ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ

Στρατηγική Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Διακυβερνητικών (ESG) πρακτικών στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον

Στρατηγική Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Διακυβερνητικών (ESG) πρακτικών στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον

Το ΚΕΒΕ αναγνωρίζοντας έγκαιρα τις ανάγκες των επιχειρήσεων στην Κύπρο γύρω από την πράσινη μετάβαση, ίδρυσε το Παρατηρητήριο Πράσινης και Ψηφιακής Επιχειρηματικότητας στόχος του οποίου είναι η έγκαιρη ενημέρωση, επιμόρφωση, τεχνική κατάρτιση και προετοιμασία των Κυπριακών επιχειρήσεων, ώστε να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες μετάβασης σε ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Μεταξύ άλλων το Παρατηρητήριο στοχεύει να καλύψει τη σύγχρονη ανάγκη για πράσινη και ψηφιακή επιχειρηματικότητα, να ενισχύσει τις γνώσεις και δεξιότητες των επιχειρήσεων και άλλων φορέων ώστε να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που απορρέουν από την πράσινη και ψηφιακή επιχειρηματικότητα και την ενσωμάτωση πρακτικών βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης στη στρατηγική τους. Επιπρόσθετα, το Παρατηρητήριο θα προσφέρει εξειδικευμένα πρακτικά εργαλεία και μεθόδους πράσινης και ψηφιακής επιχειρηματικότητας ούτως ώστε να συμβάλει ενεργά στην αναβάθμιση και ενδυνάμωση των επιχειρήσεων, προκειμένου να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, καινοτόμες, εξωστρεφείς και δυναμικές σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μεταβαίνοντας στην πράσινη και ψηφιακή επιχειρηματικότητα όσο πιο ομαλά και επιτυχημένα γίνεται.

Ερώτηση 1: Γιατί είναι κρίσιμο για τις εταιρείες στην Κύπρο να υιοθετήσουν μια δυνατή στρατηγική Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Διακυβερνητικών (ESG) πρακτικών στο σημερινό επιχειρηματικό περιβάλλον;

Απάντηση: Στο σημερινό ταχέως εξελισσόμενο επιχειρηματικό τοπίο, η υιοθέτηση μιας ισχυρής στρατηγικής Περιβαλλοντικών, Κοινωνικών και Διακυβερνητικών (ESG) πρακτικών δεν είναι πλέον επιλογή αλλά αναγκαιότητα. Οι επενδυτές ελέγχουν τις στρατηγικές ESG εταιρειών, οι καταναλωτές είναι πιο περιβαλλοντικά ενημερωμένοι και οι εργαζόμενοι επιλέγουν εργοδότες που συμφωνούν με τις αξίες τους. Επιπρόσθετα πληθώρα εταιρειών στο εξωτερικό αξιολογά τις πρακτικές ESG των συνεργατών τους με τους οποίους προτίθονται να αρχίσουν ή να διακόψουν συνεργασίες, βάση των ESG αποδόσεων τους. Ο τουρισμός έχει επίσης πλέον ως μότο το “Sustainable Tourism”, οπότε ταξιδιώτες και ταξιδιωτικοί πράκτορες αξιολογούν προορισμούς, ξενοδοχεία και αεροπορικές εταιρείες με βάση τις πρακτικές ESG τους και αναζητώντας συγκεκριμένες πιστοποιήσεις.

Αυτό είναι ιδιαίτερης σημασίας για εταιρείες εξαγωγής με έδρα την Κύπρο όπως και εταιρείες που εμπίπτουν στον τουριστικού τομέα.

Ερώτηση 2:. Ποιες είναι οι κύριες εξελίξεις σε νομοθετικό πλαίσιο στην ΕΕ σε ότι αφορά τις επιχειρησεις στην Ε.Ε;

Η Οδηγία CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της διαφάνειας και της υπευθυνότητας στον τομέα της εταιρικής αναφοράς. Με την εφαρμογή της CSRD, πάνω από 50.000 εταιρείες στην ΕΕ θα υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς για την Αειφορία (ESRS - European Sustainability

Reporting Standards). Αυτά τα πρότυπα θα παρέχουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την αναφορά περιβαλλοντικών, κοινωνικών και διακυβερνητικών δεδομένων, ενθαρρύνοντας τις εταιρείες να αναπτύξουν βιώσιμες πρακτικές και να εντάξουν τις αρχές της ESG στην επιχειρηματική τους στρατηγική.

Στο πλαίσιο της Οδηγίας CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) και της συμμόρφωσης με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Αναφοράς για την Αειφορία (ESRS - European Sustainability Reporting Standards), είναι σημαντικό να αναφέρουμε την υποχρεωτική ένταξη των αναφορών στα διοικητικά λογιστικά συστήματα των επιχειρήσεων και σχετικές κοινοποίησεις στους ελεγμένους λογιστικούς λογαριασμούς.

Πιο συγκεκριμένα

1. Από 1η Ιανουαρίου 2024, μεγάλες εταιρείες δημόσιου ενδιαφέροντος, Public Interest Entities, που ήδη υπόκεινται στο NFRD* θα πρέπει να συμπεριλάβουν την σχετική αναφορά (Sustainability Report) στους ελεγμένους λογιστικούς λογαριασμούς, ξεκινώντας από το 2025.

2. Από 1η Ιανουαρίου 2025, μεγάλες εταιρείες που δεν υπάγονται στο NFRD αλλά πληρούν δύο από τα τρία κριτήρια όπως αυτά ορίζονται από την ΕΕ (περισσότεροι από 250 υπάλληλοι, ετήσιος τζίρος 40 εκατ. ευρώ, συνολικό ενεργητικό 20 εκατ. ευρώ) θα πρέπει να θα συμμορφωθούν με τη Ευρωπαϊκή οδηγία, συμπεριλαμβάνοντας την σχετική αναφορά (Sustainability Report) στους ελεγμένους λογιστικούς λογαριασμούς, ξεκινώντας από το 2026 .

3. Από 1η Ιανουαρίου 2026, οι εισηγμένες ΜΜΕ (μικρομεσαίες επιχειρήσεις) και μικροί & απλοί οικονομικοί φορείς μπορούν προαιρετικά να αρχίσουν την αναφορά (Sustainability report), με αναφορές οφειλόμενες το 2027.

4. Από 1η Ιανουαρίου 2028, εταιρείες με έδρα εκτός ΕΕ με θυγατρικές και παραρτήματα στην ΕΕ και οι καταχωρημένες ΜΜΕ/μικροί οικονομικοί φορείς θα πρέπει να αρχίσουν την αναφορά, με αναφορές οφειλόμενες το 2029.

*Το NFRD αφορά μεγάλες εταιρείες δημόσιου ενδιαφέροντος με πάνω από 500 υπαλλήλους, περιλαμβάνοντας καταχωρημένες εταιρείες, τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.

Ερώτηση 3: Πώς βλέπετε το μέλλον της αναφοράς ESG από τη δική σας οπτική γωνία;

Το μέλλον της αναφοράς ESG προβλέπεται να επηρεαστεί σημαντικά από πιο ισχυρά ρυθμιστικά πλαίσια, βελτιωμένους μηχανισμούς επαλήθευσης, τη ρύθμιση των οργανισμών αξιολόγησης ESG και τα δάνεια που συνδέονται με τη βιωσιμότητα.

Καθώς προσεγγίζουμε το 2030, την προθεσμία που έχουν ορίσει τα Ηνωμένα Έθνη για τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης (SDGs), αναμένεται ότι τα ρυθμιστικά πλαίσια θα γίνουν πιο αυστηρά.

Τέλος, βάση και της εμπειρίας μας με πελάτες από το Η.Β αναμένουμε ότι η προσφορά Δανείων SLL (Sustainability Linked Loans) θα γίνει κοινή πρακτική, όπου οι τράπεζες θα πρέπει να εργαστούν για ένα πιο αυστηρό πλαίσιο μέτρησης και επαλήθευσης των ισχυρισμών των εταιρειών ώστε να προσφέρουν καλύτερους όρους δανοισμού και αποπληρωμής.

Αλέξης Ιωαννίδης Head of ESG Services – FRP Advisory Cyprus Member of Tyndall Centre of Climate Change Research, BSc, Mba, Phd in Corporate Sustainability Guest Lecturer at top-tier UK Universities Χριστίνα Παπαθωμά Restructuring Advisory and Assurance Partner FRP Advisory Cyprus BSc BFP ACA ICAEW Sustainability Certificate

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top