Ο Α.Τσίπρας δηλώνει ότι το κεφάλαιο-Grexit έχει κλείσει και ότι τώρα προέχει η ανάπτυξη
Το οικονομικό μοντέλο που θέλει να εφαρμόσει, και που πιστεύει ότι «είναι το μεγάλο διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών» και θα οδηγήσει, όπως είπε, την Ελλάδα στην έξοδο από την κρίση, παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας χθες βράδυ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Επίσης, ο πρώην Πρωθυπουργός είπε πως το θέμα-Grexit έχει κλείσει, και πως βλέπει στη νέα δανειακή συμφωνία και αρκετά θετικά σημεία, άλλα που ίσως χρειαστούν επαναδιαπραγμάτευση και βελτίωση, και που σημασία έχει, τόνισε, να κρίνει ο κόσμος «ποιός είναι ικανός να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές».
Μιλώντας για τη φάση της υλοποίησης του προγράμματος, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην παραγωγή που δεν πρέπει να στηρίζεται, τόνισε, «στα ερείπια που αφήνει πίσω της η λιτότητα, ούτε στη διαφθορά, τα καρτέλ και τη διαπλοκή».
Θέλουμε ανάπτυξη, υπογράμμισε, «που θα δίνει διέξοδο και προοπτική στην υπερπροσοντούχα νεολαία», και όχι ανάπτυξη «που θα βασίζεται στην κοινωνική ισοπέδωση».
Ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα οφέλη που κατά τη γνώμη του προκύπτουν από το τρίτο μνημόνιο. Και ενδεικτικά επισήμανε πως οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι αντιστοιχούν σε μια εξοικονόμηση πόρων που μπορούν, είπε, να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους της τάξης των 20 δισ ευρώ σε βάθος τετραετίας.
Επίσης, παρατήρησε ότι ενώ το αρχικό σχέδιο των δανειστών προέβλεπε χρηματοδότηση από τον ESM ύψους 5 δισ ευρώ για ένα πεντάμηνο, και μάλιστα με συνεχόμενες αξιολογήσεις, η νέα Συμφωνία εξασφαλίζει πόρους που μπορούν να φτάσουν και τα 83 δισ ευρώ για μια τριετία.
Απαντώντας στους επικριτές του, τόσο από άλλα κόμματα, όσο και από εκείνους που αποσπάστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνησή του εγκατέλειψε το αρχικό της πρόγραμμα και απογοήτευσε τους ψηφοφόρους της, ο κ. Τσίπρας είπε ότι τους προηγούμενους μήνες και υπό εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες, η κυβέρνησή του «έδωσε δείγματα γραφής μιας νέας διακυβέρνησης και υλοποίησε αρκετές από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».
Μίλησε εδώ, μεταξύ άλλων και ενδεικτικά, για την παροχή: ρεύματος σε 300.000 δικαιούχους, κάρτας σίτισης και επιδότησης ενοικίου σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε άνεργους και ανασφάλιστους, και δεν παρέλειψε να αναφέρει και την κατάργηση του 5ευρου στα δημόσια νοσοκομεία, που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Ενημέρωσε το ακροατήριό του για τις σκληρές, όπως είπε, διαπραγματεύσεις που έκανε με τους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές, «μέσα σε ένα καθεστώς χρηματοπιστωτικής ασφυξίας, με τη συνεργασία και εγχώριων δυνάμεων», και επανέλαβε ότι «το παλιό πολιτικό σύστημα» είναι εκείνο που «φόρτωσε τον ελληνικό λαό με χρέη και ελλείμματα».
Από τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, εκείνο που αποκόμισε, είπε, είναι ότι «η Ευρώπη δεν είναι ίδια», ότι στις πλατείες κάθε ευρωπαϊκής πόλης «η ελληνική σημαία έγινε το λάβαρο του αγώνα», και «η χώρα μας έπαψε να είναι ο παρίας, και έγινε ο λαός που αγωνίζεται για το δίκιο του».
Τόνισε ότι επί της σύντομης διακυβέρνησής του «καταφέραμε να αναδείξουμε τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης», και ότι «για πρώτη φορά τίθεται σε αμφισβήτηση το δόγμα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και της λιτότητας».
Ο κ.Τσίπρας θεωρεί ότι στην υπάρχουσα δανειακή σύμβαση με τους εταίρους, αποτυπώνονται ακριβώς «οι διεκδικήσεις και τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας στη χώρα».
Πιστεύει πως η συζήτηση περί Grexit έχει κλείσει οριστικά πλέον, και ότι περιλαμβάνονται στην συμφωνία «αδιαμφισβήτητα κέρδη για την ελληνική πλευρά, που δημιουργούν κέρδη και προοπτικές, όπως η σαφώς πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, η μακροπρόθεσμη εγγύηση χρηματοδότησης της οικονομίας, αλλά και η απαλλαγή από το αγγλικό δίκαιο».
«Η συμφωνία είναι ένα κείμενο σκοπίμως ανοιχτό σε πολλά θέματα και η μάχη για τη βελτίωσή της δεν έχει τελειώσει. Έχει σημασία ποιος θα δώσει στο μέλλον αυτή τη μάχη», είπε ο πρώην Πρωθυπουργός, και στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους. «Από την επίλυσή του», είπε, «εξαρτάται η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη και σημασία έχει ποιος είναι ικανός να ολοκληρώσει αυτή τη διαπραγμάτευση».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις