Τα επιδημιολογικά δεδομένα σε σχέση με τα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, συζήτησαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, 3 Ιανουαρίου, μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης της νόσου Covid-19 μαζί με την αρμόδια Υπουργό, κατά την η οποία αποφασίστηκαν δύο μέτρα και δύο συστάσεις για πρόληψη.
Υπενθυμίζεται ότι, κατά τη σύσκεψη είχαν αποφασιστεί τα ακόλουθα:
1/ Επίδειξη αρνητικής εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών ή αρνητικής εργαστηριακής εξέτασης (PCR) για την ασθένεια του COVID-19, με τη δειγματοληψία να έχει πραγματοποιηθεί εντός 48 ωρών για επισκεπτήρια σε Οίκους Ευγηρίας, Νοσηλευτήρια, Εξωτερικά Ιατρεία, Οδοντιατρεία, Κλειστές Δομές και χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων, σε πρόσωπα ηλικίας άνω των 12 ετών.
2/ Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλους τους εργαζόμενους καθώς και για επισκέπτες 12 ετών και άνω, στους εσωτερικούς χώρους των Οίκων Ευγηρίας και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων καθώς και στους χώρους νοσηλείας, στα Εξωτερικά Ιατρεία, Οδοντιατρεία των Δημόσιων και Ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, σε Κλειστές Δομές και χώρους φιλοξενίας ευάλωτων ομάδων.
3/ Η χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου είναι υποχρεωτική για όλα τα θετικά κρούσματα σε όλους τους χώρους που διακινούνται.
4/ Εμβολιασμοί στους εργαζόμενους και στους ενοίκους των Οίκων Ευγηρίας, και άλλων δομών φροντίδας και φιλοξενίας ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων μέσω κινητών μονάδων εμβολιασμού του Υπουργείου Υγείας.
Κληθείς να σχολιάσει στο ThemaOnline τις συστάσεις που αποφασίστηκαν κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο Καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, ανέφερε πως, «τα μέτρα και οι συστάσεις που έχουν συσταθεί κατά τη σύσκεψη, δεν θα συμβάλουν ιδιαίτερα στη μείωση των κρουσμάτων εκτός και αν ο κόσμος είναι προσεκτικός και λαμβάνει τα δικά του μέτρα αυτοπροστασίας, όταν επισκέπτεται πολυσύχναστα μέρη».
Τα μέτρα και οι συστάσεις που αποφασίστηκαν, συνέχισε, «είναι περισσότερο για πρόληψη και προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας κι εκεί είναι που θα υπάρξει μεγαλύτερος αντίκτυπος. Η προστασία των ευάλωτων ομάδων σε κλειστές δομές και οίκους ευγηρίας είναι προτεραιότητα», τόνισε ο Δρ. Καραγιάννης.
Μιλώντας για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκε στην Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες, ο Δρ. Καραγιάννης εξήγησε πως, «είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι ναι μεν υπήρχαν πολλά άτομα θετικά στον κορωνοϊό κατά την περίοδο των γιορτών όμως, η αύξηση που καταγράφηκε στα κρούσματα ξεκίνησε από αρχές Δεκέμβρη. Ήταν αναμενόμενο να υπάρξει αύξηση στα κρούσματα λόγω και του ότι ο κόσμος δεν εμβολιάζεται κατά του κορωνοϊού για να έχει τα αντισώματα. Ιδικά σε οίκους ευγηρίας, μόνο το 18% των ατόμων είχε εμβολιαστεί με την ενισχυτική δόση κατά του ιού. Πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε ότι τα εμβόλια προστατεύουν έναντι της βαριάς νοσηλείας».
Ερωτηθείς εάν έπρεπε να είχαν επιβληθεί ή συσταθεί κι άλλα μετρά, ο ίδιος απάντησε αρνητικά αναφέροντας ότι, «δεν υπήρχε λόγος».
Σε καταληκτικό του σχόλιο προς τον κόσμο, ο Δρ. Καραγιάννης είπε ότι, «τώρα που έχουν τελειώσει τα τραπέζια των γιορτών, δεν υπάρχει νόημα όμως, θα ήταν καλό ο κόσμος να είναι προσεκτικός, να εφαρμόζει τα μέτρα αυτοπροστασίας που έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, επειδή ακόμα και τώρα που ο κορωνοϊός θα φτάσει στην κορύφωσή του, θα έρθουμε αντιμέτωποι με τη γρίπη. Επομένως θα ήταν καλό να προσέχουμε όλοι γενικά ακολουθώντας απλά τα μέτρα αυτοπροστασίας που μας έχουν συσταθεί».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις