ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενοίκιο έναντι δόσης: Σε εφαρμογή από 4 Δεκεμβρίου το Σχέδιο - Ποιοι οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Ενοίκιο έναντι δόσης: Σε εφαρμογή από 4 Δεκεμβρίου το Σχέδιο - Ποιοι οι δικαιούχοι και η διαδικασία

Στις 2 Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το Σχέδιο «Ενοίκιο αντί δόσης».

Ενα κοινωνικό σχέδιο που αφορά ευάλωτα νοικοκυριά με μη εξυπηρετούμενα δάνεια και υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει 200 εκατομμύρια ευρώ για δύο έτη, 2024 - 2025.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ.Νικόλα Μαρδά, Διευθυντής Τομέα Λειτουργικών Εργασιών ΚΕΔΙΠΕΣ, στη εκπομπή "Αlpha Kαλημέρα" οι δικαιούχοι ανέρχονται περίπου στους 2.500.

Πρόκειται για το τέταρτο κυβερνητικό σχέδιο στήριξης δανειοληπτών με εξασφάλιση κύριας κατοικίας μετά το ΕΣΤΙΑ, το ΟΙΚΙΑ και το σχέδιο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Με το Σχέδιο τα ευάλωτα νοικοκυριά θα μπορούν να διαμένουν στην κύρια κατοικία ως ενοικιαστές, και ταυτόχρονα να απαλλάσσονται από το στεγαστικό δάνειο, αφού η κυριότητα της κατοικίας τους θα μεταβιβάζεται στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Όπως προβλέπουν οι όροι του Σχεδίου, θα διενεργείται έλεγχος καταλληλότητας και εκτίμηση του ακινήτου, ενώ η ΚΕΔΙΠΕΣ θα αποκτά την κύρια κατοικία όπως αναφέρθηκε πιο πάνω, καταβάλλοντας στη συμμετέχουσα (τράπεζα, εταιρεία εξαγοράς πιστώσεων) το 65% της αγοραίας αξίας της.

Το κράτος θα καλύπτει  το απαιτούμενο ενοίκιο εκ μέρους των φυσικών προσώπων για περίοδο 14 ετών. 

Με αυτόν τον τρόπο ο ιδιοκτήτης της κατοικίας μετατρέπεται σε ενοικιαστή για διάρκεια 14 έτη ή εφόρου ζωής αν πρόκειται για πρόσωπο άνω των 65 ετών. Ο ενοικιαστής έχει δικαίωμα επαναγοράς της κατοικίας μετά από πέντε χρόνια και πριν τη λήξη των 14 ετών.

Η επαναγορά μπορεί να γίνει είτε από τον δικαιούχο είτε από συγγενή 1ου βαθμού. Σε περίπτωση μη επαναφοράς η κυριότητα του ακινήτου παραμένει στην ΚΕΔΙΠΕΣ.

Κύριος πυλώνας του σχεδίου είναι τα άτομα στα οποία απευθύνεται. Δικαιούχοι σύμφωνα με το Σχέδιο είναι λήπτες κυβερνητικών επιδομάτων (π.χ. ΕΕΕ, μονογονείς, πολέτεκνοι, κ.α.) και άτομα που είχαν αιτηθεί για το Σχέδιο Εστία και αξιολογήθηκαν ως μη βιώσιμοι δανειολήπτες.

Δικαιούχοι για ένταξη στο Σχέδιο είναι:

(α) λήπτες κοινωνικών παροχών  οι οποίοι είχαν μη  εξυπηρετούμενα δάνεια στις 31/12/2021, και τα οποία παρέμειναν μη εξυπηρετούμενα στις 31/12/2022, με εξασφάλιση την κύρια κατοικία αγοραίας αξίας μέχρι €250.000, 

(β) όλοι οι αιτητές στα Σχέδια Εστία και Οικία οι οποίοι αξιολογήθηκαν ως επιλέξιμοι αλλά μη βιώσιμοι με αγοραία αξία κύριας κατοικίας μέχρι €350.000, καθώς και  

(γ) όλοι οι αιτητές στα Σχέδια Εστία και Οικία οι οποίοι εγκρίθηκαν για ένταξη στα Σχέδια αυτά και στη συνέχεια η ένταξή τους τερματίστηκε. 

Οι δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση από τις 4 Δεκεμβρίου και η διαδικασία σύμφωνα με τον κ.Μαρδά θα είναι εύκολη «και να μην επιβαρύνει με ταλαιπωρία τους ενδιαφερόμενους».

 Δείτε το βίντεο με τις λεπτομέρειες

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top