Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ρωσία, η Βρετανία και η Γαλλία, «είναι αυτά που δημιούργησαν το κυπριακό πρόβλημα» και το κρατούν στην ατζέντα αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη "Γενί Μπακίς".
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι τον Μάρτιο του 1964 «ελήφθη μια απόφαση αναφορικά με την ύπαρξη μιας κυπριακής κυβέρνησης που δεν είχε καμία νομιμότητα και δεν ήταν σε ισχύ, μόνο και μόνο για να μπορέσουν να έρθουν εδώ οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ. Διότι σύμφωνα με το Σύνταγμα του ΟΗΕ, μια τέτοια δήλωση είναι απαραίτητη. Εάν πρόκειται να σταλούν στρατεύματα του ΟΗΕ σε μια χώρα, η κυβέρνηση της χώρας αυτής πρέπει να εκφράσει τη συγκατάθεσή της να δεχθεί τα στρατεύματα αυτά. Επομένως, μετά τις επιθέσεις του Δεκεμβρίου του 63 - την ημερομηνία κατά την οποία καταργήθηκε η εταιρική σχέση - τον Μάρτιο του 64, το ΣΑ του ΟΗΕ συνήλθε και ψήφισε το ψήφισμα 186 και αποφάσισε να στείλει εδώ τα στρατεύματα του ΣΑ του ΟΗΕ», ανέφερε.
"Δεν υπάρχει δήλωση στο ψήφισμα που να λέει 'η ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου είναι η Κυπριακή Δημοκρατία', αλλά υπάρχει μια φράση στο εν λόγω ψήφισμα που λέει 'η κυβέρνηση της Κύπρου έχει εγκρίνει να δεχτεί αυτά τα στρατεύματα'", πρόσθεσε.
"Με αυτή τη φράση, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμπόδισε το Κυπριακό να μπει στην ατζέντα μιας νέας εταιρικής σχέσης που θα προστατεύει την ισότητα των δύο πλευρών μέσα από διαδικασίες διαπραγμάτευσης", υποστήριξε ο κ. Ερτουγρούλογλου.
«Διότι ενθάρρυνε και επιβράβευσε τον επιτιθέμενο και τοποθέτησε τον Τουρκοκύπριο, ο οποίος αποκλείστηκε από την εταιρική σχέση υπό την απειλή όπλων, παρά το γεγονός ότι ήταν ισότιμος ιδρυτής και εταίρος, στο επίπεδο της λεγόμενης κοινότητας του κράτους αυτού. Γι' αυτό και το κύριο πρόβλημά μας είναι τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ», ανέφερε.
Υποστηρίζοντας ότι είναι αυτές οι χώρες που εξακολουθούν να κρατούν το Κυπριακό στην ατζέντα της διεθνούς κοινότητας, ο κ. Ερτουγρούλογλου σημείωσε πως «η καθεμιά από αυτές έχει χώρες στον κόσμο που τις κρατά στη σφαίρα επιρροής της. Ανάμεσά τους είναι και ορισμένα κράτη μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας».
Έκανε δε λόγο για "άδικη πολιτική έναντι των Τ/κ", από τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, της οποίας «ηγείται το Ηνωμένο Βασίλειο".
"Το κύριο πρόβλημα πηγάζει από το Ηνωμένο Βασίλειο. Για να μην τεθεί σε κίνδυνο το μέλλον των κυρίαρχων περιοχών βάσης στο νησί, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν μπορεί να υιοθετήσει μια πολιτική που θα εξοργίσει την ελληνοκυπριακή πλευρά και θα κατευθύνει την ελληνοκυπριακή πλευρά να αντιδράσει. Αν υιοθετήσει μια τέτοια πολιτική, θα έρθουν στην ημερήσια διάταξη ξεσπάσματα της ελληνικής πλευράς που θα απαιτούν την αποχώρηση των βρετανικών βάσεων από το νησί", ανέφερε.
"Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κλείσει τις βάσεις του και θα φύγει από το νησί επειδή αυτά τα θέματα θα έρθουν στην ατζέντα ; Όχι, δεν θα κάνει ποτέ κάτι τέτοιο, δεν θέλει να υποστεί αυτόν τον πονοκέφαλο για χάρη μας», σημείωσε.
Επομένως, συνέχισε, "είναι τα 5 μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ που δημιούργησαν το Κυπριακό και το κράτησαν ζωντανό από το '64 μέχρι σήμερα και το κρατούν στην ατζέντα αυτή τη στιγμή".
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι επιτέθηκε με drones κατά αεροπορικής βάσης του Ισραήλ
• Κοντά σε συμφωνία με Ζοσέ Ντομίνγκες! Περιμένουν τον... πρόεδρο
• Έντονη βροχόπτωση στο στάδιο «Αλφαμέγα» λίγο πριν το ΑΠΟΛΛΩΝ- ΑΠΟΕΛ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις