ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι σημαίνει η είσοδος της κυπριακής YODA στην CPLP του Βαγγέλη Μαρινάκη

Τι σημαίνει η είσοδος της κυπριακής YODA στην CPLP του Βαγγέλη Μαρινάκη

Η είσοδος του fund YODA PLC με έδρα την Κύπρο στην εισηγμένη την αμερικανική κεφαλαιαγορά Capital Product Partners συμφερόντων Βαγγέλη Μαρινάκη αποτελεί μία σημαντική άντληση κεφαλαίων για την εταιρεία του Έλληνα πλοιοκτήτη ο οποίος έχει στόχο και τον υλοποιεί με σταθερά βήματα για ανάπτυξη της CPLP στον κλάδο της μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Από την άλλη πλευρά το fund πείστηκε ότι είναι μία προσοδοφόρα επένδυση για τους μετόχους του και έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον Βαγγέλη Μαρινάκη ο οποίος είναι από τους πρωτοπόρους εφοπλιστές παγκοσμίως, στην πορεία για την πράσινη μετάβαση της ναυτιλίας σε μία εποχή μηδενικών ρύπων.

Το fund έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της CPLP μετά τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Τον περασμένο Οκτώβριο και πιο συγκεκριμένα στις 3 του μήνα, ο Γεράσιμος Καλογηράτος CEO της Capital Product Partners–CPLP, στο πλαίσιο του συνεδρίου του 13ου Συνεδρίου της Capital Link είχε εκμυστηρευτεί από έδρας:

«Το ταξίδι προς την πράσινη, βιώσιμη ναυτιλία και την ευθυγράμμιση με τον στόχο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για μηδενική κατανάλωση μέχρι το 2050 περιλαμβάνει ένα μείγμα στρατηγικών επιχειρηματικών και τεχνικών αποφάσεων».

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στις 13 Νοεμβρίου, ανακοινώθηκε η σύναψη συμφωνίας (Umbrella Agreement) μεταξύ της Capital Maritime & Trading και της Capital GP L.L.C. που προέβλεπε την απόκτηση 11 νεότευκτων πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Capital Maritime, συνολικού τιμήματος 3,13 δισ. δολαρίων.

Με την κίνηση αυτή η Capital Product Partners εισήλθε σε μια νέα εποχή με έμφαση στο φυσικό αέριο ως καύσιμο και στην αποκλειστική εστίαση στην αγορά της μεταφοράς ενέργειας.

Ο Γεράσιμος Καλογηράτος εκείνον τον Οκτώβριο είχε σχολιάσει:

«Τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση της πράσινης μετάβασης, για ουσιαστική αλλαγή, στενεύουν, προτρέποντας όλους μας να δράσουμε γρήγορα και αποφασιστικά. Ενώ η ναυτιλία αντιπροσωπεύει, σύμφωνα με τον ΙΜΟ, μόνο το 2,9% των παγκόσμιων εκπομπών, παρά το γεγονός ότι σχεδόν το 90% του παγκόσμιου εμπορίου μεταφέρεται μέσω θαλάσσης, πιστεύουμε ακράδαντα ότι κάθε κλάδος πρέπει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα” και συνέχισε:

“Από τεχνικής άποψης, έχουμε αναγνωρίσει το υγροποιημένο φυσικό αέριο ως το βασικό μεταβατικό καύσιμο, μια ώριμη βιώσιμη λύση, που υποστηρίζεται από τους κανονισμούς της ΕΕ και του κόσμου. Η χρήση του ΥΦΑ ως καυσίμου θέτει τα κρίσιμα πρώτα βήματα στις λειτουργίες επί του πλοίου και στην εφοδιαστική, ανοίγοντας το δρόμο προς την ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα, με το E-LNG και το πράσινο υδρογόνο” για να προσθέσει:

“Αντιμετωπίζοντας την παγκοσμίως επείγουσα επιτακτική ανάγκη για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, η απαλλαγή από τον άνθρακα αναδεικνύεται ως μια κομβική πορεία προς έναν πιο πράσινο και ασφαλέστερο πλανήτη» και κατέληξε λέγοντας: «Δεν πρόκειται για ένα εύκολο μονοπάτι, αλλά για ένα ταξίδι που επιβάλλει τολμηρές δράσεις, μετασχηματιστικές ιδέες και ακλόνητη δέσμευση».

Σύμφωνα με την Yoda, η αγορά 10 εκατ. μετοχών της Capital Product Partners έναντι 16 δολαρίων τη μετοχή συνολικού ύψους 160 εκατ. δολαρίων, αποτελεί μέρος του επιχειρηματικού σχεδίου της εταιρείας για περαιτέρω επενδύσεις και επέκταση των δραστηριοτήτων της στον ναυτιλιακό τομέα, καθώς η Capital Product Partners είναι μια διεθνής ναυτιλιακή εταιρεία που ασχολείται με τη θαλάσσια μεταφορά φυσικού αερίου.

Η YODA PLC είναι δημόσια επενδυτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Επικεφαλής ως διευθύνων σύμβουλος είναι ο Ισραηλινός Alon Bar. Γεννήθηκε στο Ισραήλ την 1η Μαΐου 1980 και έχει 16 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των επενδύσεων σε ακίνητα. Διαθέτει σταθερή εργασιακή εμπειρία στα εταιρικά χρηματοοικονομικά, τη διάρθρωση και τις κεφαλαιαγορές και κατείχε διευθυντικές θέσεις σε οικογενειακά γραφεία και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια.

Ο επενδυτικός στόχος της εταιρείας είναι να παρέχει στους μετόχους και τους δυνητικούς επενδυτές αύξηση κεφαλαίου από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο και διανομές που εγκρίνονται κατά καιρούς από το Διοικητικό Συμβούλιο κατά την κρίση και τη διακριτική του ευχέρεια.

Η εταιρεία επενδύει σε ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο όσον αφορά τη γεωγραφία, τη στρατηγική, τον κύκλο ζωής και τον κλάδο. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επενδύσεις στους τομείς των ακινήτων, της τεχνολογίας, της ναυτιλίας και της υγειονομικής περίθαλψης.

Πηγή: newmoney.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top