ΥΓΕΙΑ

Μετά την long covid, η long flu; Ανησυχητική μελέτη για τα παρατεταμένα συμπτώματα γρίπης

Μετά την long covid, η long flu; Ανησυχητική μελέτη για τα παρατεταμένα συμπτώματα γρίπης

Μετά τη long Covid -19 έρχεται και η long flu, καθώς και η γρίπη σύμφωνα με νέα έρευνα ενέχει σημαντικό κίνδυνο συνεχιζόμενων συμπτωμάτων, ταλαιπωρώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τους ασθενείς.

Ειδικότερα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases, δείχνει πως η long flu ενοχοποιείται για επίμονα συμπτώματα τα οποία εντοπίζονται στον πνεύμονα.

Τα άτομα που έχουν νοσηλευτεί με γρίπη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας, παρόμοιο με εκείνα που πάσχουν από μακροχρόνιο Covid, σύμφωνα με στοιχεία.

Η μακρά γρίπη είναι χειρότερη από τη γρίπη

Ενώ τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εν λόγω "μακρά γρίπη" φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο στους πνεύμονες από ό,τι τα συνεχιζόμενα συμπτώματα Covid, και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος θανάτου και αναπηρίας ήταν μεγαλύτερος τους μήνες μετά τη μόλυνση από ό,τι τις πρώτες 30 ημέρες.

"Είναι πολύ σαφές ότι η μακρά γρίπη είναι χειρότερη από τη γρίπη, και η μακρά Covid είναι χειρότερη από την Covid", δήλωσε ο Δρ Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Παρακινήθηκε να μελετήσει το φαινόμενο αφού παρατήρησε το μέγεθος της μακροχρόνιας ασθένειας που βιώνουν οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από το Covid.

"Πριν από πέντε χρόνια, δεν θα μου περνούσε από το μυαλό να εξετάσω την πιθανότητα μιας "μακράς γρίπης". Αλλά ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα που πήραμε από αυτή την πανδημία είναι ότι ένας ιός που όλοι αρχικά πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο οξεία νόσο αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους με μακροχρόνια Covid", δήλωσε. "Αναρωτηθήκαμε αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί και με άλλα πράγματα. Θα μπορούσε αυτό να συμβαίνει με τη γρίπη, για παράδειγμα;"

Για να το ερευνήσουν, ο Αλ-Άλι, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 81.280 αμερικανών ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid και 10.985 που νοσηλεύτηκαν με εποχική γρίπη, παρακολουθώντας τους για τουλάχιστον 18 μήνες για να μάθουν για τους κινδύνους θανάτου, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και 94 διαφορετικά προβλήματα υγείας που αφορούν τα κυριότερα συστήματα οργάνων του σώματος.

Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει ασχοληθεί με τους ανθρώπους που προσβάλλονται από γρίπη αλλά δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, και το αν και εκείνοι αναπτύσσουν παρατεταμένα προβλήματα υγείας.

Προς το παρόν, δήλωσε ο Αλ-Άλι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο νοσηλείας από αυτές τις ασθένειες, μέσω του εμβολιασμού και στην περίπτωση του Covid-19 μέσω των αντιικών φαρμάκων. Επίσης καλό είναι, είπε, να φοράμε μάσκα σε περιόδους μεγάλης διασποράς, και να μένουμε στο σπίτι όταν αισθανόμαστε αδιαθεσία.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Οδηγοί προσοχή: Κατολισθήσεις βράχων και συσσώρευση νερού σε διάφορα σημεία του δρόμου - Οι περιοχές που επηρεάζονται

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top