ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Βάζει «φρένο» στο κάπνισμα αυξάνοντας την τιμή ενός πακέτου στα 12 ευρώ

Γαλλία: Βάζει «φρένο» στο κάπνισμα αυξάνοντας την τιμή ενός πακέτου στα 12 ευρώ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα βάζουν τα επόμενα χρόνια οι Γάλλοι καπνιστές, που θα θέλουν να αγοράσουν ένα πακέτο τσιγάρα.

Ο υπουργός Υγείας, Ορελιέν Ρουσό, παρουσίασε σήμερα (28/11) το πρόγραμμα της γαλλικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση του καπνίσματος, προβλέποντας άνοδο των τιμών του καπνού και των τσιγάρων, καθώς και περιοριστικά μέτρα σε σχέση με το πού επιτρέπεται και πού απαγορεύεται το κάπνισμα.

«Το 2025 η μέση τιμή ενός πακέτου τσιγάρων θα αυξηθεί στα 12 ευρώ και στα 13 ευρώ το 2026», ανακοίνωσε ο Ορελιέν Ρουσό. Σημειώνεται ότι πολλές μάρκες πωλούνται αυτή τη στιγμή στη Γαλλία έως και 11 ευρώ.

Στόχος να «οικοδομηθεί η πρώτη γενιά χωρίς κάπνισμα έως το 2032»

«Η αύξηση των τιμών του καπνού είναι πράγματι το πιο αποτελεσματικό μέτρο κατά του καπνίσματος, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και όλες τις ανεξάρτητες μελέτες για το θέμα», δήλωσε ο Ρουσό στον Τύπο κατά την παρουσίαση του εθνικού προγράμματος για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι να «οικοδομηθεί η πρώτη γενιά χωρίς κάπνισμα έως το 2032» στη Γαλλία, όπως έχει δεσμευτεί ο Εμανουέλ Μακρόν.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, θα επιβληθεί υψηλότερη φορολογία και θα απαγορευτεί το κάπνισμα, εξηγεί ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας.

Ειδικότερα, στόχος είναι να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος ιδίως από τους νέους και να παρέχεται στους καπνιστές, κυρίως σε αυτού με χαμηλά εισοδήματα, καλύτερη υποστήριξη στην προσπάθειά τους να το κόψουν. Γι’ αυτό, η κυβέρνηση Μακρόν σχεδιάζει να καταστήσει τα πακέτα τσιγάρων λιγότερο προσιτά, αυξάνοντας την τιμή τους.

Τον Ιανουάριο η πρώτη αύξηση

Οι τιμές των πακέτων τσιγάρων πρόκειται να αυξηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2024, 40 με 50 σεντ, ως αποτέλεσμα του πληθωρισμού, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Συνομοσπονδίας Καπνοπωλών.

Επίσης, όπω ανέφερε ο Ορελιέν Ρουσό θα απαγορευτεί η πώληση των προϊόντων ατμίσματος, τα οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στους νέους.

Τέλος, όσον αφορά τους χώρους που θα απαγορεύεται το κάπνισμα, ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι θα είναι τα δημόσια πάρκα, οι παραλίες, τα δάση και οι περιοχές πέριξ δημοσίων κτιρίων, αρχής γενομένης από τα σχολεία.

«Η απαγόρευση του καπνίσματος θα είναι πλέον ο κανόνας», δήλωσε ο Ορελιέν Ρουσό κατηγορηματικά.

Πηγή: in.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πάσχα 2024: Πότε κλείνουν τα σχολεία - Τι ισχύει για τα κοινοτικά νηπιαγωγεία

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Εντοπίστηκε πτώμα σε βραχώδη περιοχή - Βρισκόταν σε κατάσταση αποσύνθεσης

Αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού

Εβελίνα Σκίτσκο: Είναι ερωτευμένη και μόλις μας έδειξε τον σύντροφο τηςΑπόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφία

Σε συναγερμό τέθηκαν οι Αρχές το μεσημέρι της Τρίτης (23/04, μετά από απόπειρα φόνου στη Λακατάμια.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top