ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Άμεση δημοσίευση του πορίσματος για Ακάμα ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Άμεση δημοσίευση του πορίσματος για Ακάμα ζητούν περιβαλλοντικές οργανώσεις

Το BirdLife Cyprus, το Terra Cypria, ο Σύνδεσμος Προστασίας Άγριας Ζωής (Cyprus Wildlife Society) και η Πρωτοβουλία για την Διάσωση των Φυσικών Ακτών (Cyprus Natural Coastline), ζητούν την άμεση δημοσίευση του πορίσματος της διοικητικής έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για τη βελτίωση του οδικού δικτύου στο Εθνικό Δασικό Πάρκο (ΕΔΠ) Ακάμα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση των οργανώσεων, στην ανακοίνωση του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ημερομηνίας 05.12.2023, αναφορικά με το πόρισμα της διοικητικής έρευνας για τη βελτίωση του κύριου οδικού δικτύου του ΕΔΠ Ακάμα, δεν γίνεται ξεκάθαρη παραδοχή ότι υφίσταται σαφής παράβαση αρκετών και σημαντικών νομικά δεσμευτικών, ουσιωδών και ειδικών όρων της περιβαλλοντικής έγκρισης. Ως εκ τούτου, δεν αναζητούνται και δεν καταλογίζονται οι όποιες ευθύνες. Η απόδοση ευθυνών για τα σοβαρά λάθη που έγιναν και τις σημαντικές παρεκκλίσεις από τους όρους που τέθηκαν, αναφέρεται, αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την αποτροπή παρόμοιων λαθών και παραβάσεων στο μέλλον, καθώς και για την υπεράσπιση του σημαντικότατου θεσμού της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης έργων και σχεδίων που δύναται να επηρεάσουν περιοχές Natura 2000. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, αναφορικά με αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για διεξαγωγή ελέγχου σε σχέση με τα έργα που διεξάγονται στο ΕΔΠ Ακάμα, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ζήτησε σχετική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και συνεπώς, πριν την έχει, δεν μπορεί να προωθήσει το πόρισμα της διοικητικής έρευνας στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

«Ως περιβαλλοντικές οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών θεωρούμε απαραίτητους τους περιβαλλοντικούς ελέγχους που διενεργούνται από την Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Οι περιβαλλοντικοί έλεγχοι συμβάλλουν στην ανάδειξη σημαντικών περιβαλλοντικών ζητημάτων, μέσω της υποβολής αξιόπιστων και αντικειμενικών πορισμάτων, αλλά και εποικοδομητικών συστάσεων προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Κυπριακή Δημοκρατία», προσθέτουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top