Η Κυβέρνηση δεν επαναπαύεται στα πολύ θετικά αποτελέσματα της Κυπριακής ναυτιλίας και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο την στήριξη της, μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και διάλογο με τους εμπλεκομένους, ανέφερε το βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης χαιρέτησε επίσημο δείπνο, που παρέθεσε το Υφυπουργείο Ναυτιλίας, στη Λεμεσό, με αφορμή τα 60χρονα του Κυπριακού Νηολογίου, παρουσία μελών του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου και της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών.
Αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που απέδωσαν όλες οι Κυβερνήσεις στον τομέα της ναυτιλίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθύνθηκε προς τους παρευρισκόμενους σημειώνοντας πως «οι δικές σας, αξιοθαύμαστες επιχειρηματικές ικανότητες, αλλά πάνω από όλα η συνεργασία μας και οι από κοινού πρωτοβουλίες μας, έχουν φέρει αποτελέσματα που μας επιτρέπουν να είμαστε εθνικά υπερήφανοι για την Κύπρο, που σήμερα αποτελεί μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη και διαθέτει ένα καθόλα σύγχρονο, ποιοτικό και ολοκληρωμένο ναυτιλιακό σύμπλεγμα».
«Η εγχώρια ναυτιλιακή βιομηχανία είναι σήμερα ισχυρότερη από ποτέ, αποδεικνύοντας στην πράξη την εμπιστοσύνη της στο Κυπριακό Νηολόγιο, στον ευρύτερο ναυτιλιακό τομέα και στην οικονομία της Κύπρου γενικότερα», είπε και τόνισε ότι αποτελεί, για την Πολιτεία, πρωταρχικό στόχο η προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί μέσω της ναυτιλίας.
Υπέδειξε ακόμη πως «υπάρχουν πολλές άλλες παρεμφερείς της ναυτιλίας Υπηρεσίες που μπορούμε να φέρουμε στη χώρα μας και είναι ένας τομέας στον οποίον εργαζόμαστε συστηματικά, μέσα στο πλαίσιο της στήριξης που από πλευράς Κυβέρνησης γίνεται στον τομέα αυτό».
Για την Κυπριακή Ναυτιλία, συνέχισε, «είμαι ιδιαίτερα περήφανος, και αυτό αντικατοπτρίζεται ακριβώς στη σημασία που αποδίδω τόσο εγώ προσωπικά όσο και η Κυβέρνηση στο σύνολό της στον τομέα αυτό», ενώ διαβεβαίωσε ότι η στήριξη θα συνεχιστεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω «με συγκεκριμένες δράσεις, ως αποτέλεσμα του συνεχούς διαλόγου μαζί σας».
Εξέφρασε , επίσης, την ελπίδα ότι η συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Κυβέρνησης και της ναυτιλιακής επιχειρηματικής κοινότητας να γίνει παράδειγμα και ν’ ακολουθήσει και σε άλλους τομείς.
Υπενθύμισε δε ότι πρόσφατα, «μετά από εισήγηση της ναυτιλιακής κοινότητας, είχα απευθυνθεί στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας και αναδεικνύοντας, σε πρώτη βάση, τη σημασία που έχει η ναυτιλία για την ΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τι έγινε με τον κορωνοϊό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, μια σημασία που δυστυχώς, και πρέπει να το πούμε, σε επίπεδο ΕΕ δεν αναγνωρίζεται».
Θα πρέπει, πρόσθεσε, να αναδειχθεί η γεωπολιτική διάσταση της ναυτιλίας, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις και επανέλαβε την ανάγκη, όπως η ΕΕ ασχοληθεί με τα θέματα της ναυτιλίας «είτε σε επίπεδο Επιτρόπου, με τη νέα Επιτροπή που θα αναλάβει το 2024, είτε με ένα νέο Επίτροπο για τα θέματα ναυτιλίας, είτε με Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, ο οποίος να ασχολείται οριζόντια με το θέμα της ναυτιλίας».
«Είναι κάτι που θα επιδιώξουμε, το έχω συζητήσει και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο οποίος συμμερίζεται αυτή την προσέγγιση», συμπλήρωσε.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δεν επαναπαύεται στα πολύ θετικά αποτελέσματα της ναυτιλίας, αφού όπως είπε, «η δράση, η συνεχής διαβούλευση, η αντιμετώπιση των συνεχών προκλήσεων, η προσαρμογή και η αξιοποίηση των όποιων ευκαιριών, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος του κυπριακού νηολογίου και της ναυτιλίας μας γενικότερα».
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά τις προκλήσεις που προκύπτουν από το συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, «με την προσπάθεια για Πράσινη Μετάβαση, αλλά και τον έντονο ανταγωνισμό που έχουμε να αντιμετωπίσουμε».
Είμαστε, υπέδειξε, όλοι μαζί σε αυτήν την προσπάθεια «και είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που το Υπουργικό Συμβούλιο, πριν περίπου 15 μέρες αποφάσισε τη σύσταση δύο συμβουλευτικών Επιτροπών που θα εργάζονται, σε συστηματική βάση, με το Υφυπουργείο και την Υφυπουργό Ναυτιλίας, έτσι ώστε, μέσα από ένα συνεχή και θεσμοθετημένο διάλογο, να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μας προς επίτευξη του κοινού στόχου της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και του ναυτιλιακού συμπλέγματος».
Αναφέρθηκε, επίσης, στο τουρκικό εμπάργκο στα υπό Κυπριακής σημαίας πλοία, λέγοντας πως «είναι ένα θέμα που συζητούμε με την ΕΕ, είναι θέμα το οποίο, μέσα στο πλαίσιο μιας διαφορετικής προσέγγισης, μιας διάθεσης από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενισχυθούν ουσιαστικά οι ευρωτουρκικές σχέσεις, κάτι που επιδιώκει και η τουρκική Κυβέρνηση».
«Είναι ένα θέμα που και εμείς θέτουμε έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια αμοιβαία επωφελής κατάσταση πραγμάτων μέσα από τις εξελίξεις και να κερδηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία, κάτι που σταδιακά θα οδηγήσει και στην επίτευξη του υπ’ αριθμόν ένα στόχου μας, που δεν είναι άλλος από τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας μας», συμπλήρωσε.
Καταληκτικά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη βεβαιότητα του πως «τα καλύτερα θα έρθουν» και ότι «τα επιτεύγματα των προηγούμενων 60 χρόνων αποτελούν την αφετηρία για τις μελλοντικές μας επιτυχίες, επιτυχίες, η επίτευξη των οποίων αποτελεί τόσο για μένα προσωπικά όσο και για την Κυβέρνηση ένα μεγάλο στοίχημα».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις