ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρουσίασε την πρόταση της Κύπρου για τη Γάζα σε Ευρωπαίους ΥΠΕΞ ο Κόμπος - Τι είπε για Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ουκρανία

Παρουσίασε την πρόταση της Κύπρου για τη Γάζα σε Ευρωπαίους ΥΠΕΞ ο Κόμπος - Τι είπε για Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ουκρανία

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 13 Νοεμβρίου 2023 στις Βρυξέλλες.

Το Συμβούλιο απασχόλησαν η παρούσα κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και η συνεχιζόμενη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία.

Όσον αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο κ. Κόμπος, αφού καταδίκασε εκ νέου τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ, στάθηκε ιδιαίτερα στην επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα παρουσιάζοντας την πρόταση της Κύπρου για δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Η πρωτοβουλία, όπως την παρουσίασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη Διεθνή Ανθρωπιστική Διάσκεψη στο Παρίσι, σημείωσε, φέρει συγκεκριμένο πλάνο υλοποίησης με άμεσες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις, καθώς και τεχνικές διευθετήσεις. Το γεγονός ότι η Κύπρος είναι το πλησιέστερο ευρωπαϊκό κράτος στην περιοχή με διαχρονικά εξαιρετικές σχέσεις με τα κράτη της περιοχής λειτουργεί ενισχυτικά σε σχέση με την υλοποίηση της πρότασης, κατέληξε.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση για την κατάσταση σε σχέση με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο Υπουργός Εξωτερικών, αφού χαιρέτισε τα προτεινόμενα μέτρα στήριξης της ΕΕ προς την Αρμενία για αντιμετώπιση της τρέχουσας πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπιστικής κατάστασης, σημείωσε την ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων που να λειτουργούν αποτρεπτικά ως προς την περαιτέρω χρήση βίας από το Αζερμπαϊτζάν αλλά και που να αφορούν τη λογοδοσία από πλευράς Αζερμπαϊτζάν για την επιθετική συμπεριφορά του. Η ΕΕ πρέπει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση, σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για βιώσιμη ειρήνη μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν πρέπει να βασίζονται στις αρχές της αναγνώρισης της κυριαρχίας, του απαραβίαστου των συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας. Καταλήγοντας τόνισε ότι η Κύπρος στηρίζει τις προσπάθειες της Αρμενίας να προστατεύσει την πολιτιστική της κληρονομιά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και κάλεσε την ΕΕ να λάβει τα απαραίτητα μέτρα συμπεριλαμβάνοντας και αυτή την πτυχή.

Αναφορικά με την Ουκρανία ο κ. Κόμπος επανέλαβε την υποστήριξη της Κύπρου στην Ουκρανία και τόνισε την ανάγκη, ενόψει του χειμώνα, να υπάρξει ταχεία υιοθέτηση του 8ου πακέτου στήριξης προς τη χώρα. Επανέλαβε, επίσης, τη σημασία αποτελεσματικής αντιμετώπισης της καταστρατήγησης των κυρώσεων, ενώ όσον αφορά τη Φόρμουλα Ειρήνης τόνισε ότι η Κύπρος θα συμβάλει ενεργά στην εφαρμογή της.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Μεγάλη Πέμπτη: Οι καμπάνες χτυπούν πένθιμα σε κάθε Ορθόδοξη Εκκλησία για την Σταύρωση του Θεανθρώπου

Κάτι ψήθηκε στο «Τ»: Η κα Ανδρούλα μας μαθαίνει τα μυστικά της φλαούνας – Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

Η Χρύσω Λέφου αποκαλύπτει στο «Τ» πως να βάψεις τα πιο όμορφα αυγά - Το έθιμο, οι εκδοχές και οι συμβολισμοί

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»



Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο ο ΠτΔ και η Φον ντερ Λάιεν για τη διαχείριση του μεταναστευτικού

Στον Λίβανο μεταβαίνει την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, με την Πρόεδρο της ΕΥρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προκειμένου να συζητήσουν τρόπους παροχής πολιτικής και οικονομικής στήριξης στη χώρα από την ΕΕ και την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top