Την Τρίτη σε κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής θα συζητηθεί το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, με τα κόμματα να συμφωνούν ότι θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα, αν υπάρχουν, πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα
Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού για το θέμα, είπε πως αυτό που ενδιαφέρει το κόμμα του δεν είναι τα ονόματα στη λίστα Λαγκάρντ αλλά οι παράνομες πράξεις, διευκρινίζοντας ωστόσο πως αν υπάρχουν σε αυτήν πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει να δημοσιοποιηθούν.
“Ως ΔΗΣΥ μας εκφράζει απόλυτα η σοβαρή και υπεύθυνη τοποθέτηση του Υπουργού Οικονομικών. Προσωπική θέση, η οποία θεωρώ πως εκφράζει και όλα τα μέλη του Κοινοβουλίου, είναι πως τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, αν και εφόσον συμπεριλαμβάνονται τέτοια σε αυτή τη λίστα ή σε οποιαδήποτε άλλη λίστα μεγαλοκαταθετών, θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα”, είπε, και πρόσθεσε πως οι Βουλευτές καταθέτουν το πόθεν έσχες στη Βουλή και είναι υπόχρεοι να δηλώνουν και τις οποιεσδήποτε καταθέσεις.
Ερωτηθείς αν η ίδια η λίστα θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή, είπε πως αυτό το οποίο ψάχνει η πολιτεία δεν είναι λίστες με ονόματα αλλά αυτούς που παρανομούν και αν υπάρχουν σε αυτή άτομα που διακίνησαν παράνομα κεφάλαια στο εξωτερικό ή άτομο που έχουν εκφύγει των φορολογικών τους υποχρεώσεων, αυτά θα πρέπει να τα ψάξει το Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων. Ανέφερε πως η λίστα Λαγκάρντ αφορά την τράπεζα HSBC στην Ελβετία, ενώ διαδρομές χρημάτων έγιναν και προς πολλούς άλλους προορισμούς, άρα είναι πιθανόν να υπάρχουν και άλλα μεγάλα κεφάλαια στα οποία ο προορισμός δεν ήταν η Ελβετία αλλά κάποιοι άλλοι φορολογικοί παράδεισοι.
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως η Βουλή δεν θα εξετάσει και θα αναλύσει τη λίστα, αλλά θα ενημερωθεί από τους αρμόδιους για τις ενέργειες συγκεκριμένων αξιωματούχων σε σχέση με αυτή τη λίστα. “Δεν μας ενδιαφέρει η λίστα ως ΔΗΣΥ, μας ενδιαφέρει η παρανομία και μας ενδιαφέρει διπλά αν έχει να κάνει με πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα”, κατέληξε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης δήλωσε πως η λίστα Λαγκάρντ δεν είναι ένας απλός κατάλογος μιας οποιασδήποτε τράπεζας η οποία δημοσιοποίησε τον κατάλογο των καταθετών της, αλλά έχει να κάνει με απορρόφηση δισεκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένη περίοδο από διάφορες χώρες και διάφορα τραπεζικά ιδρύματα, όχι εταιρειών αλλά κατά κύριο λόγο φυσικών προσώπων, και των οποίων τα συγκεκριμένα χρήματα δεν είναι σίγουρο αν είναι νόμιμα και φορολογήσιμα στη χώρα τους.
Ο κ. Λαμάρης είπε πως μέσα από αυτή τη λίστα κάποιες χώρες διεκδίκησαν και πήραν πίσω δισεκατομμύρια ευρώ. “Εμείς δεν λέμε ότι οι 503 Κύπριοι που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι όλοι σε αυτή τη κατηγορία, αλλά έστω και ένας να είναι θέλουμε να γνωρίζουμε και το ποιόν του ενός και τον περίγυρο του. Αυτή είναι η σημασία της λίστας και η αρμόδια Επιτροπή πολύ καλά κάνει να επιμένει σε διαφάνεια και όχι συσκότιση του θέματος”, είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο δημοσιοποίησης, ο κ. Λαμάρης είπε ότι δεν σημαίνει και διαφάνεια. Πολλές φορές, όπως είπε, η δημοσιοποίηση χάνει την ουσία, καθώς αυτό που ενδιαφέρει δεν είναι το ποιοι είναι στη λίστα αλλά ποιοι από τη λίστα δεν έκανα νόμιμες ενέργειες.
Σε δηλώσεις του ο κ. Συλλούρης είπε πως οι Επιτροπές της Βουλής δικαιούνται να ζητούν πληροφορίες γραπτές ή προφορικές στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους και σημείωσε πως ο ίδιος θα εισηγηθεί την Τρίτη στην Επιτροπή Θεσμών να ζητήσει πληροφόρηση για τη λίστα Λαγκάρντ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της.
“Για όσους νομίζουν ότι η Βουλή μπορεί να στερηθεί της αναγκαίας πληροφόρησης για το έργο της, τους παραπέμπω στον Περί Καταθέσεων Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νόμο του 1985, όπου ξεκάθαρα λέει ότι οι Κοινοβουλευτικές Επιτροπές κατά την άσκηση των εργασιών τους στα πλαίσια των κατά νόμων αρμοδιοτήτων τους, έχουν εξουσία να ζητούν πληροφορίες γραπτές ή προφορικές”, είπε. Εκτός εάν, συνέχισε, “ο τρόπος που πήραμε τα στοιχεία είναι τέτοιος που εμπίπτει σε απαγορεύσεις, και αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο ζήτημα πολιτικό, παρά το περιεχόμενο της λίστας Λαγκάρντ αυτό καθαυτό”.
Ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως εκπλήττεται από αυτούς που μιλούν για λαϊκισμό, ενώ συμφωνεί με αυτούς που υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να υπάρξει πρώτα επεξεργασία. Όπως και να έχουν τα πράγματα, είπε, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη η πληροφόρηση την οποία ζητούμε εδώ και τρία χρόνια στη Βουλή.
Ανέφερε, απαντώντας σε ερώτηση, πως ο σκοπός δεν είναι να διαρρεύσει η λίστα, αλλά για να υπάρξει πληροφόρηση στο κατά πόσον υπάρχουν εκτεθειμένα πολιτικά πρόσωπα αλλά και να εξεταστεί ο τρόπος με τον οποίων διοχετεύτηκαν χρήματα σε συγκεκριμένη τράπεζα στο εξωτερικό. “Δεν πρέπει να ικανοποιηθούμε μόνο σε τι συμβαίνει σε αυτή τη τράπεζα, θα πρέπει να πάμε και σε άλλες τράπεζες αν μπορούμε”, είπε.
Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ θα πρέπει να γίνει με υπεύθυνο τρόπο και με γνώμονα την αρχή της διαφάνειας. Όπως είπε, η Βουλή πρέπει να ζητήσει να έχει τα στοιχεία και πρέπει προηγουμένως να γίνει επεξεργασία αυτών των στοιχείων από τον Έφορο Φορολογίας.
Όπως είπε το σημαντικό είναι αν υπάρχουν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και πόσες, και αν υπάρχουν άτομα που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικών χωρίς να έχουν πληρώσει τους νενομισμένους φόρους. “Αυτά είναι τα σημαντικά στοιχεία και στα οποία θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφάνεια με ευθύνη της ίδιας της Βουλής και δεν είναι η πρώτη φορά που η ίδια η Βουλή έχει ξεπεράσει το σκόπελο της νομοθεσίας γύρω από τα προσωπικά δεδομένα και το σεβασμό του τραπεζικού απορρήτου”, είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν
• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις