Η στήριξη προς την Ουκρανία μπορεί να συνεχιστεί αδιάλειπτα ενόσω εκκρεμεί η έγκριση των 50 δισ. ευρώ που προβλέπονται στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, η οποία συζητήθηκε την Πέμπτη αλλά δεν συμφωνήθηκε, δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά το τέλος της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης και της Παρασκευής, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Ισπανό Πρωθυπουργό Πέντρο Σάντσεθ (εκ μέρους της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ που ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους).
Η κ. φον ντερ Λάιεν επεσήμανε αρχικά πως η στήριξη των 50 δις ευρώ αφορά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και πρόσθεσε πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται η αποδέσμευση της τελευταίας δόσης 1,4 δισ. ευρώ σε μακροοικονομική στήριξη. Η δόση αυτή, ανέφερε, θα βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της για τις αρχές του 2024, οπότε και ελπίζει θα υπάρξει κατάληξη, ή μια επιχειρησιακή συμφωνία.
Αναφερόμενος στη συμφωνία των 26 κρατών μελών για την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, ο κ. Μισέλ έκανε λόγο συμφωνία που δεν αρκούσε για νομικά δεσμευτικά απόφαση, για αυτό και θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος, η οποία όπως είπε απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναμένεται στα τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
Το πακέτο στο οποίο συμφώνησαν οι 26 περιλαμβάνει μια σειρά από άλλες προτεραιότητες, με κύριες την μετανάστευση, την άμυνα και τις επενδύσεις στη πράσινη και τη ψηφιακή ανάπτυξη.
Η κ. φον ντερ Λάιεν εξήγησε ακόμα πως η αναθεώρηση του ΠΔΠ περιέχει ενίσχυση του προϋπολογισμού ως απάντηση στις πολλαπλές κρίσεις των τελευταίων ετών, και πως χρειάστηκαν να γίνουν δύσκολες αποφάσεις για ανακατεύθυνση κονδυλίων και νέες προτεραιότητες.
Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως τα κονδύλια για την Ουκρανία έχουν παγώσει σε τρία «κομμάτια», με αυτό που θα αποδεσμευτεί να αφορά τα ταμεία συνοχής. Όπως είπε, και στις τρεις περιπτώσεις, αν η Ουγγαρία κάνει βήματα, θα τα κάνει και η Κομισιόν, βάσει των ίδιων αρχών που γνωρίζουν και ακολουθούν όλα τα κράτη μέλη.
Σε σχέση με τη δεύτερη μέρα της συνόδου και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Μισέλ έκανε λόγο για στρατηγική συζήτηση που αφορά τους άμεσους γείτονες της ΕΕ, και τόνισε πως θα πρέπει η ΕΕ να μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Αφού επανέλαβε τις θέσεις που έχει ήδη υιοθετήσει η ΕΕ, πρόσθεσε πως κάποιες χώρες ζητούν εκεχειρία, κάποιες ζητούν ανθρωπιστικές παύσεις, άλλες έθεσαν την ανάγκη κυρώσεων στη Χαμάς και καταδίκης των επιθέσεων ακραίων εποίκων, αλλά τόνισε ότι υπάρχει ευρεία δέσμευση για πρακτική ανθρωπιστική βοήθεια, κάνοντας αναφορά σε μια σειρά από πρωτοβουλίες όπως τον θαλάσσιο διάδρομο από την Κύπρο.
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης για την επόμενη ημέρα, συζήτησαν την παροχή υπηρεσιακής βοήθειας για την ενίσχυση της Παλαιστινιακής Αρχής, ώστε να μην έχει απλώς διοικητικές εξουσίες, αλλά πολιτική ισχύ.
Σχολίασε πως οι 27 είχαν στο παρελθόν υιοθετήσει συμπεράσματα και πως η σημερινή συνάντηση ήταν σημαντική λόγω του ότι δόθηκε η ευκαιρία συζήτησης και αναζήτησης περισσότερων πολιτικών συγκλίσεων.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν από την πλευρά της αναφέρθηκε στην ανάγκη προστασίας των αμάχων, ενώ τόνισε πως μεταξύ των κρατών μελών υπάρχει σύγκλιση στις αρχές να μην εκτοπιστούν κάτοικοι της Γάζας, να μην επιτραπεί στη Χαμάς να έχει καταφύγιο στην περιοχή, και στην ανάγκη μια μεταρρυθμισμένη Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει τα παλαιστινιακά εδάφη, χωρίς μακροπρόθεσμη στρατιωτική παρουσία ή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ στη Γάζα.
Μιλώντας για τη διεύρυνση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η ΕΕ παραμένει δεσμευμένη για ένα μέλλον όπου και οι έξι εταίροι στα Δυτικά Βαλκάνια εντάσσονται σε αυτήν. Μιλώντας για την Αλβανία και τη Βόρειο Μακεδονία, τόνισε πως η Κομισιόν θέλει το άνοιγμα της πρώτης ομάδας διαπραγματευτικών κεφαλαίων το συντομότερο, με στόχο την επόμενη εβδομάδα.
Ο κ. Σάντσεθ έκανε και αυτός λόγος για μια ιστορική απόφαση για τη διεύρυνση, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να στραφεί η προσοχή των εξωτερικών σχέσεων της ΕΕ και στη Νότιο Γειτονία.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις