ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εννέα μήνες διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη - Οι προτεραιότητες και η αναδιοργάνωση

Εννέα μήνες διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη - Οι προτεραιότητες και η αναδιοργάνωση

Μπορεί η προεδρία για τον Νίκο Χριστοδουλίδη να μην μπήκε "με το δεξί" λόγω κάποιων λαθών τα οποία έγιναν είτε στην επιλογή συνεργατών, είτε στους διορισμούς προσώπων που βρέθηκαν στο στόχαστρο της κοινωνίας, ωστόσο σήμερα, ύστερα από εννέα μήνες στη διακυβέρνηση του τόπου, για την κυβέρνηση, φαίνεται πως το "πάθημα έχει γίνει μάθημα" όπως λέει και ο σοφός λαός.

Στο επίκεντρο της δημοσιότητας και της "δημοσιογραφικής πένας" βρέθηκαν ουκ ολίγες φορές οι χειρισμοί του Νίκου Χριστοδουλίδη σε κάποια ζητήματα, αλλά κυρίως η κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στον ίδιο και τον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ειδικότερα στο αίτημα από πλευράς ελεγκτικής υπηρεσίας για επιστροφή χρημάτων που έλαβε ο Νίκος  Χριστοδουλίδης, ενώ ήταν μέλος της προηγούμενης κυβέρνησης. Μια κόντρα που έχει διάρκεια μέχρι σήμερα και είναι άγνωστο πότε και πώς θα καταλήξει.

Το 2024 θα φέρει μαζί του προκλήσεις σε ότι αφορά στα οικονομικά του τόπου, αν και ειδικοί στον τομέα της οικονομίας εκτιμούν πως "παρά τις όποιες προκλήσεις, τα πράγματα θα είναι διαχειρίσιμα και αυτό επειδή αναφέρουν, υπάρχει δημοσιονομικό απόθεμα.

Ανθρωποκεντρική πολιτική- Πρώτος στόχος

Η πρώτη προτεραιότητα για τον Νίκο Χριστοδουλίδη, είναι τα ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη. Αυτές είναι οι οδηγίες που δόθηκαν και στους υπουργούς της κυβέρνησης και στους στενούς του συνεργάτες. Ας μην ξεχνάμε την προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος έκανε λόγο "για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους που θα διασφαλίζει συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους τους πολίτες."

Αυτό ήταν και το κεντρικό μήνυμα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και ο Νίκος Χριστοδουλίδης γνωρίζει πολύ καλά πως θα πρέπει να του δώσει πραγματική υπόσταση.

Ζητήματα που επηρεάζουν την καθημερινότητα του πολίτη, θέματα υγείας, αξιοπρεπής αντιμετώπιση των πολιτών στα δημόσια νοσηλευτήρια και στις δημόσιες υπηρεσίες, άμεση ανταπόκριση υπηρεσιών σε ότι αφορά στα επιδόματα και τις συντάξεις, είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Άλλωστε θυμίζουμε τη "βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της επιδοματικής πολιτικής."

Το μήνυμα προς τα μέλη της κυβέρνησης είναι σαφές: "Επίσπευση διαδικασιών από πλευράς υπηρεσιών όπως θέματα επιδομάτων, ανεργιακό και συντάξεις. Να μην ταλαιπωρούμε τον κόσμο. Αυτά, εξαρτώνται από εμάς και από κανέναν άλλο."

Αν είναι κάτι το οποίο γνωρίζουν καλά οι συνεργάτες του Προέδρου Χριστοδουλίδη, είναι πως θα πρέπει να επικεντρωθούν στους νέους και στις ευκαιρίες που θα πρέπει να τους δοθούν, βάσει των ικανοτήτων τους. "Νέοι οι οποίοι έχουν προσόντα και είναι άξιοι θα πρέπει να αξιοποιηθούν άσχετα με την κομματική τους ταυτότητα" δήλωνε αρμόδια πηγή στο "T" για αυτό και η κυβέρνηση προχώρησε στη σύσταση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Το μεγάλο στοίχημα για τη νέα χρονιά

Οι Κοινωνικές παροχές, είναι για την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη, πρώτιστη προτεραιότητα. Οτιδήποτε είναι λογικό, τεκμηριωμένο και δικαιολογημένο, θα πρέπει να τυγχάνει άμεσης διευθέτησης, προς όφελος του πολίτη.

Ψηφιακή διακυβέρνηση

Στόχος της κυβέρνησης και του αρμόδιου υφυπουργείου είναι το "συμμάζεμα" όλων των κρατικών υπηρεσιών σε έναν κεντρικό φορέα. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχει συντονισμός με την Ελλάδα, στα πρότυπα της υπηρεσίας, "διαύγεια."

Μετανάστευση- Το μεγάλο αγκάθι

Το μεταναστευτικό είναι μια από τις προτεραιότητες και αυτό έχει διαφανεί μέσα από στοιχεία του υπουργείου εσωτερικών όπου μειώθηκαν οι αφίξεις στην Κύπρο και έχουν αυξηθεί οι επιστροφές. Σύμφωνα με τα στοιχεία, φέτος οι επιστροφές έχουν ξεπεράσει τις 11.000 σε σχέση με πέρσι που ήταν περίπου 5.500. Οι έλεγχοι σε χώρους εργασίας και διαμονής αλλοδαπών, αναμένεται να εντατικοποιηθούν, καθώς και η προσπάθεια που γίνεται από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας όπως, "επανεξεταστεί το καθεστώς στη Συρία. "Ένα από τα ζητήματα που έθετε ο Νίκος Χριστοδουλίδης προεκλογικά, ήταν η δημιουργία υφυπουργείου μετανάστευσης. Το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται προς συζήτηση ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής εσωτερικών. Στις 11 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η διαβούλευση των κοινοβουλευτικών κομμάτων, για να οδηγηθεί στην ολομέλεια της βουλής.

Αυτονόμηση δημόσιων νοσηλευτηρίων

Αν είναι κάτι για το οποίο δεν θα πρέπει να υπερηφανευόμαστε ως κράτος, είναι η κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσηλευτήρια, τα οποία θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουν διοικητική και οικονομική αυτονόμηση, διαφορετικά, θα είναι δύσκολο έως και ακατόρθωτο να συναγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα.

Πράσινη ανάπτυξη- Ενέργεια- Στεγαστικό

Το τρίπτυχο πράσινη ανάπτυξη-ενέργεια-στέγη αποτελεί για την κυβέρνηση μια τεράστια πρόκληση.

Οι διεργασίες για το σχέδιο "φωτοβολταϊκά για όλους" συνεχίζεται, ενώ εντός Ιανουαρίου αναμένεται να γίνει πρόσκληση  στους επαγγελματίες- εγκαταστάτες φωτοβολταϊκών για εγγραφή στο σχετικό μητρώο, ενώ στη συνέχεια θα μπορούν οι πολίτες να επιλέγουν συνεργάτη. Για την κυβέρνηση αποτελεί μεγάλο στόχο η επίλυση αυτού που λέμε "ενεργειακό κόστος", το οποίο αντιμετωπίζουν χιλιάδες νοικοκυριά, καθώς και η αύξηση του "οικιστικού αποθέματος." Ενοίκιο και ενέργεια, είναι τα πλέον κοστοβόρα, για κάθε οικογένεια.

Παιδεία και αξιολόγηση μαθητών

Στον τομέα της παιδείας, μπορεί να επήλθε ηρεμία μετά τη σύγκρουση της προηγούμενης κυβέρνησης με όλους τους αρμόδιους φορείς για το θέμα των τετραμήνων, στο υπουργείο παιδείας γνωρίζουν ωστόσο πολύ καλά, πως το ζήτημα της αξιολόγησης μαθητών παραμένει ανοιχτό, με την αρμοδία υπουργό να βρίσκεται διαρκώς σε συνεχείς διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους.

Κυπριακό-Άφιξη απεσταλμένης στην Κύπρο, αρχές του νέου χρόνου

Από την 1η Ιανουαρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο διορισμός της απεσταλμένης του Αντόνιο Γκουτέρες, για το κυπριακό. Αυτό το οποίο σημειώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είναι πως, "θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες, μέσα από τη συζήτηση να φτάσουμε στο επιθυμητό που δεν είναι τίποτα άλλο, από την επανέναρξη των συνομιλιών, στη βάση πάντα του συμφωνημένου πλαισίου."

Θέματα επικοινωνίας-Συντονισμού στην κυβέρνηση

Η κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη γνωρίζει πολύ καλά πως εξακολουθούν να υπάρχουν στους κόλπους της θέματα πρωτίστως πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά. Αυτό φροντίζουν να της το θυμίζουν με κάθε ευκαιρία όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και οι ίδιοι πολίτες. Η εκτίμηση ωστόσο η οποία υπάρχει το τελευταίο διάστημα από στελέχη της κυβέρνησης είναι πως, "αρχίσαμε να βρίσκουμε τα πατήματά μας."

Ανασχηματισμός εντός του 2024;

Παρά το γεγονός ότι ξεκίνησαν να γίνονται κάποιες συζητήσεις για το εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα  προχωρήσει σε ανασχηματισμό και πότε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης αναμένεται να γίνει γύρω στο επόμενο καλοκαίρι και αυτό για δύο λόγους. Πρώτο, στην περίπτωση που γίνει ανασχηματισμός τώρα-έστω και σε ορισμένα υπουργεία- η εικόνα που θα στείλει η κυβέρνηση προς τα έξω, θα είναι αρνητική σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβάλλον και ο δεύτερος λόγος σύμφωνα με πληροφορίες, είναι το θέμα των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των υπουργών- συνεργατών του Νίκου Χριστοδουλίδη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

«Μαινόμενος» ιερέας στη Λεμεσό προσέκρουσε σε περιπολικό και επέστρεψε να παρασύρει πεζούς - Βίντεο

Τσουχτερό πρόστιμο χιλιάδων ευρώ σε 55χρονο - Είχε στην κατοχή του αδασμολόγητα καπνικά προϊόντα

Τροχαίο με μοτοσικλετιστή: Κρίσιμα ο 26χρονος - Πολύωρη η χειρουργική επέμβαση

Τρόμος για γυναίκα στη Λεμεσό: Τον φιλοξενούσε στο σπίτι της, την χτυπούσε και της έκλεψε το αυτοκίνητο υπό την απειλή μαχαιριού

Να νηστεύουμε το φαγητό μας ή την σκέψη μας; Θεολόγος εξηγεί στο «Τ» - «Δεν πρέπει να τρώμε ο ένας τον άλλο»

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται υπό όρους - Διαφώνησε ο Εισαγγελέας



Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Ανακοίνωσε πακέτο στήριξης ενός δις προς τον Λίβανο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Όσα συζήτησαν με τον ΠτΔ

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία βρίσκεται στην Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top