Επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ότι θα έχει τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια της οποίας θα τεθεί το θέμα της Πύλας, ο διορισμός του απεσταλμένου για το Κυπριακό και η κυπριακή πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα.
Σε δηλώσεις στο περιθώριο εκδήλωσης για την ημέρα μνήμης των πεσόντων των δύο παγκοσμίων πολέμων, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης καταλόγισε στην τ/κ πλευρά υπαναχώρηση από την συναντίληψη που σημειώθηκε στο θέμα της Πύλας, ενώ σημείωσε ότι δεν είναι λογική η αντίδραση της τουρκικής πλευράς για το πρόσωπο που πρότεινε ο ΓΓ του ΟΗΕ ως Απεσταλμένου για το Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ο ίδιος ζήτησε την επικοινωνία, η οποία θα γίνει ενώ θα βρίσκεται στο Βερολίνο προκειμένου να συμμετάσχει σε μια ευρωπαϊκή Σύνοδο για το μέλλον της ΕΕ.
«Τη Δευτέρα έχω ζητήσει και έχει καθοριστεί και τηλεφωνική μου επικοινωνία με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών. Θα είμαι στο Βερολίνο για μια μικρή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μέλλον της ΕΕ και απ’ εκεί θα μιλήσω με τον ΓΓ των ΗΕ», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Υπαναχώρησε η τουρκική πλευρά από τη συναντίληψη στην Πύλα
Σε ερώτηση αν υπάρχει μόνιμη παύση στις εργασίες στην Πύλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι από τις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει από τα Ηνωμένα Έθνη «μπορώ να σας πω ότι δεν προσδιορίζουν κάτι τέτοιο, αντίθετα ζητούν χρόνο για να εφαρμοστεί η συναντίληψη η οποία υπάρχει».
Σε σχόλιο ότι η ε/κ πλευρά δέχεται επικρίσεις για τη συναντίληψη και το περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ ΗΕ και της τ/κ πλευράς, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως δεν αντιλαμβάνεται την κριτική και γιατί αυτή γίνεται και συμπλήρωσε: «Σίγουρα αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία εργάστηκε ήταν να μην παραβιαστεί το καθεστώς της νεκρής ζώνης και να μην δημιουργηθεί το οποιοδήποτε στρατιωτικό πλεονέκτημα για τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις».
«Εάν έχει κάποιον που διαφωνεί με αυτά τα δύο μπορεί να βγει δημόσια να το πει», είπε, για να προσθέσει ότι εμείς επικεντρωνόμαστε στην ουσία και η ουσία είναι η εφαρμογή της συναντίληψης που υπάρχει.
Υπενθυμίζοντας πως και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν χαιρετίσει αυτή την προσπάθεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «ο στόχος μας είναι διττός, από την μια να μην υπάρχει παραβίαση της νεκρής ζώνης και να μην δημιουργηθεί το οποιοδήποτε στρατιωτικό πλεονέκτημα από πλευράς κατοχικών δυνάμεων».
Απ εκεί και πέρα, συνέχισε, τα Ηνωμένα Έθνη είναι υπεύθυνα για την εφαρμογή αυτών που έχουν συμφωνηθεί.
Απαντώντας σε επιπρόσθετη ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι ως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή στην Πύλα, η τουρκική πλευρά έχει υπαναχωρήσει.
«Γιατί η παύση που παρατηρείται είναι λόγω των ενεργειών των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων και τα Ηνωμέναν Έθνη, το ανέφερα και πριν λίγες μέρες δημόσια, ζήτησαν κάποια παύση, έτσι ώστε μέσα από τις διεργασίες με τις κατοχικές δυνάμεις, με την Τουρκία, να διασφαλίσουν την εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί», συνέχισε.
Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ
Για το θέμα το διορισμού του Απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για δικαιολογίες από πλευράς της Τουρκίας σε σχέση με το πρόσωπο που πρότεινε ο Αντόνιο Γκουτέρες.
«Γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί, αν μου επιτρέπεται σε εισαγωγικά, "λογική αντίδραση" το ότι κάποιος προέρχεται από τις χώρες της Κοινοπολιτείας, υπήρχαν πολλοί διορισμοί τέτοιοι», είπε, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν αυτή την προσπάθεια.
Σε ερώτηση αν υπάρχει νέο όνομα απεσταλμένου στο τραπέζι, ο Πρόεδρος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη «είναι ότι συνεχίζει το άτομο που επέλεξε ο ΓΓ να είναι στο τραπέζι και συνεχίζονται οι προσπάθειες από πλευράς Ηνωμένων Εθνών».
«Αν ψάχνει δικαιολογίες κάποιος, αν φοβάται να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μπορεί να βρει πολλές δικαιολογίες. Ας ελπίσουμε όμως, ας δώσουμε χρόνο στον ΓΓ να δούμε τι μπορεί να πετύχει σε σχέση με το συγκεκριμένο, που θεωρούμε είναι καθοριστικής σημασίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι και τον Δεκέμβριο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συζητήσουμε τα ευρωτουρκικά», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε τις αναφορές που έγιναν χθες με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, στο πλαίσιο της πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδας Κύπρου, ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ο διορισμός μιας προσωπικότητας και η πρόοδος στα ελληνοτουρκικά είναι σημαντικά για να δούμε πρόοδο στα ευρωτουρκικά.
Ανθρωπιστικός Διάδρομος – Ρόλος στα ΗΕ για παραλαβή της βοήθειας
Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ για την πρωτοβουλία της Κύπρου για τη δημιουργία του θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου προς τη Γάζα, υπενθυμίζοντας ότι είχε συζητήσει το θέμα και με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ για ειρηνευτικές επιχειρήσεις Ζαν Πιέρ Λα Κρουά όταν αυτός επισκέφθηκε την Κύπρο.
«Θέλω να μιλήσω και πιο συγκεκριμένα με τον ΓΓ, τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ρόλο να διαδραματίσουν ειδικότερα στο θέμα της παραλαβής της ανθρωπιστικής βοήθειας», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι οι συζητήσεις για τον διάδρομο έχουν εισέλθει στις λεπτομέρειες, υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση κατήρτισε ένα έγγραφο 25 σελίδων «που ακολουθεί βήμα με βήμα πώς θα εφαρμοστεί το θέμα αυτό».
Είπε ακόμη ότι θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο και με το Ισραήλ και με άλλες χώρες ακριβώς για εξέταση των λεπτομερειών και ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μετάβαση ομάδας στο Ισραήλ τις αμέσως επόμενες μέρες για αυτό το θέμα.
Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής, εάν αποφασιστεί να ξεκινήσει ο διάδρομος αυτός, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε πως η κυπριακή πρωτοβουλία διαθέτει τρία στάδια, το άμεσο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο.
«Κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια πόσο θα διαρκέσει αυτός ο πόλεμος και αυτή η κρίση. Ευχή και προσδοκία μας είναι να τελειώσει αύριο, αλλά, επαναλαμβάνω κανείς δεν μπορεί να το προσδιορίσει. Άρα εμείς μέσα από την δική μας πρόταση, ακριβώς μέσα από τη δική μας πρόταση αγγίζουμε αυτά τα τρία στάδια, αμέσως, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», συνέχισε.
Σε σχόλιο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε και για τεχνικές δυσκολίες για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, αφού υπενθύμισε την στήριξη που έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είπε πως και η Ελλάδα θα συμμετέχει στην πρωτοβουλία, σημείωσε ότι «απ’ εκεί και πέρα υπάρχουν τεχνικά θέματα τα οποία επεξεργαζόμαστε».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις