ΥΓΕΙΑ

Μετά την long covid, η long flu; Ανησυχητική μελέτη για τα παρατεταμένα συμπτώματα γρίπης

Μετά την long covid, η long flu; Ανησυχητική μελέτη για τα παρατεταμένα συμπτώματα γρίπης

Μετά τη long Covid -19 έρχεται και η long flu, καθώς και η γρίπη σύμφωνα με νέα έρευνα ενέχει σημαντικό κίνδυνο συνεχιζόμενων συμπτωμάτων, ταλαιπωρώντας για μεγάλο χρονικό διάστημα τους ασθενείς.

Ειδικότερα, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Lancet Infectious Diseases, δείχνει πως η long flu ενοχοποιείται για επίμονα συμπτώματα τα οποία εντοπίζονται στον πνεύμονα.

Τα άτομα που έχουν νοσηλευτεί με γρίπη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μακροπρόθεσμων προβλημάτων υγείας, παρόμοιο με εκείνα που πάσχουν από μακροχρόνιο Covid, σύμφωνα με στοιχεία.

Η μακρά γρίπη είναι χειρότερη από τη γρίπη

Ενώ τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εν λόγω "μακρά γρίπη" φαίνεται να επικεντρώνονται περισσότερο στους πνεύμονες από ό,τι τα συνεχιζόμενα συμπτώματα Covid, και στις δύο περιπτώσεις ο κίνδυνος θανάτου και αναπηρίας ήταν μεγαλύτερος τους μήνες μετά τη μόλυνση από ό,τι τις πρώτες 30 ημέρες.

"Είναι πολύ σαφές ότι η μακρά γρίπη είναι χειρότερη από τη γρίπη, και η μακρά Covid είναι χειρότερη από την Covid", δήλωσε ο Δρ Ziyad Al-Aly, κλινικός επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις του Μιζούρι, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Παρακινήθηκε να μελετήσει το φαινόμενο αφού παρατήρησε το μέγεθος της μακροχρόνιας ασθένειας που βιώνουν οι άνθρωποι που έχουν αναρρώσει από το Covid.

"Πριν από πέντε χρόνια, δεν θα μου περνούσε από το μυαλό να εξετάσω την πιθανότητα μιας "μακράς γρίπης". Αλλά ένα από τα σημαντικότερα διδάγματα που πήραμε από αυτή την πανδημία είναι ότι ένας ιός που όλοι αρχικά πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να προκαλέσει μόνο οξεία νόσο αφήνει εκατομμύρια ανθρώπους με μακροχρόνια Covid", δήλωσε. "Αναρωτηθήκαμε αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί και με άλλα πράγματα. Θα μπορούσε αυτό να συμβαίνει με τη γρίπη, για παράδειγμα;"

Για να το ερευνήσουν, ο Αλ-Άλι, και οι συνεργάτες του ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 81.280 αμερικανών ασθενών που νοσηλεύτηκαν με Covid και 10.985 που νοσηλεύτηκαν με εποχική γρίπη, παρακολουθώντας τους για τουλάχιστον 18 μήνες για να μάθουν για τους κινδύνους θανάτου, επανεισαγωγής στο νοσοκομείο και 94 διαφορετικά προβλήματα υγείας που αφορούν τα κυριότερα συστήματα οργάνων του σώματος.

Ωστόσο, η έρευνα δεν έχει ασχοληθεί με τους ανθρώπους που προσβάλλονται από γρίπη αλλά δεν νοσηλεύονται σε νοσοκομείο, και το αν και εκείνοι αναπτύσσουν παρατεταμένα προβλήματα υγείας.

Προς το παρόν, δήλωσε ο Αλ-Άλι, το πιο σημαντικό πράγμα είναι να προσπαθήσουμε να μειώσουμε τον κίνδυνο νοσηλείας από αυτές τις ασθένειες, μέσω του εμβολιασμού και στην περίπτωση του Covid-19 μέσω των αντιικών φαρμάκων. Επίσης καλό είναι, είπε, να φοράμε μάσκα σε περιόδους μεγάλης διασποράς, και να μένουμε στο σπίτι όταν αισθανόμαστε αδιαθεσία.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top