Ο Νοέμβριος έχει ήδη φύγει αλλά τα κουνούπια εξακολουθούν να ταράζουν τον ύπνο μας με το ενοχλητικό βουητό στα αυτιά μας.
Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να υπάρχουν ακόμα κουνούπια τώρα που οι θερμοκρασίες άρχισαν να πέφτουν. Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας, Ηρόδοτος Ηροδότου έδωσε απαντήσεις αλλά και συμβουλές με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να προστατευθούν.
«Δυστυχώς οι θερμοκρασίες που επικρατούν, που είναι γύρω στους 20 βαθμούς και πάνω, ωφελούν την συνεχιζόμενη δράση των κουνουπιών. Ακόμη και οι βροχές που έπεσαν αυτήν την περίοδο, δημιούργησαν στάσιμα νερά κάτι το οποίο επηρεάζει και αυτό τη δράση του», είπε συγκεκριμένα.
«Μέχρι να πέσει η θερμοκρασία κάτω από 10 βαθμούς η ανάπτυξη των κουνουπιών και η δράση τους θα συνεχίζεται. Όταν οι θερμοκρασίες πέσουν, σαν Υγειονομικές Υπηρεσίες αλλάζει η δράση μας και ξεκινάμε από πόρτα σε πόρτα καθώς και με ψεκασμούς σε Δημόσιους χώρους αν υπάρχουν ακμαία έντομα. Πλέον καταπολεμούμε τα έντομα παρά τους χώρους εκκόλαψης με τους ψεκασμούς», συμπλήρωσε.
Περιοχές που επηρεάζονται περισσότερο
Όσο αφορά τις περιοχές που επηρεάζονται πιο πολύ, ο κύριος Ηροδότου σημείωσε ότι «φέτος το καλοκαίρι είχαμε πολλά παράπονα στη Λευκωσία και συγκεκριμένα στη Λακατάμεια και στο Καιμακλί. Στη Λάρνακα και στη Λεμεσό έχουμε τα νέα είδη κουνουπιών, το Aedes aegypti και το Aedes albopictus (τίγρης) αντίστοιχα»
Εστίες μόλυνσης
Εστίες μόλυνσης, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο της Υγειονομικής Υπηρεσίας «αποτελούν οι χώροι όπου υπάρχει στάσιμο νερό, στις αυλές μας, στους ποταμούς κτλ».
Παράλληλα, τέτοιους χώρους μπορούν να αποτελούν και οι πισίνες που δεν λειτουργούν, οι παλιοί αποχετευτικοί λάκκοι, πετάμενα ελαστικά αυτοκινήτων, βαρέλια αποθήκευσης νερού, παλιά ντεπόζιτα, σχάρες όμβριων υδάτων σε υπόγεια, αλλά ακόμη και πιατάκια γλαστρών λουλουδιών ή δεξαμενές.
«Οτιδήποτε μπορεί να κατακρατήσει νερό στην αυλή μας είναι εστία εκκόλαψης. Η αντιμετώπιση των κουνουπιών που τους αρέσει να βρίσκονται μέσα στα σπίτια και τις αυλές μας γίνεται με καταστροφή των εστιών εκκόλαψης», εξήγησε.
«Αν υπάρχουν μόνιμες εστίες μόλυνσης τότε τοποθετούνται προνυμφοκτόνα τα οποία είναι βιολογικά και δρουν στις προνύμφες των κουνουπιών και τα σκοτώνουν», πρόσθεσε.
Οι προβλέψεις ως το 2080 για τον Νότο
Έως το 2080 η θερμοκρασία στις μεσογειακές χώρες της Ευρώπης, κυρίως στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, αναμένεται να αυξηθεί κατά 8-10 βαθμούς και σε ορισμένες περιοχές εξ αυτών έως και πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου.
«Αυτό πρακτικά μεταφράζεται σε αναπαραγωγή όλων των ειδών κουνουπιών, και αν οι προβλέψεις βγουν αληθινές και έχουμε αυξημένες θερμοκρασίες και με μεγαλύτερη διάρκεια, που ήδη έχουμε, θα είναι πιο δύσκολη η αντιμετώπισή τους», ανέφερε ο κύριος Ηροδότου.
«Όλα τα είδη κουνουπιών είναι επικίνδυνα, ακόμα και το συνηθισμένο κουνούπι το ονομαζόμενο cullens pipiens μεταδίδει τον ιό του Δυτικού Νείλου, ενώ τα είδη του γένους aedes μεταδίδουν και άλλους ιούς όπως για παράδειγμα το aegypti τον κίτρινο πυρετό και το Aedes albopictus τους ίδιους ιούς εκτός τον κίτρινο πυρετό. Όσο αφορά τα ανοφελή κουνούπια, αυτά, μεταδίδουν τη μαλάρια. Όλα τα κουνούπια μπορούν να μεταδίδουν ασθένειες νοουμένου ότι αυτοί οι ιοί υπάρχουν στην κοινότητα», είπε μεταξύ άλλων.
Καταλήγοντας, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος της Υγειονομικής Υπηρεσίας θέλοντας να δώσει ορισμένες συμβουλές επισήμανε ότι «εκτός από την καταστροφή των χώρων εκκόλαψης των κουνουπιών, όπου παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα οι πολίτες μπορούν να βάλουν προστατευτικά πλέγματα στις πόρτες και στα παράθυρα ή ακόμα και κουνουπιέρα πάνω από το κρεβάτι των παιδιών, καθώς και να χρησιμοποιούν και εντομοαπωωθητικά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις