Ερευνητές δοκιμάζουν μια οδοντόκρεμα που θα “εκπαιδεύσει” τους ασθενείς με αλλεργία στα φιστίκια και σε άλλες τροφές να μειώσουν την ευαισθησία τους.
Οι γιατροί ήδη θεραπεύουν ορισμένους ασθενείς με τροφική αλλεργία μέσω στοματικής ανοσοθεραπεία: υπό επίβλεψη τους δίνουν μικροσκοπικές μερίδες από τροφές στις οποίες έχουν πρόβλημα, σταδιακά τις αυξάνουν και μαζί αυξάνουν και την ποσότητα αλλεργιογόνου για κάποιο χρονικό διάστημα.
Πώς λειτουργεί η νέα μέθοδος με την οδοντόκρεμα
Η νέα στρατηγική με την οδοντόκρεμα είναι μια εξέλιξη αυτής της ιδέας. Ονομάζεται ανοσοθεραπεία στοματικής βλεννογόνου (OMIT). Βασίζεται στην επένδυση του στόματος, η οποία έχει πολλά κύτταρα ανοσοαπόκρισης και σκοπός της νέας μεθόδου είναι η σταδιακή απευαισθητοποίηση των ασθενών στα αλλεργιογόνα.
Το μόνο που έχουν να κάνουν οι ασθενείς είναι να βουρτσίζουν τα δόντια τους με μια ειδικά διαμορφωμένη οδοντόκρεμα που περιέχει πρωτεΐνη φιστικιού. Ονομάζεται INT301, διανέμεται σε μετρημένη δόση και φυσικά καθαρίζει και τα δόντια.
"Η ανοσοθεραπεία χορηγείται εύκολα με το βούρτσισμα των δοντιών σας μία φορά την ημέρα, ώστε να μην χρειάζεται να κάνετε ένεση", δήλωσε ο ερευνητής δρ. William Berger, παιδοαλλεργιολόγος στο Mission Hospital της Καλιφόρνια. “Δεν χρειάζεται να φάτε κάτι. Δεν χρειάζεται να μαγειρέψετε τίποτα. Απλώς ξυπνάτε το πρωί και όπως συνήθως βουρτσίζετε τα δόντια σας”.
Ο δρ. Berger έχει προγραμματιστεί να παρουσιάσει τα ευρήματά του προσεχώς σε ετήσια συνάντηση του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στο Anaheim της Καλιφόρνια. Σημειώνεται ότι όποιες έρευνες παρουσιάζονται σε συνέδρια θεωρούνται συνήθως προκαταρκτικές μέχρι να δημοσιευθούν σε περιοδικό επιστημονικής επιθεώρησης.
Πώς έγινε η έρευνα
Για να δοκιμάσουν τη θεραπεία, αυτός και η ομάδα του επιστράτευσαν 32 ενήλικες ηλικίας 18 έως 55 ετών που είχαν αλλεργία στα φιστίκια. Σε διάστημα 48 εβδομάδων, μερικοί χρησιμοποίησαν την πραγματική οδοντόκρεμα, με αυξανόμενες δοσολογίες. Σε άλλους χορηγήθηκε εικονικό φάρμακο.
Οι ερευνητές είπαν ότι όλοι όσοι έλαβαν την οδοντόκρεμα με φιστίκια ανέχονταν σταθερά την προκαθορισμένη υψηλότερη δόση. Δεν παρατηρήθηκαν συστημικές αντιδράσεις, είτε μέτριες είτε σοβαρές.
Για τους συμμετέχοντες που είχαν μη συστημικές αντιδράσεις, οι περισσότερες ήταν κνησμός στο στόμα που ήταν ήπιος και παροδικός.
“Στην μελέτη μας, είχαμε πραγματικά εξαιρετικά δεδομένα ασφάλειας”, είπε ο δρ. Berger.
Το 97% των συμμετεχόντων έκανε τη θεραπεία και κανείς δεν τα παράτησε. Ο δρ. Berger χαρακτήρισε την οδοντόκρεμα μια ασφαλή και βολική επιλογή για άτομα με αλλεργία στα φιστίκια.
Πράσινο φως από τον FDA για δοκιμές επόμενης φάσης
Αυτή η δοκιμή Φάσης 1 είχε σκοπό να αξιολογήσει την ασφάλεια, τη συμμόρφωση και την ανοχή της υψηλότερης δόσης.
Οι κατασκευαστές της οδοντόκρεμας έχουν υποβάλει τα σχετικά αποτελέσματα στις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έδωσε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή δοκιμής σε παιδιά ηλικίας 4 έως 17 ετών.
“Θέλουμε να προστατεύσουμε τους ασθενείς, ειδικά τα παιδιά, από την τυχαία έκθεση στα φιστίκια. Μια πολύ, δυστυχώς, κοινή αιτία αναφυλαξίας στα παιδιά είναι η κατάποση τροφικών αλλεργιογόνων στα οποία είναι αλλεργικά και τα φιστίκια είναι η πιο κοινή”, είπε ο δρ. Berger.
Οι ερευνητές ενδεχομένως να μελετήσουν και άλλα τρόφιμα που αποτελούν κοινή πηγή αλλεργιογόνων, όπως μια ποικιλία από ξηρούς καρπούς.
Εκτός από την βασική ανάλυση, έκαναν επίσης μια μικρότερη που αφορούσε πέντε ασθενείς που εκτέθηκαν επιτυχώς σε μεγαλύτερες δόσεις φιστικιού.
"Είναι ένας μικρός αριθμός συμμετεχόντων, αλλά αυτό μας δίνει ακόμη μεγαλύτερη ελπίδα ότι αυτές οι μεγαλύτερες δοκιμές θα ανοίξουν πραγματικά το δρόμο για την ανάπτυξη αυτού του προϊόντος", δήλωσε ο δρ. Berger.
Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα οδοντόκρεμα
Η δρ. Joyce Hsu, διευθύντρια του Κέντρου Τροφικής Αλλεργίας του Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη, χαρακτήρισε τη μελέτη -και την οδοντόκρεμα- ενδιαφέρουσα, αλλά είπε ότι χρειάζονται πολύ περισσότερα δεδομένα και αποδείξεις. Ο ίδιος δεν συμμετείχε στην έρευνα.
Υπογράμμισε, επίσης, τη συμμετοχή του επικεφαλής συγγραφέα στην εταιρεία παραγωγής της οδοντόκρεμας.
“Αυτό σημαίνει ότι η μελέτη πρέπει πραγματικά να επικυρωθεί εξωτερικά και ανεξάρτητα”, σχολίασε ο δρ. Hsu και πρόσθεσε:
“Υπάρχουν πολύ περισσότερα δεδομένα για τη σχετική αποτελεσματικότητα της στοματικής ανοσοθεραπείας. Υπάρχει αυξανόμενος αριθμός δεδομένων για την υπογλώσσια ανοσοθεραπεία για τροφικές αλλεργίες. Αντί να φάτε ένα μικροσκοπικό τμήμα του αλλεργιογόνου, αυτή η μέθοδος περιλαμβάνει να κρατάτε ένα υγρό (εναιώρημα) που περιέχει το αλλεργιογόνο κάτω από τη γλώσσα για να το απορροφήσετε από το στόμα. Η υπογλώσσια θεραπεία είναι κάτι που μελετάται εκτενώς επειδή τείνει να έχει λιγότερες αντιδράσεις από τη στοματική ανοσοθεραπεία”.
Αν και μπορεί επίσης να είναι λιγότερο προστατευτικό, μπορεί να χρησιμεύσει ως γέφυρα για να αναπτύξει κάποιος την ανοχή για να φτάσει τελικά στην ανοσοθεραπεία από το στόμα. Αυτές οι θεραπείες προορίζονται να αυξήσουν την ανοχή ενός ατόμου, ώστε να είναι λιγότερο πιθανό να έχει μια σοβαρή αντίδραση με μια τυχαία έκθεση.
“Πάντα αναζητούμε νέους τρόπους για να κάνουμε τη ζωή πιο ασφαλή για ασθενείς με τροφικές αλλεργίες, αλλά είναι πάντα πολύ σημαντικό να έχουμε πολύ καλές μελέτες που να επικυρώνουν τόσο τον μηχανισμό όσο και τον τρόπο παράδοσης. Και θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι τα πράγματα δεν είναι απλώς ασφαλή, αλλά και αποτελεσματικά, ώστε να μην δεσμεύεστε για κάτι χωρίς να έχετε όφελος από αυτό”, κατέληξε η δρ. Hsu.
ΠΗΓΗ: Onmed.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις