ΔΙΕΘΝΗ

Το ΣΑ ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Το ΣΑ ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την Παρασκευή το σχέδιο απόφασης με το οποίο απαιτείται η ανεμπόδιστη και «σε ευρεία κλίμακα» είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, χωρίς ωστόσο να κάνει έκκληση για κατάπαυση του πυρός, κάτι που δεν ήθελαν οι ΗΠΑ.

Η απόφαση υιοθετήθηκε με 13 ψήφους υπέρ, καμία κατά και δύο αποχές, των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Στο κείμενο αναφέρεται ότι απαιτείται «από όλες τις πλευρές να επιτρέψουν και να διευκολύνουν αμέσως την ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση» στην ανθρωπιστική βοήθεια καθώς και «να ληφθούν κατεπειγόντως» μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή, ώστε «να δημιουργηθούν οι συνθήκες για μια βιώσιμη παύση των εχθροπραξιών».

Το Συμβούλιο απαιτεί επίσης να χρησιμοποιηθούν «όλες οι διαθέσιμες δίοδοι πρόσβασης και κυκλοφορίας σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας» για τη μεταφορά καυσίμων, τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού σε όλον τον παλαιστινιακό θύλακα.

«Ξέρουμε ότι δεν είναι τέλειο κείμενο, ξέρουμε ότι μόνο μια κατάπαυση του πυρός θα βάλει τέλος στην οδύνη», σχολίασε η πρέσβειρα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Λάνα Ζάκι Νουσέιμπα, που προώθησε αυτό το ψήφισμα. «Όμως αν δεν λάβουμε δραστικά μέτρα, θα πέσει λιμός στη Γάζα» και το κείμενο «απαντά με δράσεις στην απελπιστική κατάσταση του παλαιστινιακού λαού», πρόσθεσε, πριν από την ψηφοφορία στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Μια τροποποίηση που κατέθεσε η Ρωσία και ζητούσε την «άμεση παύση των εχθροπραξιών» δεν πέρασε λόγω του βέτο των ΗΠΑ. Δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ και τέσσερεις απείχαν.

Είναι μόλις η δεύτερη φορά που το Συμβούλιο Ασφαλείας καταφέρνει να συμφωνήσει σε ένα ψήφισμα για το Μεσανατολικό. Το προηγούμενο, στις 15 Νοεμβρίου, ζητούσε «ανθρωπιστικές παύσεις» στον πόλεμο ενώ άλλα πέντε ψηφίσματα απορρίφθηκαν, επειδή οι ΗΠΑ ασκούσαν βέτο.

Στο σημερινό ψήφισμα πάντως, για ακόμη μια φορά, απουσιάζει η καταδίκη της Χαμάς, ακόμη και ονομαστική αναφορά στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάτι που προκαλεί οργή στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Επίθεση σε ντελιβερά στη Λεμεσό: Εξακριβώθηκαν τα στοιχεία του άνδρα που εμπλέκεται στο επεισόδιο – Παρέδωσε το κινητό που έκλεψε στις Αρχές 

• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές

• Φωτιά σε διαμέρισμα στη Λάρνακα: Δύο πρόσωπα στο νοσοκομείο - Χειροπέδες στον ένα για παράνομη διαμονή στην Κύπρο

• Τραγικός θάνατος για 38χρονη Πολωνή: Λύθηκε ιμάντας από το αλεξίπτωτο πλαγιάς και έπεσε στο κενό - Δείτε βίντεο

• Κέντρα εστίασης: Ετοιμάζονται να υποδεχθούν τον «Βαλεντίνο» - Τα ειδικά μενού, οι τιμές και το πρόβλημα που πρωταγωνιστεί

• Πήραν την ανιούσα τα καύσιμα: Αναμένονται και νέες αυξήσεις - Αυτά είναι τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια παγκύπρια



Κυπριακό: Τουρκικοί τακτικισμοί πίσω από την επιστολή Τατάρ σε Γκουτέρες - Θολό το τοπίο για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης

Κυπριακό: Τουρκικοί τακτικισμοί πίσω από την επιστολή Τατάρ σε Γκουτέρες - Θολό το τοπίο για διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης

Σε μια προσπάθεια να καθυστερήσει όσο γίνεται να δώσει απαντήσεις στο θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης όπως αυτά συζητήθηκαν στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας, ο Ερσίν Τατάρ διαμηνύει ότι θα στείλει επιστολή στον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, για να του εξηγήσει τις θέσεις του για τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τα θέματα που τέθηκαν, λέγοντας πως δεν γνωρίζει, «πώς θα του μεταφερθούν αυτά που συζητήθηκαν»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top