ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γάμοι στην Κύπρο: Ανάρπαστα τα Σάββατα – Τα θετικά των υπόλοιπων ημερών και το κόστος – «Δεν κάνουν εκπτώσεις στα ‘θέλω’ τους»

Γάμοι στην Κύπρο: Ανάρπαστα τα Σάββατα – Τα θετικά των υπόλοιπων ημερών και το κόστος – «Δεν κάνουν εκπτώσεις στα ‘θέλω’ τους»

«Τρέχουν» όλοι να παντρευτούν, μιας και η βιομηχανία διοργάνωσης γάμων έχει επιστρέψει στα φυσιολογικά της επίπεδα προ κορωνοϊού, προσπαθώντας να βρουν ημερομηνία και χώρο που τους ταιριάζει.

Έρχονται όμως αντιμέτωποι τόσο με την ακρίβεια όσο και με την έλλειψη ημερομηνιών αφού οι περισσότεροι προτιμούν να παντρευτούν Σάββατο. Για τα θέματα αυτά μίλησε στο ThemaOnline η εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων, Γιώτα Καπαρή.

«Οι γάμοι που αναβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού έχουν διεκπεραιωθεί και όσοι γίνονται τώρα είναι τα συνηθισμένα νούμερα που έχουμε κάθε χρόνο κανονικά. Μέσο όρο στην Κύπρο γίνονται 4 χιλιάδες θρησκευτικά μυστήρια και σε αυτόν τον αριθμό συμπεριλαμβάνονται και οι Μαρωνίτικοι και οι Λατίνιοι γάμοι. Οι πολιτικοί γάμοι είναι γύρω στις 10 χιλιάδες μαζί με εκείνους που έρχονται και από το εξωτερικό», είπε συγκεκριμένα.

Κόστος γάμου

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο ποσοστό αύξησης του κόστους γάμου», ανέφερε η κυρία Καπαρή, αφού όπως εξήγησε «η κάθε επιχείρηση βλέπει τα έξοδά της και προσαρμόζει τις τιμές της ανάλογα»

«Μετά τον κορωνοϊό ελπίζαμε ότι θα πέφταν οι τιμές, αλλά δυστυχώς, οι συνεχείς πόλεμοι έχουν επηρεάσει το κόστος των πρώτων υλών. Είμαστε νησί, εισάγουμε πολύ μεγάλο ποσοστό των πρώτων υλών που χρησιμοποιούμε είτε είναι τρόφιμα είτε είναι λουλούδια και υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος», συμπλήρωσε.

Θέλοντας να δώσει και ένα παράδειγμα, είπε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τα καύσιμα και τα σιτηρά, άρα και το ρεύμα είναι πιο ακριβό. Τώρα με τον πόλεμο στο Ισραήλ είναι ακόμα πιο θολό το τοπίο και σίγουρα έχουν ακριβώσει τα λουλούδια, γιατί το Ισραήλ ήταν μία χώρα από την οποία τα εισάγαμε. Τώρα δεν είναι διαθέσιμα, έτσι έρχονται από αλλού άρα ανεβαίνει και το κόστος»

Γάμοι τα Σάββατα

Ένας μικρός χαμός γίνεται με τους γάμους που πραγματοποιούνται Σάββατα αφού από την μια στιγμή στην άλλη γίνονται ανάρπαστα.

«Αν θεωρούμε προϋπόθεση ότι ο γάμος μας πρέπει να γίνει Σάββατο ή σε συγκεκριμένο χώρο δεξίωσης, τότε αυξάνεται το διάστημα το οποίο πρέπει να κλείσουμε το γάμο μας. Πλέον υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές με πολλές διαφορετικές τιμολογιακές πολιτικές. Αν κάποιος επιθυμεί να κλείσει Σάββατο διαθέσιμες ημερομηνίες μπορεί να βρει ορισμένες το 2025 και σίγουρα το 2026», σημείωσε η κυρία Καπαρή.

Θετικά των ημερών εκτός του Σαββάτου

Για τα θετικά των υπόλοιπων ημερών εκτός του Σαββάτου μίλησε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Εκδηλώσεων, τονίζοντας ότι «εξίσου καλές είναι και οι υπόλοιπες μέρες με πολλά θετικά για να κάνει κάποιος το γάμο του»

«Αν είναι καλοκαίρι δεν θα στερήσουμε στους καλεσμένους μας το Σαββατοκύριακο που θα πάνε στη θάλασσα, να ξεκουραστούν. Μπορεί ο γάμος να γίνει Πέμπτη ή Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο να το έχουν ελεύθερο. Αυτοί που θέλουν να παραστούν, θα προγραμματιστούν να παραστούν ό,τι μέρα και να είναι ο γάμος» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι «αρκετοί χώροι δεξιώσεων έχουν και τη δυνατότητα εκπτώσεων εάν ο γάμος δεν είναι Σάββατο αλλά γίνει καθημερινή ή Κυριακή. Μπορούμε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να παντρεύεται ο κόσμος και χειμώνα, γιατί είναι πιο ελεύθεροι οι μήνες. Μάιο, Ιούνιο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη γίνεται ένας μικρός χαμός»

«Τους μήνες του χειμώνα θα είναι πιο εύκολο να βρει κανείς και Σάββατο»

Καταλήγοντας, ερωτηθείς σε ποιες από τις υπηρεσίες ενός γάμου ο κόσμος τείνει να ξοδεύει περισσότερα χρήματα, η κυρία Καπαρή επισήμανε ότι «το 50% είναι το κόστος του φαγητού και του ποτού, και το άλλο μισό διαιρείται σε κομμάτια δηλαδή, 10% για τη διακόσμηση, το άλλο 10% για το νυφικό, για τον φωτογράφο, αλλά και για τον γαμπρό», δείχνοντας έτσι ότι οι Κύπριοι δεν κάνουν εκπτώσεις στα «θέλω» τους, αλλά τα κατανέμουν ανάλογα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top