 50% στις επιστροφές, κρίνεται ως προτεραιότητα για την Κυβέρνηση να διαφυλαχτεί, σημείωσε.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο Εκπρόσωπος, λαμβάνει προληπτικά μέτρα και ενέργειες σε περίπτωση νέων μεταναστευτικών ροών, ούτως ώστε έγκαιρα και ουσιαστικά να ανταποκριθεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα υπογραμμίσει την ανάγκη στήριξης των θεσμών και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κύπρο και της επίδειξης ουσιαστικής αλληλεγγύης, αλλά και της ανάληψης ενεργότερου ρόλου στην περιοχή.

Κυπριακό

Σημείωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειες που καταβάλλει η κυβέρνηση ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από εκεί που διακόπηκαν, ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

Οι προσπάθειές μας, είπε ο κ. Λετυμπιώτης, επικεντρώνονται στον διορισμό απεσταλμένου από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ, με στόχο τη δημιουργία συνθηκών επανέναρξης διαπραγματεύσεων. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει την κ. Φον ντερ Λάιεν για την άμεση θετική ανταπόκριση της πλευράς μας προς τον ΓΓ ως προς τον διορισμό συγκεκριμένης προσωπικότητας από πλευράς του, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση για την τοποθέτηση από τουρκικής πλευράς.

«Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα επαναλάβει την προσήλωση της κυβέρνησης στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με ορίζοντα την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, εντός του συμφωνημένου πλαισίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ και θα επαναλάβει τον ενεργό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ, ιδιαίτερα ενόψει και της συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Δεκεμβρίου για τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας», ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

ΥΠΕΞ: «Η Κύπρος δεν ήταν και δεν θα είναι μέρος της κρίσης στη Μέση Ανατολή»

Η Κύπρος «δεν έχει αποτελέσει και δεν θα αποτελέσει μέρος της κρίσης» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο της συζήτησης για την κρίση στη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Λουξεμβούργο, αναφερόμενος εμμέσως στις δηλώσεις Νασράλα, χωρίς να κατονομάζει τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top