ΥΓΕΙΑ

Τέσσερα προβλήματα που προκαλεί η κακή στάση του σώματος στην υγεία

Τέσσερα προβλήματα που προκαλεί η κακή στάση του σώματος στην υγεία

Αν παρατηρήσετε γύρω σας, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν την τάση να σκύβουν άθελά τους, όταν στέκονται ή περπατάνε. Αυτό είναι ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της καθιστικής ζωής, καθώς και της έλλειψης τακτικής σωματικής δραστηριότητας.

Μακροπρόθεσμα, η διατήρηση της σωστής στάσης μπορεί να συμβάλει στη μείωση των τραυματισμών και των ενοχλήσεων που σχετίζονται με την κακή στάση του σώματος. Το ευχάριστο είναι ότι, με τη σωστή άσκηση, μπορούμε να βελτιώσουμε σταθερά, προοδευτικά και αποτελεσματικά τη στάση του σώματός μας.

Ας δούμε, όμως, τι μπορεί να προκαλέσει η κακή στάση του σώματος, όχι μόνο στο ίδιο το σώμα, αλλά και στις λειτουργίες του, όπως η πέψη, αλλά και ο ύπνος.

Οι καμπύλες της σπονδυλικής στήλης

Οι τρεις κύριες καμπύλες μιας σωστά ευθυγραμμισμένης σπονδυλικής στήλης σχηματίζουν ένα σχήμα «S». Με την πάροδο του χρόνου, η λανθασμένη στάση μπορεί να οδηγήσει αυτές τις φυσικές καμπύλες να αλλάξουν σχήμα, ασκώντας μεγάλη πίεση σε λάθος σημεία. Η σπονδυλική στήλη είναι φτιαγμένη για να απορροφά τους κραδασμούς, αλλά η κακή στάση του σώματος μπορεί σταδιακά να επιδεινώσει αυτή τη φυσική ικανότητα, θέτοντας το σώμα σε κίνδυνο πιο σοβαρών τραυματισμών στο μέλλον.

Οι μύες του πυρήνα, που συνδέουν το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος, είναι το κλειδί για τη διατήρηση της ισορροπίας. Όταν αυτή η περιοχή είναι αδύναμη, το πάνω μέρος του σώματος είναι πιο πιθανό να γέρνει προς τα εμπρός (να κάνουμε καμπούρα). Ως εκ τούτου, οι ώμοι κυρτώνουν και χάνεται η ισορροπία που απαιτείται για την καλή στάση του σώματος. Οι ισχυροί μύες των ποδιών διευκολύνουν την όρθια θέση και τη διατήρηση της ισορροπίας, ενώ οι πιο αδύναμοι μύες του άνω μέρους της πλάτης οδηγούν σε μια ανεπιθύμητη κλίση του σώματος.

Πόνος στην πλάτη

Μία από τις συνήθεις «παρενέργειες» της κακής στάσης του σώματος είναι η καταπόνηση του άνω και κάτω μέρους της πλάτης. Ειδικότερα, η κλίση προς τα εμπρός ασκεί πίεση ανάμεσα στις ωμοπλάτες. Εάν παρατηρήσετε πόνο στη βάση του αυχένα και γύρω από την ουρά σας μετά από μια κουραστική μέρα στο γραφείο, είναι πιθανό ότι καθίσατε πολλές ώρες σε λάθος στάση.

Ο ισχυρός πυρήνας (κορμός) επηρεάζει το πόσο καλά κινείστε και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη τραυματισμών στην πλάτη. Η καλή στάση του σώματος σας διευκολύνει να σηκωθείτε από μια καρέκλα, να μεταφέρετε αντικείμενα, να ανεβείτε σκάλες και να σκύψετε.

Εάν ο πυρήνας σας είναι αδύναμος, το υπόλοιπο σώμα σας πρέπει να το αντισταθμίσει. Αυτό δεν επηρεάζει μόνο τον πυρήνα, αλλά μπορεί να προκαλέσει πόνο σε άλλους μυς του σώματος, που αναγκαστικά επιβαρύνονται.

Κακή ποιότητα ύπνου

Η πολύωρη κακή στάση του σώματος θέτει όλο το μυϊκό σύστημα σε μια συμβιβαστική θέση και μπορεί να διαταράξει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείτε να χαλαρώσετε πλήρως το σώμα σας κατά τη διάρκεια της νύχτας, στρίβετε διαρκώς για να βρείτε μια άνετη θέση για τον αυχένα και την πλάτη και ξυπνάτε πιασμένοι.

Επιβαρύνσεις και χαμηλές επιδόσεις

Όταν δεν κάθεστε σωστά και οι ώμοι σας κυρτώνουν, αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο και στην εργασιακή σας απόδοση, καθώς εστιάζετε στο πόσο άβολα νιώθετε και όχι στην εργασία σας. Η κακή στάση του σώματος έχει φανεί επίσης ότι σχετίζεται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Επιπλέον, η λανθασμένη στάση επιβαρύνει τους μυς και τα οστά, με αποτέλεσμα τα σήματα από το ισχιακό νεύρο να μη ρέουν ανεμπόδιστα. Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε ισχιαλγία, που χαρακτηρίζεται από πόνο στο πίσω μέρος του μηρού, στις γάμπες και τα πόδια.

Επιβάρυνση δέχονται και οι μύες της μέσης. Μακροπρόθεσμα, ένας αδύναμος πυρήνας επηρεάζει τη σταθεροποίηση και την κινητικότητα του ισχίου, γεγονός που περιορίζει το εύρος της κίνησης και μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται υπερλόρδωση.

Ακόμη, η διαρκής ενασχόληση με μια οθόνη ασκεί μεγάλη πίεση στη σπονδυλική στήλη, στους ώμους και τον αυχένα.

Διαταραγμένη πέψη

Εάν κάνετε δουλειά γραφείου, τότε η λάθος στάση του σώματος μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα όργανα συμπιέζονται, γεγονός που μπορεί να επιβραδύνει την πέψη, να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι και να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα.

Μαζί με τους μυς και τα νεύρα, η κακή στάση του σώματος επηρεάζει και την κυκλοφορία των υγρών στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου του αίματος. Μακροπρόθεσμα, η κακή κυκλοφορία επηρεάζει ποικιλοτρόπως το αγγειακό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη, κιρσούς ή εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Τρόποι βελτίωσης της στάσης του σώματος

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να βελτιώσετε την κακή στάση του σώματος και να διορθώσετε τα προβλήματα που σας προκαλεί. Οι παρεμβάσεις που σας προτείνουμε θα μειώσουν τις ενοχλήσεις και θα ενισχύσουν τους αδύναμους μυς. Μόλις οι μύες ενδυναμώσουν, μπορούμε να εστιάσουμε και στη βελτίωση του εύρους της κίνησης.

Η άσκηση βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών του πυρήνα και του άνω και κάτω μέρους της πλάτης. Με αυτό τον τρόπο, αναπτύσσετε τη δύναμη να διατηρείτε το σώμα σας σε ισορροπία και να αποφεύγετε την κλίση του κορμού.

Η καλύτερη άσκηση είναι αυτή που νιώθετε άνετα να κάνετε σε τακτική βάση. Οι επιλογές πολλές: διαφορετικές στάσεις της γιόγκα, pilates mat ή reformer, διατάσεις και άλλες ασκήσεις που έχουν σχεδιαστεί για να διατείνουν και να επιμηκύνουν τη σπονδυλική στήλη.

*Γράφει η Σοφία Περδίκη, personal trainer, certified Pilates Instructor, με εμπειρία στην εκγύμναση ασκουμένων με νευροκινητικά προβλήματα, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Σχολής A.F. Studies

 

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βίντεο: Η στιγμή που τα τέσσερα άτομα τρέχουν να εξέλθουν του εργοστασίου - Επεκτάθηκε πολύ γρήγορα η φωτιά

• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα

• Εξομολόγηση από τον Φειδία: «Έπιασα τον εαυτό μου να αππώνεται… ότι εγώ είμαι και κανένας άλλος» - Δείτε βίντεο

• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος

• Εκλογές στις ΗΠΑ: Πώς εκλέγεται ο Πρόεδρος και πότε θα ξέρουμε αν είναι ο Τραμπ ή η Χάρις - Οδικός χάρτης

• Απίστευτη η ιστορία Κύπριας ηθοποιού: Πάτερ αρνήθηκε να την βαπτίσει με άλλο όνομα λόγω… ερωτικής ταινίας



Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Δημογραφικό: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την υπογεννητικότητα ο ΠτΔ - Αυτά είναι τα νέα μέτρα που εξήγγειλε - Δείτε βίντεο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της υπογεννητικότητας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη να ανακοινώνει νέα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού ζητήματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top