Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για την αναγκαιότητα να υπάρχει γεωγραφικός διαχωρισμός στο πλαίσιο της λύσης με εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και ιδιοκτησίας, ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι εξανεμίζουν και τις τελευταίες ελπίδες ότι η τ/κ πλευρά θα συναινέσει σε μια δημοκρατική λύση, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.
Πρόσθεσε ότι είναι καιρός να τερματιστεί η καλλιέργεια των όποιων ψευδαισθήσεων στη δική μας πλευρά. “Αλλο να υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία και άλλο να καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις και να δημιουργούμε κλίμα λύσης από τη στιγμή που αυτό δεν υπάρχει”, συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αναφορικά με τις εξελίξεις σχετικά με τους υδρογονάνθρακες, στο περιθώριο της συνόδου της διευρυμένης Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ, είπε ότι από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι η προσπάθεια διαμόρφωσης γεωστρατηγικών συμμαχιών με επίκεντρο την ενέργεια με τις γειτονικές χώρες και κυρίως με την Αίγυπτο και το Ισραήλ ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση και θα πρέπει να ενισχυθεί.
Εξήγησε ότι πέρα από τα όποια οικονομικά οφέλη έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, πέρα από την αναβάθμιση της γεωστρατηγικής της θέσης και του γεωστρατηγικού της ρόλου, αυτό που είναι πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι τα όσα συζητούνται πια για την επίλυση του Κυπριακού είναι ότι πρέπει να συνάδουν με αυτές τις συμφωνίες και κυρίως να μην καταργούν ή να υπονομεύουν το γεωστρατηγικό τους βάθος.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ παρατήρησε ότι είναι πάρα πολύ γνωστό ότι αυτές οι χώρες δεν θα ήθελαν με οποιοδήποτε τρόπο άμεση ή έμμεση εμπλοκή της Τουρκίας στο θέμα των υδρογονανθράκων στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, προσθέτοντας ότι “ως εκ τούτου, οφείλουμε να διασφαλίσουμε αυτή την προοπτική μέσα από σωστές κινήσεις, τις οποίες πρέπει να κάνουμε, προς την κατεύθυνση των προνοιών επίλυσης του Κυπριακού, ώστε να αποκλείσουμε ένα τέτοιο ενδεχόμενο”.
Κληθείς να διευκρινίσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε στην εξεύρεση δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό, ή οποία να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών, η οποία να βρίσκεται στο πλαίσιο εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου, χωρίς παρεκκλίσεις και χωρίς να επιτρέπεται στην Τουρκία, κατά έμμεσο ή άμεσο τρόπο να ασκεί οποιοδήποτε κηδεμονευτικό ρόλο στη λειτουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ερωτηθείς εάν στις συζητήσεις για το περιουσιακό δίνεται στην Τουρκία κηδεμονευτικός ρόλος, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως σε πρώτη φάση φαίνεται ότι της δίνεται το δικαίωμα αυτό μέσα από την αναγνώριση του δικαιώματος περιουσίας και στους χρήστες.
Πρόσθεσε ότι στην πλειοψηφία τους, οι χρήστες είναι οι έποικοι, σφετεριστές των περιουσιών των Ε/κ στα κατεχόμενα και οι οποίοι συνιστούν αποτέλεσμα εγκλήματος πολέμου, που σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης δεν μπορεί να παραγραφεί.
Συνεχίζοντας είπε πως η Συνθήκη και το έγκλημα του εποικισμού αποτελούν ένα σημαντικό, πολιτικό, διπλωματικό και διαπραγματευτικό όπλο της πλευράς μας το οποίο δεν πρέπει να απεμπολήσει.
“Δυστυχώς με τις συναινέσεις που έχουμε παρουσιάσει μέχρι στιγμής, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε μια πλήρη κατάληξη στο θέμα των περιουσιών, η αποδοχή και μόνο της αρχής για δικαιώματα στους έποικους είναι απόφαση προς λανθασμένη κατεύθυνση”, είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία
• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις