Σωρεία παραπόνων έγιναν στο Παρατηρητήριο Ασθενών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) για τον μήνα Δεκέμβρη.
Συγκεκριμένα, για το μήνα Δεκέμβριο του 2023, το Παρατηρητήριο της ΟΣΑΚ δέχτηκε συνολικά 24 παράπονα, με τα περισσότερα να αφορούσαν την ταλαιπωρία των ασθενών στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, τη μη ένταξη φαρμάκων στο ΓεΣΥ, αλλά και την έλλειψη ορισμένων ειδικοτήτων ιατρών εντός ΓεΣΥ.
Μιλώντας στο ThemaOnline, η Λειτουργός της ΟΣΑΚ που διαχειρίζεται το Παρατηρητήριο, Μιχαέλλα Μάρκου, ερωτηθείσα για το πιο σοκαριστικό παράπονο που έχουν λάβει τον Δεκέμβριο, ανέφερε ότι υπήρξε καταγγελία υπάλληλου ο οποίος ζήτησε μια ημέρα άδεια για να πάει στον γιατρό, με τον εργοδότη να προχωρά στην απόλυση του.
«Ο ασθενής απολύθηκε παράνομα επειδή ζήτησε άδεια γιατί χρειαζόταν να κάνει κολονοσκόπηση, με αποτέλεσμα να μείνει χωρίς δουλειά μέσα στις γιορτές ωστόσο βρήκε ευτυχώς άλλη δουλειά. Εμείς τον κατευθύναμε και του είπαμε να απευθυνθεί στο Γραφείο Εργασίας για να κάνει καταγγελία», πρόσθεσε.
Επίσης, έχουν καταγραφεί παράπονα που αφορούν τη συμπεριφορά και την εξυπηρέτηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτήρια, κέντρα υγείας και προσωπικά ιατρεία.
«Είχαμε ακόμα ένα παράπονο κατά προσωπικού γιατρού για θέματα συμπεριφοράς. Όπως ανέφερε ο καταγγέλλοντας, η προσωπική ιατρός δεν απαντούσε το τηλέφωνο της και μιλούσε με την γραμματέα. Τελικά κατάφερε και μίλησε με την γιατρό, ωστόσο όταν τις είπε ότι θα χρειαστεί κάποιες εξετάσεις για καρδιολόγο η γιατρός δεν συμφώνησε να εκδώσει παραπεμπτικό και τελικά τον διέγραψε από ασθενή της», σημείωσε η κα. Μάρκου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την κα. Μάρκου, υπήρξε και καταγγελία για το θέμα των συνοδών παιδιών, όπου ο παραπονούμενος κατήγγειλε ότι τα έξοδα είναι αυξημένα και θα ήθελε περισσότερη οικονομική στήριξη.
Σημειώνεται πως παράπονα έχουν ληφθεί και για το θέμα που έχει συζητηθεί τον τελευταίο καιρό και αφορά την κάλυψη εξόδων συνοδών για ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία στο εξωτερικό καθώς και για χρεώσεις και δαπάνες για υπηρεσίες που δεν περιλαμβάνονται στο ΓεΣΥ, ελλείψεις φαρμάκων και δυσκολία διευθέτησης ραντεβού με ειδικούς γιατρούς.
Πώς γίνεται η διαχείριση των παραπόνων
Ερωτηθείσα για την διαχείριση των παράπονων που λαμβάνει τα ο Παρατηρητήριο Ασθενών της ΟΣΑΚ, η κα. Μάρκου ανέφερε πως προωθούνται στις αρμόδιες Υπηρεσίες για να τύχουν διερεύνησης.
«Τα προωθούμε στους αρμόδιους φορείς για να γίνει διερεύνηση ωστόσο αν είναι κάτι που μπορούμε να το απαντήσουμε εμείς, για παράδειγμα κάποια έλλειψη φαρμάκου, τότε μπορεί να μιλήσουμε με τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για να δούμε πότε θα αποκατασταθεί η έλλειψη και να ενημερώσουμε τον παραπονούμενο», εξήγησε.
Την ίδια στιγμή, η κα. Μάρκου ανέφερε πως αρκετοί πολίτες αναφέρουν στο Παρατηρητήριο ότι δεν έχουν ανταπόκριση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες, σχετικά με τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν.
«Πολλά άτομα μας λένε ότι είμαστε οι μόνοι που μας απαντήσατε. Παίρνουν για παράδειγμα στην γραμμή του ΓεΣΥ στο 1700 και δεν δίνουν ικανοποιητικές απαντήσεις ενώ σε περιπτώσεις μπορεί να ζητήσουν από ηλικιωμένο να στείλει email που δεν γνωρίζει από τεχνολογία», πρόσθεσε.
Καταληκτικά η κα. Μάρκου ανέφερε ότι γίνονται ανά μέσο όρο περίπου 45 παράπονα κάθε μήνα, τα οποία δεν αφορούν μόνο θέματα του ΓεΣΥ αλλά γενικά διάφορα θέματα υγείας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις