Χωρίς να προβεί σε δηλώσεις αναχώρησε το απόγευμα από το γραφείο του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Ανέφερε μόνο, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων ενώ αναχωρούσε, πως η συνάντηση ήταν “πολύ σημαντική για μας”.
Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά την αναχώρηση του κ. Τουσκ, ο κ. Ακιντζί ανέφερε πως η συνάντησή τους, η οποία διήρκεσε σχεδόν μια ώρα, ήταν πολύ καλή και υπενθύμισε πως ξανασυνάντησε τον κ. Τουσκ στις αρχές Ιουλίου, όταν επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες. Επεσήμανε πως ο κ. Τουσκ είναι πάρα πολύ υποστηρικτικός σε μια λύση του Κυπριακού και πως συζήτησαν για τη διαπραγματευτική διαδικασία.
“Γνωρίζει επίσης, όπως και εμείς, ότι υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας που δεν θα βρίσκεται εκεί για πάντα, και ως εκ τούτου πρέπει να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία, πρέπει να εργαστούμε σκληρά προκειμένου να επιτύχουμε μια λύση”, είπε ο κ. Ακιντζί, και σημείωσε πως θέλουν επίσης να δουν συνέχιση της συνεργασίας με τον κ. Τουσκ.
Ο κ. Ακιντζί επεσήμανε τη σημασία των συναντήσεων με υψηλά ιστάμενους επίσημους της ΕΕ, και σημείωσε πως παρόλο που το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται επίσημα από την ΕΕ και ξένες χώρες, δεν μπορεί να υπάρξει άρνηση της ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων και των “εκλεγμένων” οργάνων τους.
Ανέφερε πως οι αντιδράσεις της ε/κ πλευράς σε τέτοιες συναντήσεις δεν μπορούν να γίνουν κατανοητές, και σημείωσε πως ο μόνος τρόπος για να εκφράζονται προς την ΕΕ οι απόψεις των Τουρκοκυπρίων είναι μέσω αυτών των επαφών.
Χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Τουσκ ως ειλικρινή και χρήσιμη, και σημείωσε πως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τούς διαβεβαίωσε πως οι επαφές θα συνεχιστούν.
Ερωτηθείς για το ρόλο της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις, ο κ. Ακιντζί είπε πως ο ρόλος της ΕΕ είναι καθαρός και δεν θα αλλάξει. Επεσήμανε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται υπό τα ΗΕ και πως η ΕΕ δεν έχει θέση στις διαπραγματεύσεις, ούτε είναι μέρος των διαπραγματεύσεων.
Εάν, ωστόσο, είπε, οι ηγέτες, οι διαπραγματευτές, οι τεχνικές επιτροπές χρειάζεται να ρωτήσουν κάτι επί ενός θέματος, ο κ. Βαν Νούφελ απαντά στις ερωτήσεις για το πώς είναι αυτά τα θέματα στην ΕΕ. Πρόσθεσε πως ο ρόλος της ΕΕ είναι βοηθητικός και πως η παρουσία του κ. Βαν Νούφελ δεν είναι κάτι καινούργιο.
Ερωτηθείς αν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος στο περιουσιακό, ο κ. Ακιντζί υπενθύμισε πως θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των ηγετών την ερχόμενη Δευτέρα και πρόσθεσε πως έχουν φθάσει σε ένα σημείο στο οποίο αντιμετωπίζουν δύσκολα ζητήματα.
Ανέφερε πως επιθυμούν να δημιουργήσουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σύμφωνα με την κοινή δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, και την ίδια ώρα αυτή να συνάδει με τους κανόνες, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ.
“Χρειάζεται να συνδυάσουμε και τα δυο. Θέλουμε να δημιουργήσουν ένα ευρωπαϊκό ομόσπονδο κράτος, αλλά αυτό χρειάζεται να είναι διζωνικό, δικοινοτικό. Η διζωνικότητα αποτέλεσε μια παράμετρο των ΗΕ από τις αρχές της δεκαετίας του 90, που σημαίνει ότι σε κάθε περιοχή των κοινοτήτων, η μια κοινότητα θα έχει πλειοψηφία σε ό,τι αφορά τον πληθυσμό και την ιδιοκτησία περιουσιών”, ανέφερε.
Πρόσθεσε πως “δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία οι Τουρκοκύπριοι να διοικούν την περιοχή τους και την ίδια ώρα να είναι μειοψηφία στη δική τους περιοχή. Ετσι πρέπει να βρούμε τρόπους και μέσα. Πρέπει να βρούμε τα κατάλληλα κριτήρια με τα οποία να επιτύχουμε αυτά τα αποτελέσματα και αυτό δεν σημαίνει άρνηση του ατομικού δικαιώματος για τις περιουσίες”, σημείωσε, προσθέτοντας υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες προς ικανοποίηση.
Ανέφρε πως εφόσον θέλουν να πετύχουν μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία πρέπει να υπάρξουν τα κριτήρια που θα οδηγήσουν σε αυτήν. Πρόσθεσε πως “δεν μπορούμε να αφήσουμε το 'λαό' στο σκοτάδι ή να αφήσουμε τα μέλη της επιτροπής για τις περιουσίες στο σκοτάδι”.
“Πρέπει να τους δώσουμε ξεκάθαρους όρους εντολής ώστε να γνωρίζουν τι θα κάνουν. Ετσι βρισκόμαστε στη διαδικασία συζήτησης αυτών των θεμάτων στο επίπεδο των διαπραγματευτών και θα δούμε. Δεν είναι ένα εύκολο θέμα και θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια”, δήλωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις