ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα σκαριά δύο νέα Σχέδια από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών – Τι αφορούν

Στα σκαριά δύο νέα Σχέδια από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών – Τι αφορούν

Ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2024, αισθητά αυξημένο σε σχέση με φέτος, κατέθεσε στη Βουλή μέσω του Υπουργείου Οικονομικών ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών, ο οποίος ετοιμάζεται να εξαγγείλει δύο νέα Σχέδια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τον συνοδεύουν, ο προϋπολογισμός του Φορέα για το 2024 προνοεί έσοδα 132,7 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 20,8 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 18,5% σε σχέση με το 2023, λόγω κυρίως της περίληψης των εσόδων από το νέο τέλος 0,4% που επιβάλλεται στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ύψους 20 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος των υπόλοιπων εσόδων προέρχονται από κρατική χορηγία και παραχώρηση άτοκου δανείου, καθώς και εισπράξεις αποπληρωμών δανείων και τόκων.

Την ίδια ώρα, τα έξοδα του Φορέα αναμένεται να φθάσουν τα 132,7 εκατ. ευρώ και σε αυτά πέραν των διαχειριστικών εξόδων, περιλαμβάνεται πρόνοια ύψους 46 εκατ. ευρώ για παραχώρηση δανείων μέσω του Σχεδίου Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας, από την οποία 35 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια για σπουδές, 0,5 εκατ. ευρώ αφορά δάνεια για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, 4,5 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια επαγγελματικής δραστηριοποίησης, 2 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια για ανακαίνιση κουζίνας και 4 εκατ. ευρώ αφορούν δάνεια για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται, επίσης, πιστώσεις 22,7 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση επιτοκίου, καθώς και πρόνοια ύψους 2,5 εκατ. ευρώ για έξοδα και προμήθειες τραπεζών.

Τα νέα Σχέδια

Όσον αφορά γενικότερα τα έξοδα του Φορέα, όπως αναφέρεται στο επεξηγηματικό σημείωμα που κατατέθηκε στη Βουλή, σε αυτά περιλαμβάνονται πιστώσεις 2 εκατ. ευρώ που προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για παραχώρηση, μέσω του Σχεδίου Αφερεγγυότητας, δανείων μέχρι 10.000 ευρώ για ανακαίνιση κουζίνας με ή χωρίς την αγορά οικιακών συσκευών για τη μόνιμη κατοικία του αιτητή ηλικίας 10 ετών και άνω. Το εν λόγω Σχέδιο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι σχετικοί Κανονισμοί ετοιμάστηκαν και έχουν προωθηθεί για έγκριση.

Εξάλλου, πιστώσεις 4 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν τις δαπάνες για παραχώρηση, μέσω του Σχεδίου Αφερεγγυότητας, δανείων μέχρι 15.000 ευρώ για ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες. Όπως αναφέρεται, το δάνειο θα καλύπτει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για ποσό μέχρι 5.000 ευρώ και τη μόνωση οροφής για ποσό μέχρι 10.000 ευρώ. Και αυτό το Σχέδιο έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομικών και οι σχετικοί Κανονισμοί ετοιμάστηκαν και έχουν προωθηθεί για έγκριση.

Δάνεια και επιχορήγηση επιτοκίου

Πέραν των πιο πάνω, στον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών περιλήφθηκαν πιστώσεις ύψους 35 εκατ. ευρώ που προορίζονται να καλύψουν, μέσω του Σχεδίου Φερεγγυότητας, δάνεια συνολικού για σκοπούς σπουδών. Βάσει των στοιχείων, τα 20 εκατ. ευρώ θα αφορούν νέες εγκρίσεις αιτήσεων και τα 15 εκατ. ευρώ θα καλύψουν υποχρεώσεις του Φορέα από εγκρίσεις προηγούμενων ετών.

Σε ό,τι αφορά την επιχορήγηση επιτοκίου, με βάση επεξηγηματικό σημείωμα, η προτεινόμενη πρόνοια ύψους 22,7 εκατ. ευρώ, προορίζεται να καλύψει:
 1,75 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση του επιτοκίου των δανείων για εξασφάλιση στέγης και επαγγελματικής δραστηριότητας ή επαγγελματικής στέγης ή επέκτασης κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες που έχουν εγκριθεί μέχρι 31/12/2012. Σημειώνεται ότι, τα δάνεια έχουν παραχωρηθεί σε δικαιούχους αιτητές από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα με εγγύηση του Κεντρικού Φορέα.
• 20,85 εκατ. ευρώ για επιχορήγηση επιτοκίου για στεγαστικά δάνεια που συνάπτουν οι αιτητές από οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα χωρίς εγγύηση του Κεντρικού Φορέα, αλλά με δικές τους προσωπικές εγγυήσεις.
• 100.000 ευρώ για επιχορήγηση επιτοκίου για επαγγελματικά δάνεια που συνάπτουν οι αιτητές από οποιοδήποτε χρηματοπιστωτικό ίδρυμα χωρίς εγγύηση του Κεντρικού Φορέα, αλλά με δικές τους προσωπικές εγγυήσεις.

Επίσης, πιστώσεις 4 εκατ. ευρώ προορίζονται να καλύψουν την παραχώρηση, μέσω του Σχεδίου Αφερεγγυότητας, δανείων για σκοπούς επαγγελματικής δραστηριοποίησης νέων επαγγελματιών, για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού για την άσκηση του επαγγέλματός τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top