ΥΓΕΙΑ

Πειράζει να πίνουμε ζεστό νερό ή από το λάστιχο; Ειδικός διαλύει 5 μύθους για το νερό

Πειράζει να πίνουμε ζεστό νερό ή από το λάστιχο; Ειδικός διαλύει 5 μύθους για το νερό

Η σημασία του νερού για την υγεία μας είναι πλέον τεκμηριωμένη και δεν χρήζει περαιτέρω διευκρίνισης. Δεν είναι, όμως, σημαντικό μόνο το να πίνουμε αρκετό νερό καθημερινά, αλλά και τι νερό πίνουμε. Πάνω σε αυτό το ζήτημα, διατυπώνονται κατά καιρούς διάφορες απόψεις, άλλες εκ των οποίων είναι ορθές και άλλες που αποτελούν απλώς μύθους, που μπερδεύουν και αποπροσανατολίζουν τους ανθρώπους.

Βλάπτει το κρύο νερό; Τι ισχύει για το ζεστό νερό; Τι σημαίνει «ακατέργαστο νερό»; Ο Oliver A.H. Jones, καθηγητής Χημείας στο Πανεπιστήμιο RMIT University δίνει απαντήσεις και διευκρινίσεις σε άρθρο που υπογράφει στο The Conversation.

Μύθος 1: Το κρύο νερό βλάπτει

Πρόσφατα tiktoks υποστήριξαν ότι το κρύο νερό ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως αγγειοσύσπαση και δυσκολίες πέψης. Στην πραγματικότητα, όμως, υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία σχετικά με αυτό τον ισχυρισμό.
Μια μελέτη του 2001 διαπίστωσε ότι 51 από τις 669 γυναίκες συμμετέχουσες (7,6%) παρουσίασαν πονοκέφαλο μετά την κατανάλωση κρύου νερού. Ωστόσο, οι περισσότερες από αυτές υπέφεραν ήδη από ημικρανίες, ενώ τα εν λόγω αποτελέσματα δεν έχουν επιβεβαιωθεί από νεότερα ευρήματα. Μια άλλη έρευνα του 2012 υποστήριξε ότι τα κρύα ροφήματα προκαλούν δυσφορία σε άτομα με αχαλασία οισοφάγου, μια σπάνια διαταραχή της κατάποσης, ωστόσο η εν λόγω μελέτη είχε μόνο 12 συμμετέχοντες.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η θερμοκρασία του νερού που πίνουν εξαρτάται από τις προσωπικές τους προτιμήσεις και δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι επηρεάζει τη συνολική υγεία.

Μύθος 2: Δεν κάνει να πίνουμε ζεστό νερό

Αυτή η πεποίθηση κρύβει λίγη επιστημονικά επιβεβαιωμένη αλήθεια. Το ζεστό νερό είναι γενικά καλύτερος διαλύτης από το κρύο, επομένως μπορεί να απορροφήσει ευκολότερα τα μέταλλα που εμπεριέχονται εντός των σωληνώσεων. Το ζεστό νερό αποθηκεύεται συχνά σε δεξαμενές και μπορεί να θερμαίνεται και να ψύχεται πολλές φορές. Επιπλέον, τα βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί που προκαλούν ασθένειες τείνουν να αναπτύσσονται καλύτερα σε ζεστό νερό και μπορούν να συσσωρευτούν με την πάροδο του χρόνου.

Είναι, λοιπόν, προτιμότερο να γεμίζετε το ποτήρι σας με κρυο νερό βρύσης και, όταν χρειάζεστε ζεστό νερό για φαγητά και ροφήματα, να χρησιμοποιείτε τον βραστήρα.

Μύθος 3: Το εμφιαλωμένο νερό είναι καλύτερο

Το εμφιαλωμένο νερό μπορεί να είναι όντως ασφαλέστερο σε ορισμένα μέρη του κόσμου, λόγω της ρύπανσης των πηγών, ωστόσο δεν υπάρχουν διαπιστωμένα πλεονεκτήματα από την κατανάλωσή του στις ανεπτυγμένες χώρες, που δεν αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα.

Σύμφωνα ωστοσο, με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Queensland, το εμφιαλωμένο νερό δεν υπερέχει αυτού της βρύσης όσον αφορά την ασφάλεια.

Τα πλεονεκτήματα του εμφιαλωμένου νερού τονίστηκαν ιδιαίτερα όταν διαπιστώθηκε ότι ορισμένες περιοχές του κόσμου χρησιμοποιούσαν σωλήνες μολύβδου, με αποτέλεσμα το μέταλλο να παρουσιάζει ενισχυμένη παρουσία στο νερό, κηρύσσοντας κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Πλέον, οι σωλήνες μολύβδου έχουν καταργηθεί, αν και υπολείμματα ενδέχεται να υπάρχουν σε ορισμένες παλιές υδραυλικές εγκαταστάσεις, τα οποία ωστόσο είναι απίθανο να προκαλούν προβλήματα.

Μύθος 4: Το νερό των ποταμών είναι πιο υγιεινό

Μερικοί άνθρωποι αφήνουν στην άκρη το εμφιαλωμένο νερό και το νερό βρύσης και στρέφονται απευθείας στην πηγή. Η τάση για το «ακατέργαστο νερό» εμφανίστηκε πριν από μερικά χρόνια, ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να πίνουν νερό απευθείας από τα ποτάμια, τα ρυάκια και τις λίμνες, με τους υποστηρικτές να τονίζουν ότι αυτό έκαναν και οι πρόγονοί μας. Στον αντίποδα, ο δρ. Jones υπενθυμίζει ότι το προσδόκιμο ζωής των προγόνων ήταν χαμηλό, ενώ συχνά πέθαιναν από δυσεντερία και χολέρα.

Αν και είναι αλήθεια ότι ακόμη και το πολύ επεξεργασμένο νερό μπορεί να περιέχει μικρές ποσότητες βλαβερών ουσιών, όπως μικροπλαστικά, οι κίνδυνοι από την κατανάλωση μη επεξεργασμένου νερού είναι πολύ υψηλότεροι, καθώς είναι πιο πιθανό να περιέχει ρύπους από τη γύρω περιοχή.

Μύθος 5: Είναι εντάξει να πίνουμε από το λάστιχο

Όσο δελεαστικό κι αν φαίνεται, είναι μάλλον καλύτερο να μην πίνετε, για παράδειγμα, από το λάστιχο όταν ποτίζετε τα φυτά ή ακουμπώντας τη βρύση. Το νερό μπορεί να έχει μείνει εκεί για καιρό, εκτεθειμένο στον ήλιο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στη συσσώρευση βακτηρίων.

Ομοίως, ενώ οι βρύσες θεωρούνται γενικά ασφαλείς, μπορεί να περιέχουν μια ποικιλία βακτηρίων. Καλό θα είναι, λοιπόν, να αφήνετε το νερό να τρέχει για μερικά δευτερόλεπτα πριν γεμίσετε το ποτήρι σας, έτσι ώστε να διασφαλίσετε ότι πίνετε φρέσκο νερό και όχι αυτό που έχει μείνει στις σωληνώσεις για κάποιο διάστημα.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top