ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύνδρομο του «Λευκού Πνεύμονα» - Οι ηλικίες που «χτυπά», τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης – Ο Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»

Σύνδρομο του «Λευκού Πνεύμονα» - Οι ηλικίες που «χτυπά», τα συμπτώματα και ο τρόπος μετάδοσης – Ο Δρ. Καραγιάννης στο «Τ»

Παγκόσμιο συναγερμό έχει προκαλέσει η πνευμονία με την ονομασία «Σύνδρομο του Λευκού Πνεύμονα» η οποία ξεκίνησε στην Κίνα και έκανε την εμφάνιση της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης σε δηλώσεις του στο ThemaOnline εξήγησε τι είναι αυτή η πνευμονία, ανέφερε τις ηλικίες που «χτυπά» αλλά και τα συμπτώματα.

«Η πνευμονία αυτή παίρνει το όνομά της από την ομιχλώδη εμφάνιση των πνευμόνων μετά από ακτινογραφία. Φαίνεται σαν άσπρη ομίχλη γι’ αυτό και ονομάστηκε «Λευκή Πνευμονία», είπε συγκεκριμένα.

«Προσβάλει κυρίως παιδιά από ενός έτους μέχρι 10 ετών και φαίνεται να οφείλεται σε ένα κοινό μικρόβιο, το μυκόπλασμα», πρόσθεσε.

Ο μέσος όρος της ηλικίας των ατόμων που προσβάλλονται από την ασθένεια είναι τα οκτώ έτη.

Τι είναι το μυκόπλασμα της πνευμονίας;

Το μυκόπλασμα της πνευμονίας είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει ήπιες λοιμώξεις καταστρέφοντας την επένδυση του αναπνευστικού συστήματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Σύμφωνα με τον κύριο Καραγιάννη, «η θεωρία είναι ότι λόγω του εγκλεισμού των τελευταίων χρόνων, τα παιδιά δεν είχαν εκτεθεί σε παθογόνα οπότε δεν υπάρχει ανοσία στην κοινότητα», εξήγησε.

Τα συμπτώματα

Μεταξύ άλλων ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας σημείωσε ότι «συνήθως το σύνδρομο αυτό το βλέπουμε σε παιδιά άνω των 5 ετών με λίγο διαφορετική συμπτωματολογία από τα μικρότερα.  Εάν ένα παιδί κάτω των πέντε ετών προσβληθεί από την ασθένεια εκτός από τον πονόλαιμο, τον πονοκέφαλο, τον πυρετό και τον βήχα παρουσιάζουν και υγρά μάτια, καταρροή, διάρροια και εμετό.

Πώς μεταδίδεται

Όσο αφορά την μετάδοση, γίνεται με μικροσταγονίδια μέσω του βήχα, του φτερνίσματος και των μολυσμένων επιφανειών.

«Τώρα που ξεκίνησε ο καιρός να αλλάζει και άρχισε να πέφτει η θερμοκρασία είναι ο κατάλληλος τρόπος να μεταδοθεί το βακτήριο», είπε ο κύριος Καραγιάννης.

Μέτρα προστασίας και θεραπεία

Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, αλλά η υγειονομική περιφέρεια του Οχάιο και το CDC συνιστούν να καλύπτουμε το στόμα μας όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε και να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας για να αποφύγουμε την εξάπλωση.

«Τα μέτρα προστασίας είναι τα ίδια με τον κορωνοϊό αφού μπορούμε να χρησιμοποιούμε προστατευτικές μάσκες και να συνεχίσουμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής», τόνισε.

«Στην Κύπρο που δεν είχαμε τόσο αυστηρούς εγκλεισμούς δεν πιστεύω να έχει κάτι το οποίο θα πρέπει να ανησυχούμε, κατέληξε ο κύριος Καραγιάννης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top